Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy nie było w sklepach budyniu w proszku, babcia w czasie międzywojnia musiała sobie jakoś radzić. Maiła do dyspozycji mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka, cukier… Więc czemu w dzisiejszych czasach nie urozmaicić sobie obiadu pysznym, dawnym deserem z kapką bananowego szaleństwa?
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2211
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9099
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1734
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2211
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9099
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1734
Składniki
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.
Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy.
Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek