Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy nie było w sklepach budyniu w proszku, babcia w czasie międzywojnia musiała sobie jakoś radzić. Maiła do dyspozycji mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka, cukier… Więc czemu w dzisiejszych czasach nie urozmaicić sobie obiadu pysznym, dawnym deserem z kapką bananowego szaleństwa?
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15400
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15400
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Składniki
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.
Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy.
Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek