Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy nie było w sklepach budyniu w proszku, babcia w czasie międzywojnia musiała sobie jakoś radzić. Maiła do dyspozycji mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka, cukier… Więc czemu w dzisiejszych czasach nie urozmaicić sobie obiadu pysznym, dawnym deserem z kapką bananowego szaleństwa?
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35879
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1256
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1778
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35879
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1256
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1778
        
        
                Składniki
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.
Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy.
Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek