Spis treści:
- Oliwki - kolor
- Oliwki - rodzaje
- Co zawierają oliwki?
- Na co pomaga jedzenie oliwek?
- Które oliwki są najzdrowsze?
- Do jakich potraw dodawać oliwki?
Oliwki charakteryzują się specyficznym, lekko słonawym smakiem. Te stosunkowo drobne owoce drzewa oliwnego cieszą się uznaniem na całym świecie, a ich różnorodność sprawia, że z powodzeniem stosuje się je nie tylko w kuchni, ale także w profilaktyce zdrowotnej. Jakie są ich właściwości? Jak te ręcznie lub mechanicznie zbierane owoce wpływają na smak poszczególnych potraw?
Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. Jak przyrządzić kanie?

Oliwki - pochodzenie
Oliwki to niewielkie owoce, które potrzebują stosunkowo wysokiej temperatury do uprawy i osiągnięcia optymalnego poziomu dojrzałości. To jeden z czynników, od którego zależy, w jakim kraju i na jakiej wysokości geograficznej można zajmować się uprawą tych niewielkich owalnych owoców.
Skąd zatem biorą się oliwki? Pochodzenie tych owoców od tysięcy lat ma związek z krajami, w których pielęgnowano ich uprawę, dbając o swój narodowy skarb i ciesząc się jego specyficznym smakiem. Mowa tutaj o takich państwach jak Hiszpania, Tunezja, Włochy czy Grecja.
Wybierając się na wakacje do tamtych krajów, z pewnością spotkasz się z dziko rosnącymi drzewkami lub niskimi krzewami, które porośnięte dojrzewającymi oliwkami stanowią chlubę śródziemnomorskich narodów.
Oliwki - kolor
Czym kierować się przy wyborze produktu spożywczego, jakim są oliwki? Kolor może być jednym z czynników, który będzie miał dla ciebie znaczenie, ponieważ ich ostateczne zabarwienie determinuje ich stopień dojrzałości oraz możliwości ich dalszego przetwarzania.
Najbardziej znane i popularne są oliwki zielone zbierane przed uzyskaniem ich pełnej dojrzałości. Drugi rodzaj to owoce czarne, które dojrzewają na drzewie i dopiero wtedy, gdy osiągną wskazane zabarwienie, są zbierane i poddawane suszeniu lub marynowaniu. Różnica między nimi a owocami zielonymi, to przede wszystkim walory smakowe - są intensywniejsze i bardziej mięsiste.
W sprzedaży można spotkać się również z mniej popularnymi oliwkami fioletowymi, które zbierane są na późniejszym etapie dojrzewania, a następnie barwione z pomocą wyciągu z winogron lub buraków, który nadaje im niebiesko-fioletowego kolorytu.
Oliwki - rodzaje
Które z omawianych owoców to najpopularniejsze i najbardziej znane oliwki? Rodzaje, po które konsumenci sięgają najchętniej, zależą głównie od ich pochodzenia. Okazuje się bowiem, że region, w którym są uprawiane, wpływa na finalny smak i wielkość tych produktów.
Pierwszą odmianą, o której nie sposób nie wspomnieć, jest Kalamata. To oliwki pochodzące z Grecji o ciemnofioletowej barwie i mięsistej konsystencji. Dużym zainteresowaniem cieszą się także owoce Nicoise pochodzące z południowej Francji o ciemnozielonej barwie i niewielkich rozmiarach. Cenione są za delikatny smak, dlatego bardzo dobrze komponują się z warzywami stosowanymi do przyrządzenia sałatek.
Będąc we Włoszech, musisz koniecznie spróbować oliwek liguryjskich - są jasnozielone i bardzo delikatne dla podniebienia. Odwiedzając Hiszpanię, zdecydowanie hitem w tamtym kraju są ich regionalne oliwki o dźwięcznej nazwie Manzanilla. Ich cechą charakterystyczną jest jasnozielona barwa i soczysty miąższ. Ostatnią odmianą, którą warto się zainteresować, są sycylijskie owoce Castelvetrano - delikatne i lekko chrupiące, stanowią składniki wielu lokalnych potraw.
Co zawierają oliwki?
Co dokładnie sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i niezmiernie zdrowe? Jesteś ciekaw, co zawierają oliwki? Jednym z pierwszych składników, o którym należy wspomnieć, są kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy. Co więcej, oliwki są źródłem cennego błonnika i antyoksydantów o działaniu przeciwstarzeniowym. To także owoc, po który często sięgają weganie i wegetarianie, jeśli chcą dostarczyć swojemu organizmowi sowitą dawkę żelaza. Wprowadzając do diety te niewielkie śródziemnomorskie owoce, wzbogacisz swoje posiłki o witaminę A, K, a także potas, wapń i magnez.
Na co pomaga jedzenie oliwek?
To przede wszystkim element diety, który do swojego jadłospisu wprowadzają osoby borykające się z nieprawidłową pracą serca. Jest to także produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i o działaniu antyoksydacyjnym.
Zastanawiasz się, na co jeszcze pomaga jedzenie oliwek? Stanowi część profilaktyki chorób nowotworowych - oliwki skutecznie pomagają zwalczać wolne rodniki, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Jeżeli natomiast twoim problemem jest niestrawność, wiedz, że są one także doskonałym źródłem błonnika, regulującego trawienie i zapobiegającego zaparciom.
Które oliwki są najzdrowsze?
Chciałbyś się dowiedzieć, które oliwki są najzdrowsze? Tak naprawdę, każdy gatunek obfituje we wspomniane wartości odżywcze i substancje czynne istotne dla zdrowia. Można jednak pokusić się o doprecyzowanie, które z nich szczególnie dobrze pomagają na konkretne przypadłości.
Greckie oliwki najlepiej wspierają prawidłową pracę serca. Owoce włoskie wspomagają walkę z nowotworami, poprawiają pracę układu krążenia i wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei te pochodzące z Hiszpanii ułatwiają utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu we krwi.
Do jakich potraw dodawać oliwki?
Zainteresował cię temat oliwek, ale nie wiesz, jak wykorzystać ich specyficzny smak i właściwości w codziennej diecie? Do jakich potraw dodać oliwki? Oto kilka wskazówek i pomysłów, które ułatwią ci eksperymentowanie.
Lubisz sałatki? Wzbogać ich składniki o oliwki, które wpłyną nie tylko na smak potrawy, ale i na jej teksturę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by te owoce wymieszać z pomidorami, ogórkami, serem feta lub mozzarellą oraz dressingiem na bazie oleju słonecznikowego, lnianego lub krokoszowego.
Niektórzy nie wyobrażają sobie pizzy bez cienko pokrojonych plasterków oliwek. Mowa tutaj zarówno o tych zielonych, jak i czarnych - preferencje smakowe zależą wyłącznie od osoby zamawiającej takie danie. Możesz wykorzystać je także w przypadku pizzy, którą przygotujesz sam w domowym zaciszu.
Czy kiedykolwiek słyszałeś o dodawaniu oliwek do zup? To świetne rozwiązanie w przypadku dań na bazie pomidorów, cukinii i szpinaku. Na śniadanie natomiast przygotuj tosty z serem - te niewielkie zielone lub czarne owoce w połączeniu z szynką zwiększą wyrazistość porannego dania.
Oliwek nie może zabraknąć w makaronach, takich jak spaghetti - połączenie długich nitek makaronu z ciągnącym się serem, sosem pomidorowym, zwieńczone oliwkami i bazylią to istnie królewskie danie - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Nie zapomnij ponadto o przekąskach. Bardzo często przyjmują one formę tapas lub koreczków nadziewanych na wykałaczki w połączeniu z kawałkiem sera, kabanosem, winogronem, suszonym pomidorem i wieloma innymi wariacjami na ten temat.
1. Focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami

Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pizza z boczkiem i oliwkami

Pizza z boczkiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pasta z tuńczyka i oliwek

Pasta z tuńczyka i oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Szybka sałatka z oliwkami

Szybka sałatka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Jajka faszerowane z oliwkami

Jajka faszerowane z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Sałatka ziemniaczana z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kremowa zupa z oliwkami

Kremowa zupa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zupa pomidorowa z oliwkami

Zupa pomidorowa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Roladki wieprzowe z oliwkami

Roladki wieprzowe z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada z zielonych oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »
Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »
Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »