Oliwki rozprzestrzeniły się po całej Europie znad basenu Morza Śródziemnego. Sprzyjający ich uprawie klimat sprawił, że cieszono się ich smakiem od tysięcy lat, a ich unikatowe walory były coraz bardziej doceniane na stołach obywateli innych państw. Na co pomaga jedzenie oliwek?

Do jakich potraw dodawać oliwki? Przepisów jest naprawdę wiele | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Oliwki charakteryzują się specyficznym, lekko słonawym smakiem. Te stosunkowo drobne owoce drzewa oliwnego cieszą się uznaniem na całym świecie, a ich różnorodność sprawia, że z powodzeniem stosuje się je nie tylko w kuchni, ale także w profilaktyce zdrowotnej. Jakie są ich właściwości? Jak te ręcznie lub mechanicznie zbierane owoce wpływają na smak poszczególnych potraw? 

Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. Jak przyrządzić kanie?

Oliwki - pochodzenie

Oliwki to niewielkie owoce, które potrzebują stosunkowo wysokiej temperatury do uprawy i osiągnięcia optymalnego poziomu dojrzałości. To jeden z czynników, od którego zależy, w jakim kraju i na jakiej wysokości geograficznej można zajmować się uprawą tych niewielkich owalnych owoców.

Skąd zatem biorą się oliwki? Pochodzenie tych owoców od tysięcy lat ma związek z krajami, w których pielęgnowano ich uprawę, dbając o swój narodowy skarb i ciesząc się jego specyficznym smakiem. Mowa tutaj o takich państwach jak Hiszpania, Tunezja, Włochy czy Grecja

Wybierając się na wakacje do tamtych krajów, z pewnością spotkasz się z dziko rosnącymi drzewkami lub niskimi krzewami, które porośnięte dojrzewającymi oliwkami stanowią chlubę śródziemnomorskich narodów. 

Oliwki - kolor

Czym kierować się przy wyborze produktu spożywczego, jakim są oliwki? Kolor może być jednym z czynników, który będzie miał dla ciebie znaczenie, ponieważ ich ostateczne zabarwienie determinuje ich stopień dojrzałości oraz możliwości ich dalszego przetwarzania

Najbardziej znane i popularne są oliwki zielone zbierane przed uzyskaniem ich pełnej dojrzałości. Drugi rodzaj to owoce czarne, które dojrzewają na drzewie i dopiero wtedy, gdy osiągną wskazane zabarwienie, są zbierane i poddawane suszeniu lub marynowaniu. Różnica między nimi a owocami zielonymi, to przede wszystkim walory smakowe - są intensywniejsze i bardziej mięsiste.

W sprzedaży można spotkać się również z mniej popularnymi oliwkami fioletowymi, które zbierane są na późniejszym etapie dojrzewania, a następnie barwione z pomocą wyciągu z winogron lub buraków, który nadaje im niebiesko-fioletowego kolorytu. 

Oliwki - rodzaje 

Które z omawianych owoców to najpopularniejsze i najbardziej znane oliwki? Rodzaje, po które konsumenci sięgają najchętniej, zależą głównie od ich pochodzenia. Okazuje się bowiem, że region, w którym są uprawiane, wpływa na finalny smak i wielkość tych produktów. 

Pierwszą odmianą, o której nie sposób nie wspomnieć, jest Kalamata. To oliwki pochodzące z Grecji o ciemnofioletowej barwie i mięsistej konsystencji. Dużym zainteresowaniem cieszą się także owoce Nicoise pochodzące z południowej Francji o ciemnozielonej barwie i niewielkich rozmiarach. Cenione są za delikatny smak, dlatego bardzo dobrze komponują się z warzywami stosowanymi do przyrządzenia sałatek. 

Będąc we Włoszech, musisz koniecznie spróbować oliwek liguryjskich - są jasnozielone i bardzo delikatne dla podniebienia. Odwiedzając Hiszpanię, zdecydowanie hitem w tamtym kraju są ich regionalne oliwki o dźwięcznej nazwie Manzanilla. Ich cechą charakterystyczną jest jasnozielona barwa i soczysty miąższ. Ostatnią odmianą, którą warto się zainteresować, są sycylijskie owoce Castelvetrano - delikatne i lekko chrupiące, stanowią składniki wielu lokalnych potraw. 

Co zawierają oliwki?

Co dokładnie sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i niezmiernie zdrowe? Jesteś ciekaw, co zawierają oliwki? Jednym z pierwszych składników, o którym należy wspomnieć, są kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy. Co więcej, oliwki są źródłem cennego błonnika i antyoksydantów o działaniu przeciwstarzeniowym. To także owoc, po który często sięgają weganie i wegetarianie, jeśli chcą dostarczyć swojemu organizmowi sowitą dawkę żelaza. Wprowadzając do diety te niewielkie śródziemnomorskie owoce, wzbogacisz swoje posiłki o witaminę A, K, a także potas, wapń i magnez

Na co pomaga jedzenie oliwek? 

To przede wszystkim element diety, który do swojego jadłospisu wprowadzają osoby borykające się z nieprawidłową pracą serca. Jest to także produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i o działaniu antyoksydacyjnym.

Zastanawiasz się, na co jeszcze pomaga jedzenie oliwek? Stanowi część profilaktyki chorób nowotworowych - oliwki skutecznie pomagają zwalczać wolne rodniki, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Jeżeli natomiast twoim problemem jest niestrawność, wiedz, że są one także doskonałym źródłem błonnika, regulującego trawienie i zapobiegającego zaparciom. 

Które oliwki są najzdrowsze? 

Chciałbyś się dowiedzieć, które oliwki są najzdrowsze? Tak naprawdę, każdy gatunek obfituje we wspomniane wartości odżywcze i substancje czynne istotne dla zdrowia. Można jednak pokusić się o doprecyzowanie, które z nich szczególnie dobrze pomagają na konkretne przypadłości. 

Greckie oliwki najlepiej wspierają prawidłową pracę serca. Owoce włoskie wspomagają walkę z nowotworami, poprawiają pracę układu krążenia i wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei te pochodzące z Hiszpanii ułatwiają utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu we krwi. 

Do jakich potraw dodawać oliwki? 

Zainteresował cię temat oliwek, ale nie wiesz, jak wykorzystać ich specyficzny smak i właściwości w codziennej diecie? Do jakich potraw dodać oliwki? Oto kilka wskazówek i pomysłów, które ułatwią ci eksperymentowanie.

Lubisz sałatki? Wzbogać ich składniki o oliwki, które wpłyną nie tylko na smak potrawy, ale i na jej teksturę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by te owoce wymieszać z pomidorami, ogórkami, serem feta lub mozzarellą oraz dressingiem na bazie oleju słonecznikowego, lnianego lub krokoszowego. 

Niektórzy nie wyobrażają sobie pizzy bez cienko pokrojonych plasterków oliwek. Mowa tutaj zarówno o tych zielonych, jak i czarnych - preferencje smakowe zależą wyłącznie od osoby zamawiającej takie danie. Możesz wykorzystać je także w przypadku pizzy, którą przygotujesz sam w domowym zaciszu. 

Czy kiedykolwiek słyszałeś o dodawaniu oliwek do zup? To świetne rozwiązanie w przypadku dań na bazie pomidorów, cukinii i szpinaku. Na śniadanie natomiast przygotuj tosty z serem - te niewielkie zielone lub czarne owoce  w połączeniu z szynką zwiększą wyrazistość porannego dania. 

Oliwek nie może zabraknąć w makaronach, takich jak spaghetti - połączenie długich nitek makaronu z ciągnącym się serem, sosem pomidorowym, zwieńczone oliwkami i bazylią to istnie królewskie danie - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Nie zapomnij ponadto o przekąskach. Bardzo często przyjmują one formę tapas lub koreczków nadziewanych na wykałaczki w połączeniu z kawałkiem sera, kabanosem, winogronem, suszonym pomidorem i wieloma innymi wariacjami na ten temat. 

1. Focaccia z pomidorami

 Focaccia z pomidorami Zobacz przepis

Focaccia z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami

 Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami Zobacz przepis

Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pizza z boczkiem i oliwkami

 Pizza z boczkiem i oliwkami Zobacz przepis

Pizza z boczkiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koreczki z oliwkami

 Koreczki z oliwkami Zobacz przepis

Koreczki z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Masło z oliwkami

 Masło z oliwkami Zobacz przepis

Masło z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta z tuńczyka i oliwek

 Pasta z tuńczyka i oliwek Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka i oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szybka sałatka z oliwkami

 Szybka sałatka z oliwkami Zobacz przepis

Szybka sałatka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane z oliwkami

 Jajka faszerowane z oliwkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka ziemniaczana z oliwkami

 Sałatka ziemniaczana z oliwkami Zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kremowa zupa z oliwkami

 Kremowa zupa z oliwkami Zobacz przepis

Kremowa zupa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa pomidorowa z oliwkami

 Zupa pomidorowa z oliwkami Zobacz przepis

Zupa pomidorowa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Roladki wieprzowe z oliwkami

 Roladki wieprzowe z oliwkami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Makaron z tuńczykiem i oliwkami

 Makaron z tuńczykiem i oliwkami Zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Tapenada z zielonych oliwek

 Tapenada z zielonych oliwek Zobacz przepis

Tapenada z zielonych oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...

Odsłon: 27447

30 min
25
60 min
3