Spis treści:
- Migdały - wartości odżywcze
- Migdały - właściwości
- Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?
- Kto nie powinien jeść migdałów?
Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to świetna przekąska i dodatek do wielu dań. Optymalna dawka tych bakalii to około 30 g dziennie (czyli 20-23 sztuki). Wyróżnia się dwa ich rodzaje - słodkie i gorzkie. W kuchni zastosowanie znajdują pierwsze z nich - to uniwersalny składnik przetworów, deserów i dań głównych. Sprawdź, jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane oraz jakie mają wartości odżywcze i właściwości.
Migdały - wartości odżywcze
Trzeba przyznać, że migdały są dość kaloryczne - 100 g produktu zawiera 580 kcal. Mimo to są wciąż polecane na diecie odchudzającej. Dlaczego? Bo dostarczają dużo energii i zapewniają uczucie sytości na dłużej (dzięki błonnikowi). Co więcej, kaloryczność migdałów wynika głównie z zawartości zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Jedząc regularnie te bakalie, dostarczamy organizmowi witaminy A, E i te z grupy B oraz szereg wartościowych minerałów, w tym wapń, magnez, żelazo, potas czy cynk. Migdały to bogate źródło antyoksydantów i białka.
Migdały - właściwości
Gdy wiesz już, jakie wartości odżywcze mają migdały, przyszedł czas na poznanie ich właściwości. Na co pomagają migdały? Dzięki zawartości witamin przyczyniają się do budowania silniejszej odporności i prawidłowej regeneracji skóry. Czynią włosy i paznokcie twardszymi i zdrowszymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe z kolei wspierają układ krążenia i pracę serca. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, co prowadzi z kolei do obniżenia ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie migdałów zmniejsza też ryzyko wielu chorób, w tym udaru, zawału serca, cukrzycy i miażdżycy. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia. Mogą również zmniejszać uczucie mdłości (m.in. ciążowe) oraz uspokajać. Bakalie jedzone regularnie działają korzystnie na układ nerwowy - wszystko za sprawą magnezu.
Migdały są bardzo bogatym źródłem białka - poleca się je więc sportowcom i wegetarianom oraz weganom, do wzmacniania kości i mięśni. Warto stosować je przy chorobach układu moczowego i dróg żółciowych oraz jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli. Działają także przeciwzapalnie.
Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?
Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Jeśli tylko masz wybór, zdecyduj się na te „nieobrane". Okazuje się, że skórka migdałów pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Wspomaga i stymuluje aktywność zdrowych bakterii, a to z kolei usprawnia proces trawienia.
Migdały ze skórką czy bez? Na korzyść tych pierwszych przemawia fakt, że znajdują się w nich liczne antyoksydanty (flawonoidy). Te hamują procesy starzenia się organizmu, działają antynowotworowo, ale też m.in. obniżają cholesterol.
Kto nie powinien jeść migdałów?
Wiadomo, że te pyszne bakalie świetnie sprawdzą się w jadłospisie m.in. u wszystkich osób cierpiących z powodu stanów zapalnych, u cukrzyków czy kobiet w ciąży. Kto jednak nie powinien jeść migdałów?
Na migdały powinni uważać pacjenci z problemami ze strony nerek i pęcherzyka żółciowego - zbyt duża dawka bakalii może doprowadzić do krystalizacji. Oczywiście głównym przeciwwskazaniem do spożywania migdałów jest stwierdzone uczulenie. Albumina i konglutyna gamma, czyli dwa składniki migdałów, wywołują alergiczne reakcje skórne i dolegliwości pokarmowe lub oddechowe.
Jeśli możesz używać migdałów w swojej diecie, zdecydowanie dodaj je do jadłospisu. Poniżej znajdziesz kilkanaście inspirujących przepisów na migdałowe desery:
1. Proste ciasto migdałowe
Zobacz przepisProste ciasto migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tiramisu czekoladowo-migdałowe
Zobacz przepisTiramisu czekoladowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis
Zobacz przepisZdrowe masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto kokosowo-migdałowe
Zobacz przepisCiasto kokosowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deserki mandarynkowo-migdałowe
Zobacz przepisDeserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką
Zobacz przepisMigdałowe bezglutenowe ciacho z żelką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Migdałowe ciasteczka Meryl Streep
Zobacz przepisMigdałowe ciasteczka Meryl Streep / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Cantuccini z morelami i migdałami
Zobacz przepisCantuccini z morelami i migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Migdałowe babeczki z malinami
Zobacz przepisMigdałowe babeczki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami
Zobacz przepisKakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Amlou - marokańskie masło migdałowe
Zobacz przepisAmlou - marokańskie masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »
Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »
Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »