Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie cynamon to niewątpliwy atut tego wypieku. Kojarzy się z długimi jesiennymi wieczorami i kubkiem ulubionej herbaty. Babka drożdżowa z cynamonem nie wątpliwie bardzo posmakowała mojej rodzinie. Staram się ją piec, jak tylko mogę. Jednym z ulubionych dodatków do tej niezwykle smacznej babki drożdżowej są rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie tego ciasta.
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 155
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 36
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 424
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 122
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 155
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 36
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 424
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 122
Składniki
Ciasto: 60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kruszonka: Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga!