Najlepsze źródła cynku – mięso i ryby
Najwięcej cynku w produktach mięsnych znajduje się w mięsie wieprzowym. Zawartość poszczególnych składników, takich jak witaminy i minerały, a także cynku różni się w zależności od rodzaju tuszy wieprzowej. Jednak zazwyczaj waha się w przedziale 14-34 mg na 100 g mięsa. Sporo cynku znajdziemy też w wątróbce cielęcej, ponieważ jego zawartość w 100 g tego produktu wynosi około 8,4 mg.

W rybach również znajdziemy cynk. Jednak jest go znacznie mniej niż w mięsie, a także jego przetworach. Najwięcej cynku znajduje się w karpiu. Pierwiastek ten w śladowych ilościach znajdziemy jednak również w łososiu, makreli, śledziu, dorszu czy mieczniku.
Najlepsze źródła cynku – warzywa i owoce
Jak wiadomo, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety i muszą być obecne niemal w każdym naszym posiłku. Jednak czy stanowią one dobre źródło cynku? Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w roślinach strączkowych, a więc na przykład w białej fasoli, bobie i zielonym groszku.
Pewne ilości cynku znajdują się też w awokado, pomidorach, jeżynach, granacie, natce pietruszki, bananach, a nawet jabłkach. Jeżeli jednak chcielibyśmy pozyskiwać cynk, spożywając wyłącznie warzywa i owoce, najprawdopodobniej musielibyśmy od czasu do czasu sięgać po suplementy na odporność z cynkiem, aby uzupełnić niedobór tego pierwiastka w swoim organizmie.
Najlepsze źródła cynku – owoce morza
Ze względu na wysoką zawartość cynku, warto wprowadzić do swojej diety ostrygi. W 100 g tego produktu znajdziemy aż 39,3 mg cynku. Żadne inne owoce morza nie charakteryzują się tak wysoką zawartością tego pierwiastka. Nie oznacza to jednak, że w pozostałych tego typu produktach nie znajdziemy go wcale, ponieważ znajduje się on również w mątwach, małżach białych i niebieskich, krewetkach, ośmiornicy czy ślimakach.
Najlepsze źródła cynku – produkty zbożowe, nasiona i pestki
Dobrym źródłem cynku mogą być również produkty zbożowe, nasiona i pestki. Sporo tego pierwiastka znajdziemy na przykład w pestkach dyni. W podobnej ilości znajduje się on w sezamie. Niewiele mniej cynku znajdziemy w słoneczniku. Dobrym źródłem cynku mogą być też płatki owsiane, kakao, orzechy nerkowca, kasza gryczana i jaglana, a także migdały i orzechy włoskie.
Artykuł sponsorowany
materiały promocyjne