Ewa_Gotuje

Każdy senior powinien je jeść regularnie. Mają spore zasoby wapnia i żelaza, regulują wysoki cukier

Orzechy to przekąska, która zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, witaminę E, a także substancje mineralne: magnez, żelazo, potas, wapń i cynk. Niestety nie można ich jeść bez ograniczeń, ponieważ są wysokokaloryczne, jednak w odpowiedniej ilości warto włączyć je do jadłospisu. Dziś przyjrzymy się bliżej orzechom makadamia, sprawdzimy, jakie mają wartości odżywcze, oraz jak je jeść.

Orzechy makadamia, dlaczego warto je jeść? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Orzechy makadamia przypominać mogą trochę orzechy laskowe. Ich skorupka i wnętrze jest podobne, jednak sam orzech nie jest brązowy, a kremowy. To owoce drzewa makadamia z rodziny srebrnikowatych, występujących głównie w Australii, Afryce Południowej i na Hawajach. Jednak to właśnie Australia jest największym producentem tych orzechów, których pozyskuje się tam aż 100 tysięcy ton rocznie. Znane są nie od dzisiaj, bo już Aborygeni używali ich jako środka płatniczego czy podarunku. Obecnie z powodzeniem używane są w kuchni. W poniższym artykule opowiemy ci o ich właściwościach prozdrowotnych oraz przedstawimy ci przepisy, w których możesz je wykorzystać. 

 Sprawdź także: Zmiel i wsyp do maślanki. Ten koktajl powstrzymuje apetyt i pomaga schudnąć

Orzechy makadamia – wartości odżywcze 

Co mają w sobie orzechy makadamia? Wartości odżywcze tego orzecha warto zapamiętać, bo to nie tylko dużo tłuszczu i kalorii. Nie da się jednak zaprzeczyć, iż są to najtłustsze znane orzechy – składają się w aż 75% z tłuszczu. Przez to 100 gramów orzechów dostarcza aż 718 kcal. Są jednak także doskonałym źródłem białka – w 100 gramach znajdziemy prawie 8 gramów białka. To także prawie 14 gramów węglowodanów, głównie cukrów złożonych oraz 8,6 grama błonnika, który doskonale wpływa na perystaltykę jelit. Oczywiście orzechy makadamia to również mnóstwo witamin i minerałów, choć nie da się ukryć, iż to właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że są one naprawdę niezwykle wartościowym pokarmem.  

Orzechy macadamia – właściwości 

Co dobrego kryją orzechy makadamia? Właściwości trudno przecenić, gdyż są naprawdę spektakularne. Przede wszystkim dzięki profilowi kwasów tłuszczowych orzechy te mogą pomóc w obniżeniu stężenia złego cholesterolu LDL. To dobra wiadomość dla osób borykających się z nadwagą i otyłością, ale też seniorów, u których ryzyko wystąpienia miażdżycy, jednej z konsekwencji wysokiego cholesterolu, jest naprawdę duże.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których mnóstwo jest w orzechach makadamia, to naprawdę dobry pokarm dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Według badań przeprowadzonych między innymi przez Harvard School of Public Health regularne spożywanie orzechów makadamia może przyczynić się do redukcji śmierci w wyniku chorób serca aż o 29%.

W orzechach tych znajdziemy nie tylko dobre kwasy tłuszczowe, ale także witaminy. Podkreślić warto zwłaszcza sporą obecność kwasu foliowego, który jest niezbędny w diecie kobiet w ciąży i przygotowujących się do ciąży. Orzechy makadamia są też niezwykle bogate w wapń, fosfor, potas, magnez i fitosterole. Znajdziemy w nich też żelazo, cynk, mangan, selen i miedź, a zatem całkiem sporą ilość wartościowych minerałów. O czym jeszcze koniecznie trzeba wspomnieć? Orzechy makadamia to niska zawartość węglowodanów, a także niski indeks glikemiczny, są więc idealne dla osób z cukrzycą.  

Orzechy makadamia – korzyści dla zdrowia 

Orzechy makadamia to jedzenie zdrowe nie tylko dla serca, ale także dla mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 to przecież niezbędny składnik umożliwiający regenerację tkanki mózgowej. Zawarta w orzechach miedź z kolei umożliwia wytwarzanie neuroprzekaźników. Wspomnieliśmy już, że orzechy makadamia są bogate w wapń. To dobra wiadomość dla wegan, ale też osób, które narażone są na niedobory wapnia – dzieci, seniorów czy właściwie każdego z nas. Wapń chroni przed osteoporozą, umożliwia zadbanie o zdrowe kości i zęby, a zawarty w orzechach mangan pozwala na lepszą regenerację tkanki kostnej.

Wspomniane wcześniej kwasy omega-3 mogą z kolei łagodzić objawy artretyzmu. Dieta seniorów, zwłaszcza tych, którzy w swojej diecie nie przyswajają zbyt wiele kalorii. To oczywiście nie wszystko. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi, orzechy makadamia mogą chronić przed wpływem wolnych rodników na organizm. To oznacza zatem, że opóźniają procesy starzenia i działają przeciwnowotworowo. 

Orzechy makadamia – jak jeść? 

Przede wszystkim pamiętajcie, że orzechy je się obrane – skorupka, podobnie jak w przypadku orzechów laskowych, jest zbyt twarda, by ją spożywać. To, co nas interesuje, to kremowy środek. Orzechy makadamia można jeść bezpośrednio po wyciągnięciu ze skorupki bądź też po uprażeniu. To już zależy od was. 

Orzechy makadamia – przeciwwskazania 

Przeciwwskazania do jedzenia orzechów makadamia są oczywiście alergie. Jeśli nie jesteście uczuleni na orzechy, możecie jednak śmiało spróbować. Co interesujące, dzięki badaniom doskonale wiadomo, że orzechy makadamia nie są bezpieczne dla psów. Dlatego lepiej nie podawać ich czworonogom nawet wtedy, gdy te kochają orzeszki. Warto unikać ich także w diecie małych dzieci, gdyż mogą powodować ryzyko zadławienia się. Nie są zalecane również w diecie osób odchudzających się, cierpiących na otyłość, gdyż są bardzo kaloryczne. Mogą być spożywane w niewielkich ilościach, jeśli zachęca nas do tego dietetyk.  

Orzechy makadamia w kuchni 

Jak wykorzystać orzechy makadamia w kuchni? To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Rzeczywiście orzechy traktujemy zwykle jako dodatek do sałatek, sosów czy po prostu jako przekąskę, jednak możemy przyrządzić z nich również inne, fantastyczne dania. Krem orzechowy na bazie mascarpone sam przychodzi do głowy. Oczywiście byłby bardzo kaloryczny, jednak tego typu przyjemność raz na jakiś czas nikomu nie zrobi krzywdy. Ze względu na to, że orzechy makadamia są naprawdę tłuste, z łatwością zrobimy z nich także krem do kanapek – masło orzechowe lub krem z dodatkiem kakao. Możemy dodać je do owsianki czy domowej granoli, do ciast, chleba bananowego czy domowych batoników. Krótko mówiąc – wszędzie tam, gdzie orzechy naprawdę świetnie się komponują.  

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na dania i desery z orzechami.

1. Owsianka z orzechami

 Owsianka z orzechami Zobacz przepis

Owsianka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szarlotka węgierska z orzechami

 Szarlotka węgierska z orzechami Zobacz przepis

Szarlotka węgierska z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Brownie z orzechami

 Brownie z orzechami Zobacz przepis

Brownie z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z karmelizowanymi orzechami

 Sałatka z karmelizowanymi orzechami Zobacz przepis

Sałatka z karmelizowanymi orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Roladki z kurczaka z orzechami w cieście

 Roladki z kurczaka z orzechami w cieście Zobacz przepis

Roladki z kurczaka z orzechami w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placuszki bananowe z orzechami

 Placuszki bananowe z orzechami Zobacz przepis

Placuszki bananowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Orzechy w miodzie

 Orzechy w miodzie Zobacz przepis

Orzechy w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ryż z pesto makadamia

 Ryż z pesto makadamia Zobacz przepis

Ryż z pesto makadamia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurczak z orzechami

 Kurczak z orzechami Zobacz przepis

Kurczak z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jabłecznik z orzechami

 Jabłecznik z orzechami Zobacz przepis

Jabłecznik z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Śmietankowe z orzechami

 Śmietankowe z orzechami Zobacz przepis

Śmietankowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 687

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0