Dania jednogarnkowe

Cynamon to przyprawa, po którą sięgamy w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, laski cynamonu kryją w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że nie każdy może jeść cynamon. Czy ta aromatyczna przyprawa może być toksyczna dla wątroby?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Dodajemy go do ciast, deserów, tradycyjnego suszu, w niezmielonej formie rulonika może też stanowić ozdobę. Bez tej przyprawy nie można wyobrazić sobie również świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wierzono, że przynoszą go Cynamonowe Ptaki. Nadal łączymy z nim wiele przekonań, a także mitów. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma cynamon? Czym jest kumaryna zawarta w jego składzie? Czy cynamon jest zdrowy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Jak zrobić idealną szarlotkę? Magda Gessler twierdzi, że wystarczy dodać jeden składnik

Rodzaje cynamonu 

Cynamon to nic innego, jak wysuszona kora drzewa o nazwie cynamonowiec (istnieje ponad 200 gatunków tej rośliny). Całe drzewo ma charakterystyczny zapach cynamonu, ale przyprawę tę pozyskuje się z wewnętrznej części kory, którą się później suszy. Najbardziej ceniony za swój aromat jest cynamon cejloński. Istnieją też inne jego odmiany, np. kasja, czyli cynamon chiński. Swój zapach cynamon zawdzięcza bardzo aromatycznemu olejkowi cynamonowemu, który jest obecny w tkankach rośliny.

Cynamon – przyprawa godna bogów i cenniejsza niż srebro

Cynamon jest uznawany za jedną z najstarszych przypraw na świecie, znany był bowiem już w starożytności. Ta droga i ceniona przyprawa uważana była wówczas za godną bogów. Pliniusz Starszy opisał handel cynamonem w starożytnym Rzymie. Z jego opisu wiemy też, że ok. 320 gramów cennego cynamonu kosztowało równowartość 10 miesięcy pracy lub pięć kilogramów czystego srebra.

Właściwości cynamonu 

Cynamon to przyprawa, która jest ceniona nie tylko ze względu na niepowtarzalny aromat, ale również właściwości prozdrowotne i rozgrzewające działanie. Dlatego w szczególności warto spożywać ją w okresach, kiedy organizm jest szczególnie narażony na przeziębienie i grypę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. 

Co więcej, cynamon w swoim składzie zawiera sporo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim cynamon wykazuje również działanie antynowotworowe oraz spowalnia procesy starzenia.

Cynamon polecany jest również osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma działanie przyspieszające metabolizm. Przyprawie tej przypisuje się również właściwości, które pomagają obniżyć ciśnienie oraz regulować poziom glukozy we krwi

    Kumaryna w cynamonie – co to jest? 

    W 2008 r., EFSA (European Food Safety Authority) uznała, że zawarta w cynamonie kumaryna może w nadmiernych ilościach wywołać uszkodzenia wątroby i nerek. Maksymalna dzienna dawka kumaryny to 0,1 mg, na każdy kilogram masy ciała. W tym momencie wiadomo, że kumaryna jest toksyczna dla myszy i szczurów, brakuje danych dotyczących ludzi.

    Kumaryna jest składnikiem również innych roślin, m.in.: fasoli tonka, tomki wonnej, marzanki wonnej, dziewanny, turówki wonnej, nostrzyku. Najczęściej mamy z nią jednak do czynienia w cynamonie.

    Pamiętajmy też, że cynamon właściwy pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego zawiera znacznie mniej kumaryny, niż tańszy cynamon chiński (nazywany kasją) z cynamonowca wonnego. W Polsce rzadko spotyka się ten drugi.

    Cynamon przeciwwskazania

    Cynamonu może zaszkodzić osobom, które cierpią z powodu wrzodów. Powinny unikać go również osoby, u których często dochodzi do krwotoków, np. z nosa. Ostrożnie powinny używać go również kobiety w ciąży oraz alergicy. 

    Jak wykorzystać cynamon w kuchni?

    Wbrew pozorom cynamon jest przyprawą dość uniwersalną. Nadaje się do potraw wytrawnych, deserów, ciast i napojów. Cynamon jest stosowany do produkcji czekolady w Meksyku (który jest największym importerem tej przyprawy). Nie potrafimy sobie wyobrazić bez niego szarlotki czy pieczonych jabłek. Mamy gumy do żucia o smaku cynamonu. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do kawy, kakao i herbaty. W kuchni indyjskiej jest wykorzystywany do doprawiania kurczaka. W perskiej kuchni dodaje się go także do zup. Jest składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków, stosowanej w kuchni azjatyckiej, oraz mieszanki garam masala kuchni indyjskiej.

    Do jakich dań można wykorzystać cynamon? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

    1. Bułeczki z cynamonem

     Bułeczki z cynamonem Zobacz przepis

    Bułeczki z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem

     Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem Zobacz przepis

    Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Jabłecznik z cynamonem

     Jabłecznik z cynamonem Zobacz przepis

    Jabłecznik z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Kebab na laskach cynamonu

     Kebab na laskach cynamonu Zobacz przepis

    Kebab na laskach cynamonu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Jaglanka z bananem i cynamonem

     Jaglanka z bananem i cynamonem Zobacz przepis

    Jaglanka z bananem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Placek jabłkowy z cynamonem

     Placek jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

    Placek jabłkowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem

     Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem Zobacz przepis

    Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Róże z cynamonem i jabłkiem

     Róże z cynamonem i jabłkiem Zobacz przepis

    Róże z cynamonem i jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Babka drożdżowa z cynamonem

     Babka drożdżowa z cynamonem Zobacz przepis

    Babka drożdżowa z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Knedle ze śliwkami i cynamonem

     Knedle ze śliwkami i cynamonem Zobacz przepis

    Knedle ze śliwkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Tarteletki ze śliwkami i cynamonem

     Tarteletki ze śliwkami i cynamonem Zobacz przepis

    Tarteletki ze śliwkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Kurczak z imbirem i cynamonem

     Kurczak z imbirem i cynamonem Zobacz przepis

    Kurczak z imbirem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Tarta z gruszką w cynamonie

     Tarta z gruszką w cynamonie Zobacz przepis

    Tarta z gruszką w cynamonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    5
    15 min
    7
    Pieczywo Chlebek korzenny

    Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

    Odsłon: 167

    15 min
    6
    Ciasta Piernik dojrzewający

    Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

    Odsłon: 1587

    30 min
    17
    Dodatki Patent na obieranie jajek

    Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

    Odsłon: 328

    15 min
    10

    Polecane artykuły

    Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

    Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

    2
    Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

    W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

    1
    Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

    Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

    0
    Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

    Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

    8