Ewa_Gotuje

Jeśli będziesz je jeść codziennie, poprawisz nie tylko odporność. Na co pomaga jedzenie oliwek?

Oliwki rozprzestrzeniły się po całej Europie znad basenu Morza Śródziemnego. Sprzyjający ich uprawie klimat sprawił, że cieszono się ich smakiem od tysięcy lat, a ich unikatowe walory były coraz bardziej doceniane na stołach obywateli innych państw. Na co pomaga jedzenie oliwek?

Do jakich potraw dodawać oliwki? Przepisów jest naprawdę wiele | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Oliwki charakteryzują się specyficznym, lekko słonawym smakiem. Te stosunkowo drobne owoce drzewa oliwnego cieszą się uznaniem na całym świecie, a ich różnorodność sprawia, że z powodzeniem stosuje się je nie tylko w kuchni, ale także w profilaktyce zdrowotnej. Jakie są ich właściwości? Jak te ręcznie lub mechanicznie zbierane owoce wpływają na smak poszczególnych potraw? 

Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. Jak przyrządzić kanie?

Oliwki - pochodzenie

Oliwki to niewielkie owoce, które potrzebują stosunkowo wysokiej temperatury do uprawy i osiągnięcia optymalnego poziomu dojrzałości. To jeden z czynników, od którego zależy, w jakim kraju i na jakiej wysokości geograficznej można zajmować się uprawą tych niewielkich owalnych owoców.

Skąd zatem biorą się oliwki? Pochodzenie tych owoców od tysięcy lat ma związek z krajami, w których pielęgnowano ich uprawę, dbając o swój narodowy skarb i ciesząc się jego specyficznym smakiem. Mowa tutaj o takich państwach jak Hiszpania, Tunezja, Włochy czy Grecja

Wybierając się na wakacje do tamtych krajów, z pewnością spotkasz się z dziko rosnącymi drzewkami lub niskimi krzewami, które porośnięte dojrzewającymi oliwkami stanowią chlubę śródziemnomorskich narodów. 

Oliwki - kolor

Czym kierować się przy wyborze produktu spożywczego, jakim są oliwki? Kolor może być jednym z czynników, który będzie miał dla ciebie znaczenie, ponieważ ich ostateczne zabarwienie determinuje ich stopień dojrzałości oraz możliwości ich dalszego przetwarzania

Najbardziej znane i popularne są oliwki zielone zbierane przed uzyskaniem ich pełnej dojrzałości. Drugi rodzaj to owoce czarne, które dojrzewają na drzewie i dopiero wtedy, gdy osiągną wskazane zabarwienie, są zbierane i poddawane suszeniu lub marynowaniu. Różnica między nimi a owocami zielonymi, to przede wszystkim walory smakowe - są intensywniejsze i bardziej mięsiste.

W sprzedaży można spotkać się również z mniej popularnymi oliwkami fioletowymi, które zbierane są na późniejszym etapie dojrzewania, a następnie barwione z pomocą wyciągu z winogron lub buraków, który nadaje im niebiesko-fioletowego kolorytu. 

Oliwki - rodzaje 

Które z omawianych owoców to najpopularniejsze i najbardziej znane oliwki? Rodzaje, po które konsumenci sięgają najchętniej, zależą głównie od ich pochodzenia. Okazuje się bowiem, że region, w którym są uprawiane, wpływa na finalny smak i wielkość tych produktów. 

Pierwszą odmianą, o której nie sposób nie wspomnieć, jest Kalamata. To oliwki pochodzące z Grecji o ciemnofioletowej barwie i mięsistej konsystencji. Dużym zainteresowaniem cieszą się także owoce Nicoise pochodzące z południowej Francji o ciemnozielonej barwie i niewielkich rozmiarach. Cenione są za delikatny smak, dlatego bardzo dobrze komponują się z warzywami stosowanymi do przyrządzenia sałatek. 

Będąc we Włoszech, musisz koniecznie spróbować oliwek liguryjskich - są jasnozielone i bardzo delikatne dla podniebienia. Odwiedzając Hiszpanię, zdecydowanie hitem w tamtym kraju są ich regionalne oliwki o dźwięcznej nazwie Manzanilla. Ich cechą charakterystyczną jest jasnozielona barwa i soczysty miąższ. Ostatnią odmianą, którą warto się zainteresować, są sycylijskie owoce Castelvetrano - delikatne i lekko chrupiące, stanowią składniki wielu lokalnych potraw. 

Co zawierają oliwki?

Co dokładnie sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i niezmiernie zdrowe? Jesteś ciekaw, co zawierają oliwki? Jednym z pierwszych składników, o którym należy wspomnieć, są kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy. Co więcej, oliwki są źródłem cennego błonnika i antyoksydantów o działaniu przeciwstarzeniowym. To także owoc, po który często sięgają weganie i wegetarianie, jeśli chcą dostarczyć swojemu organizmowi sowitą dawkę żelaza. Wprowadzając do diety te niewielkie śródziemnomorskie owoce, wzbogacisz swoje posiłki o witaminę A, K, a także potas, wapń i magnez

Na co pomaga jedzenie oliwek? 

To przede wszystkim element diety, który do swojego jadłospisu wprowadzają osoby borykające się z nieprawidłową pracą serca. Jest to także produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i o działaniu antyoksydacyjnym.

Zastanawiasz się, na co jeszcze pomaga jedzenie oliwek? Stanowi część profilaktyki chorób nowotworowych - oliwki skutecznie pomagają zwalczać wolne rodniki, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Jeżeli natomiast twoim problemem jest niestrawność, wiedz, że są one także doskonałym źródłem błonnika, regulującego trawienie i zapobiegającego zaparciom. 

Które oliwki są najzdrowsze? 

Chciałbyś się dowiedzieć, które oliwki są najzdrowsze? Tak naprawdę, każdy gatunek obfituje we wspomniane wartości odżywcze i substancje czynne istotne dla zdrowia. Można jednak pokusić się o doprecyzowanie, które z nich szczególnie dobrze pomagają na konkretne przypadłości. 

Greckie oliwki najlepiej wspierają prawidłową pracę serca. Owoce włoskie wspomagają walkę z nowotworami, poprawiają pracę układu krążenia i wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei te pochodzące z Hiszpanii ułatwiają utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu we krwi. 

Do jakich potraw dodawać oliwki? 

Zainteresował cię temat oliwek, ale nie wiesz, jak wykorzystać ich specyficzny smak i właściwości w codziennej diecie? Do jakich potraw dodać oliwki? Oto kilka wskazówek i pomysłów, które ułatwią ci eksperymentowanie.

Lubisz sałatki? Wzbogać ich składniki o oliwki, które wpłyną nie tylko na smak potrawy, ale i na jej teksturę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by te owoce wymieszać z pomidorami, ogórkami, serem feta lub mozzarellą oraz dressingiem na bazie oleju słonecznikowego, lnianego lub krokoszowego. 

Niektórzy nie wyobrażają sobie pizzy bez cienko pokrojonych plasterków oliwek. Mowa tutaj zarówno o tych zielonych, jak i czarnych - preferencje smakowe zależą wyłącznie od osoby zamawiającej takie danie. Możesz wykorzystać je także w przypadku pizzy, którą przygotujesz sam w domowym zaciszu. 

Czy kiedykolwiek słyszałeś o dodawaniu oliwek do zup? To świetne rozwiązanie w przypadku dań na bazie pomidorów, cukinii i szpinaku. Na śniadanie natomiast przygotuj tosty z serem - te niewielkie zielone lub czarne owoce  w połączeniu z szynką zwiększą wyrazistość porannego dania. 

Oliwek nie może zabraknąć w makaronach, takich jak spaghetti - połączenie długich nitek makaronu z ciągnącym się serem, sosem pomidorowym, zwieńczone oliwkami i bazylią to istnie królewskie danie - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Nie zapomnij ponadto o przekąskach. Bardzo często przyjmują one formę tapas lub koreczków nadziewanych na wykałaczki w połączeniu z kawałkiem sera, kabanosem, winogronem, suszonym pomidorem i wieloma innymi wariacjami na ten temat. 

1. Focaccia z pomidorami

 Focaccia z pomidorami Zobacz przepis

Focaccia z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami

 Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami Zobacz przepis

Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pizza z boczkiem i oliwkami

 Pizza z boczkiem i oliwkami Zobacz przepis

Pizza z boczkiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koreczki z oliwkami

 Koreczki z oliwkami Zobacz przepis

Koreczki z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Masło z oliwkami

 Masło z oliwkami Zobacz przepis

Masło z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta z tuńczyka i oliwek

 Pasta z tuńczyka i oliwek Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka i oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szybka sałatka z oliwkami

 Szybka sałatka z oliwkami Zobacz przepis

Szybka sałatka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane z oliwkami

 Jajka faszerowane z oliwkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka ziemniaczana z oliwkami

 Sałatka ziemniaczana z oliwkami Zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kremowa zupa z oliwkami

 Kremowa zupa z oliwkami Zobacz przepis

Kremowa zupa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa pomidorowa z oliwkami

 Zupa pomidorowa z oliwkami Zobacz przepis

Zupa pomidorowa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Roladki wieprzowe z oliwkami

 Roladki wieprzowe z oliwkami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Makaron z tuńczykiem i oliwkami

 Makaron z tuńczykiem i oliwkami Zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Tapenada z zielonych oliwek

 Tapenada z zielonych oliwek Zobacz przepis

Tapenada z zielonych oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 788

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0