Spis treści:
- Rodzaje cynamonu
- Właściwości cynamonu
- Kumaryna w cynamonie – co to jest?
- Kto nie powinien jeść cynamonu?
- Jak wykorzystać cynamon w kuchni?
Dodajemy go do ciast, deserów, tradycyjnego suszu, w niezmielonej formie rulonika może też stanowić ozdobę. Bez tej przyprawy nie można wyobrazić sobie również świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wierzono, że przynoszą go Cynamonowe Ptaki. Nadal łączymy z nim wiele przekonań, a także mitów. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma cynamon? Czym jest kumaryna zawarta w jego składzie? Czy cynamon jest zdrowy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Rodzaje cynamonu
Cynamon to nic innego, jak wysuszona kora drzewa o nazwie cynamonowiec (istnieje ponad 200 gatunków tej rośliny). Całe drzewo ma charakterystyczny zapach cynamonu, ale przyprawę tę pozyskuje się z wewnętrznej części kory, którą się później suszy. Najbardziej ceniony za swój aromat jest cynamon cejloński. Istnieją też inne jego odmiany, np. kasja, czyli cynamon chiński. Swój zapach cynamon zawdzięcza bardzo aromatycznemu olejkowi cynamonowemu, który jest obecny w tkankach rośliny.
Cynamon – przyprawa godna bogów i cenniejsza niż srebro
Cynamon jest uznawany za jedną z najstarszych przypraw na świecie, znany był bowiem już w starożytności. Ta droga i ceniona przyprawa uważana była wówczas za godną bogów. Pliniusz Starszy opisał handel cynamonem w starożytnym Rzymie. Z jego opisu wiemy też, że ok. 320 gramów cennego cynamonu kosztowało równowartość 10 miesięcy pracy lub pięć kilogramów czystego srebra.
Właściwości cynamonu
Cynamon to przyprawa, która jest ceniona nie tylko ze względu na niepowtarzalny aromat, ale również właściwości prozdrowotne i rozgrzewające działanie. Dlatego w szczególności warto spożywać ją w okresach, kiedy organizm jest szczególnie narażony na przeziębienie i grypę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Co więcej, cynamon w swoim składzie zawiera sporo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim cynamon wykazuje również działanie antynowotworowe oraz spowalnia procesy starzenia.
Cynamon polecany jest również osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma działanie przyspieszające metabolizm. Przyprawie tej przypisuje się również właściwości, które pomagają obniżyć ciśnienie oraz regulować poziom glukozy we krwi.
Kumaryna w cynamonie – co to jest?
W 2008 r., EFSA (European Food Safety Authority) uznała, że zawarta w cynamonie kumaryna może w nadmiernych ilościach wywołać uszkodzenia wątroby i nerek. Maksymalna dzienna dawka kumaryny to 0,1 mg, na każdy kilogram masy ciała. W tym momencie wiadomo, że kumaryna jest toksyczna dla myszy i szczurów, brakuje danych dotyczących ludzi.
Kumaryna jest składnikiem również innych roślin, m.in.: fasoli tonka, tomki wonnej, marzanki wonnej, dziewanny, turówki wonnej, nostrzyku. Najczęściej mamy z nią jednak do czynienia w cynamonie.
Pamiętajmy też, że cynamon właściwy pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego zawiera znacznie mniej kumaryny, niż tańszy cynamon chiński (nazywany kasją) z cynamonowca wonnego. W Polsce rzadko spotyka się ten drugi.
Cynamon przeciwwskazania
Cynamonu może zaszkodzić osobom, które cierpią z powodu wrzodów. Powinny unikać go również osoby, u których często dochodzi do krwotoków, np. z nosa. Ostrożnie powinny używać go również kobiety w ciąży oraz alergicy.
Jak wykorzystać cynamon w kuchni?
Wbrew pozorom cynamon jest przyprawą dość uniwersalną. Nadaje się do potraw wytrawnych, deserów, ciast i napojów. Cynamon jest stosowany do produkcji czekolady w Meksyku (który jest największym importerem tej przyprawy). Nie potrafimy sobie wyobrazić bez niego szarlotki czy pieczonych jabłek. Mamy gumy do żucia o smaku cynamonu. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do kawy, kakao i herbaty. W kuchni indyjskiej jest wykorzystywany do doprawiania kurczaka. W perskiej kuchni dodaje się go także do zup. Jest składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków, stosowanej w kuchni azjatyckiej, oraz mieszanki garam masala kuchni indyjskiej.
Do jakich dań można wykorzystać cynamon? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Bułeczki z cynamonem

Bułeczki z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem

Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kebab na laskach cynamonu
Kebab na laskach cynamonu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jaglanka z bananem i cynamonem

Jaglanka z bananem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Placek jabłkowy z cynamonem

Placek jabłkowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem

Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Róże z cynamonem i jabłkiem

Róże z cynamonem i jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Babka drożdżowa z cynamonem

Babka drożdżowa z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Knedle ze śliwkami i cynamonem

Knedle ze śliwkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Tarteletki ze śliwkami i cynamonem

Tarteletki ze śliwkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kurczak z imbirem i cynamonem

Kurczak z imbirem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Tarta z gruszką w cynamonie

Tarta z gruszką w cynamonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »