Spis treści:
- Rzepa – wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma rzeka?
- Kto powinien jeść rzepę?
- Co zrobić z rzepy?
Rzepa kojarzy ci się jedynie z nijakim smakiem lub wierszem Jana Tuwima czytanym w dzieciństwie? Dzięki przepisom przedstawionym w poniższym artykule warzywo to z pewnością nabierze dla ciebie nowego znaczenia. Okazuje się, że odpowiednio przyrządzone może być niezwykle smaczne, co więcej świetnie nadaje się nie tylko na surówkę, można je również zapiekać, kisić i gotować. Sprawdź, co zrobić z rzepy oraz jakie ma właściwości zdrowotne.

Rzepa – wartości odżywcze
W składzie rzepy znajdziemy błonnik pokarmowy, aminokwasy egzogenne, witaminy z grypy B, C i K oraz substancje mineralne, taki jak: żelazo, fosfor, potas, cynk i magnez. Rzepę warto jeść również ze względu na obecne w niej substancje zwane fitoncydami, które wykazują działanie podobne do antybiotyku, pomagają zwalczać bakterie, dzięki czemu przyczyniają się do zwalczania infekcji. Warzywo to, to także doskonały wybór dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko nasyci cię na długo, ale i jest niskokaloryczne, w 100 g surowej rzepy znajduje się ok. 26 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma rzeka?
Rzepa jedzona regularnie może przyczynić się do wzmocnienia odporności, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopada nas przeziębienie lub grypa. Ma działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze, może nawet łagodzić ból gardła.
Jest także źródłem antyoksydantów, dzięki czemu wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Błonnik pokarmowy zawarty w rzepie doskonale wpływa na układ pokarmowy, nie tylko wspiera trawienie i pomaga pozbyć się zaparć, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Co ciekawe, rzepie przypisuje się także działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Kompleks witamin i minerałów zawarty w rzepie korzystnie wpływa na kondycję skóry, pomaga również wzmocnić włosy i paznokcie. Działa również korzystnie na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami.
Kto powinien jeść rzepę?
Rzepa pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Warzywo to jest także źródłem żelaza, dlatego powinny sięgnąć po nie osoby, które borykają się z anemią, natomiast obecny w niej wapń przyczynia się do utrzymania mocnych i zdrowych kości i zębów, pomaga chronić je przed osteoporozą i próchnicą.
Co zrobić z rzepy?
Nie wiesz, do jakich przepisów wykorzystać rzepę? Warzywo to świetnie nadaje się do przygotowania surówek, można również ją zapiekać, kisić i gotować. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym rzepa na stałe zagości w twoim menu.
Surówka z rzepy do obiadu
Najprostszym sposobem na danie z rzepy jest przygotowanie z niej pysznej surówki do obiadu. Będziesz potrzebować: dużej rzepy, marchewki, średniego jabłka, kawałka selera, trzech łyżek jogurtu greckiego, pęczka natki pietruszki, łyżeczki cukru, soli, pieprzu oraz soku z cytryny.
Zacznij od dokładnego umycia składników. Warzywa i jabłko obierz, następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, wszystko przełóż do miski. Dodaj jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj.
Zapiekana rzepa
Rzepę możesz upiec również w piekarniku, świetnie smakować będzie z dodatkiem odrobiny słodyczy. Przygotuj: kilka sztuk młodej rzepy, dwie łyżki miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, odrobina chili, sól i pieprz do smaku.
Na początku umyj, osusz i obierz rzepę. Pokrój ją w mniejsze części i przełóż do miski, polej oliwą i modem, dodaj odrobinę chili, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przed około pół godziny, aż do miękkości.
Kiszona rzepa po koreańsku
Jeżeli lubisz azjatyckie smaki, koniecznie musisz spróbować kiszonej rzepy po koreańsku. Będziesz potrzebować: trzech rzep, pięciu ząbków czosnku, kawałka imbiru, pęczka szczypiorku, dwóch łyżek cukru brązowego, łyżki soli, dwóch łyżek sosu sojowego, dwóch łyżek sosu rybnego, dwóch łyżek ostrej papryki.
Umyj, osusz i obierz rzepę, następnie pokrój ją w cienkie talarki, które przełożysz do miski. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i odczekaj aż puści soki. Następnie odcedź ją i umieść w czystej misce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, imbir pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dodaj do rzepy, wrzuć także posiekany szczypiorek i ostrą paprykę. Wlej sos sojowy i olej rybny, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je lekko i odstaw na trzy do pięciu dni.
Nie wiesz, co zrobić z rzepy? Koniecznie zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.
1. Wiejski twarożek z rzepą

Wiejski twarożek z rzepą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Surówka z rzepy i rzodkiewki

Surówka z rzepy i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Surówka z rzepą na słodko

Surówka z rzepą na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Surówka z rzepy i ogórka

Surówka z rzepy i ogórka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa z czarnej rzepy

Zupa z czarnej rzepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ziemniaki tłuczone z rzepą

Ziemniaki tłuczone z rzepą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pikle z białej rzepy z chili

Pikle z białej rzepy z chili / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji)

Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku

Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »