Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie cynamon to niewątpliwy atut tego wypieku. Kojarzy się z długimi jesiennymi wieczorami i kubkiem ulubionej herbaty. Babka drożdżowa z cynamonem nie wątpliwie bardzo posmakowała mojej rodzinie. Staram się ją piec, jak tylko mogę. Jednym z ulubionych dodatków do tej niezwykle smacznej babki drożdżowej są rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie tego ciasta.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Ciasto: 60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kruszonka: Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga!