Spis treści:
- Migdały - wartości odżywcze
- Migdały - właściwości
- Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?
- Kto nie powinien jeść migdałów?
Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to świetna przekąska i dodatek do wielu dań. Optymalna dawka tych bakalii to około 30 g dziennie (czyli 20-23 sztuki). Wyróżnia się dwa ich rodzaje - słodkie i gorzkie. W kuchni zastosowanie znajdują pierwsze z nich - to uniwersalny składnik przetworów, deserów i dań głównych. Sprawdź, jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane oraz jakie mają wartości odżywcze i właściwości.
Migdały - wartości odżywcze
Trzeba przyznać, że migdały są dość kaloryczne - 100 g produktu zawiera 580 kcal. Mimo to są wciąż polecane na diecie odchudzającej. Dlaczego? Bo dostarczają dużo energii i zapewniają uczucie sytości na dłużej (dzięki błonnikowi). Co więcej, kaloryczność migdałów wynika głównie z zawartości zdrowych tłuszczów nienasyconych.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jedząc regularnie te bakalie, dostarczamy organizmowi witaminy A, E i te z grupy B oraz szereg wartościowych minerałów, w tym wapń, magnez, żelazo, potas czy cynk. Migdały to bogate źródło antyoksydantów i białka.
Migdały - właściwości
Gdy wiesz już, jakie wartości odżywcze mają migdały, przyszedł czas na poznanie ich właściwości. Na co pomagają migdały? Dzięki zawartości witamin przyczyniają się do budowania silniejszej odporności i prawidłowej regeneracji skóry. Czynią włosy i paznokcie twardszymi i zdrowszymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe z kolei wspierają układ krążenia i pracę serca. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, co prowadzi z kolei do obniżenia ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie migdałów zmniejsza też ryzyko wielu chorób, w tym udaru, zawału serca, cukrzycy i miażdżycy. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia. Mogą również zmniejszać uczucie mdłości (m.in. ciążowe) oraz uspokajać. Bakalie jedzone regularnie działają korzystnie na układ nerwowy - wszystko za sprawą magnezu.
Migdały są bardzo bogatym źródłem białka - poleca się je więc sportowcom i wegetarianom oraz weganom, do wzmacniania kości i mięśni. Warto stosować je przy chorobach układu moczowego i dróg żółciowych oraz jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli. Działają także przeciwzapalnie.
Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?
Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Jeśli tylko masz wybór, zdecyduj się na te „nieobrane". Okazuje się, że skórka migdałów pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Wspomaga i stymuluje aktywność zdrowych bakterii, a to z kolei usprawnia proces trawienia.
Migdały ze skórką czy bez? Na korzyść tych pierwszych przemawia fakt, że znajdują się w nich liczne antyoksydanty (flawonoidy). Te hamują procesy starzenia się organizmu, działają antynowotworowo, ale też m.in. obniżają cholesterol.
Kto nie powinien jeść migdałów?
Wiadomo, że te pyszne bakalie świetnie sprawdzą się w jadłospisie m.in. u wszystkich osób cierpiących z powodu stanów zapalnych, u cukrzyków czy kobiet w ciąży. Kto jednak nie powinien jeść migdałów?
Na migdały powinni uważać pacjenci z problemami ze strony nerek i pęcherzyka żółciowego - zbyt duża dawka bakalii może doprowadzić do krystalizacji. Oczywiście głównym przeciwwskazaniem do spożywania migdałów jest stwierdzone uczulenie. Albumina i konglutyna gamma, czyli dwa składniki migdałów, wywołują alergiczne reakcje skórne i dolegliwości pokarmowe lub oddechowe.
Jeśli możesz używać migdałów w swojej diecie, zdecydowanie dodaj je do jadłospisu. Poniżej znajdziesz kilkanaście inspirujących przepisów na migdałowe desery:
1. Proste ciasto migdałowe
![Proste ciasto migdałowe](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_05_24/ca660ee73957e5f9710846913ceb3791-recipe_main.jpg)
Proste ciasto migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tiramisu czekoladowo-migdałowe
![Tiramisu czekoladowo-migdałowe](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_07_10/41f4b5f160771ff38d354f8547b6d5f4-recipe_main.jpg)
Tiramisu czekoladowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis
![Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_02_25/1e0559c5af0b188692c0370c83c16c36-recipe_main.jpg)
Zdrowe masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto kokosowo-migdałowe
![Ciasto kokosowo-migdałowe](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_10_24/92d6e6a775a693fc886d7566d1501ef2-recipe_main.jpg)
Ciasto kokosowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deserki mandarynkowo-migdałowe
![Deserki mandarynkowo-migdałowe](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_06_03/9f88b694d743daa3a972e02bf77ef7c4-recipe_main.jpg)
Deserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką
![Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_08_11/cf0cad5716b7f915f8417c485c87d22f-recipe_main.jpg)
Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Migdałowe ciasteczka Meryl Streep
![Migdałowe ciasteczka Meryl Streep](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_08_12/70facaaa66bfbdfbd4657b7b39d36513-recipe_main.png)
Migdałowe ciasteczka Meryl Streep / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Cantuccini z morelami i migdałami
Cantuccini z morelami i migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Migdałowe babeczki z malinami
![Migdałowe babeczki z malinami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_06_06/5972fe08c50a9fdd25367a89288325d1-recipe_main.jpg)
Migdałowe babeczki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami
![Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_08_28/16e08ddb58ac874ce0583bfe8f935eaa-recipe_main.jpg)
Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Amlou - marokańskie masło migdałowe
![Amlou - marokańskie masło migdałowe](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_02_07/5137e7f568c7ae73e2f7bbfc50077591-recipe_main.jpg)
Amlou - marokańskie masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »
Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »
Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »