Spis treści:
- Charakterystyka nawłoci pospolitej
- Właściwości nawłoci pospolitej
- Jak zbierać nawłoć?
- Przepis na nalewkę z nawłoci
W medycynie ludowej nawłoć pospolita występuje również pod takimi nazwami jak: złotnik, złota dziewica, czy złota rózga. Posiada szereg właściwości, które mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, moczopędne, ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny oraz uszczelnia naczynia włosowate. Z nawłoci pospolitej możesz przygotować napar, syrop oraz nalewkę. Co ciekawe, z nawłoci produkuje się także miody.

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki
Nawłoć pospolita - charakterystyka
Poznasz ją po gęsto rosnących, intensywnie żółtych kwiatach. Nawłoć pospolita pochodzi z rodziny astrowatych. Osiąga od 30 do nawet 100 centymetrów wysokości. Występuje w okresie od lipca do października. Zbiory nawłoci powinny odbywać się, gdy na dworze jest piękna i słoneczna pogoda, w jej pełnym okresie kwitnienia. Cechą charakterystyczną dla tej rośliny jest jej gorzko-cierpki posmak. Może być używana do produkcji naparów, nalewek, jak i syropów. Do ich przygotowania wykorzystuje się jej pędy, liście oraz kwiaty.
Właściwości nawłoci pospolitej
Nawłoć pospolita w swoim składzie zawiera wiele substancji, które działają korzystnie na organizm. Znajdujące się w niej garbniki, odpowiadają za gorzkawy posmak rośliny, mają działanie bakteriobójcze. Obecność kwercetyny wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Znajdziesz w niej także sporo witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność organizmu.
Nawłoć ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, dlatego w medycynie ludowej jest powszechnie stosowana do opatrywania ran i skaleczeń, oraz jako środek dezynfekujący. Wywarem z nawłoci pospolitej można przemywać również skórę, która ma problemy z łojotokiem, czy trądzikiem.
Płukanka z nawłoci będzie pomocna również w przypadku wystąpienia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Nawłoć można stosować również wtedy, gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa. Łagodzi napady kaszlu, ataki astmy, a także dolegliwości ze strony oskrzeli.
Napar z nawłoci pospolitej stosuje się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Pomoże zwalczyć niestrawność, problemy żołądkowe, biegunkę, wzdęcia i gazy.
Szeroko znane jest również zastosowanie tej rośliny w przypadku wystąpienia problemów z układem moczowym, schorzeń nerek, a nawet przy kolce nerkowej. Napar z nawłoci pospolitej działa moczopędnie oraz antybakteryjnie, dlatego można go stosować w przypadku infekcji układu moczowego, oraz przy zapaleniu dróg moczowych i pęcherza moczowego. Warto pamiętać, że aby stosowanie naparów z nawłoci pospolitej było bezpieczne, należy skonsultować się z lekarzem.
Jak zbierać nawłoć?
Nawłoć pospolita rośnie najczęściej na łąkach, polach, na nieużytkach oraz w lasach. Dlatego zdobycie jej nie powinno nastręczać problemów, należy jednak zbierać ją w miejscach, oddalonych od ruchliwych dróg, jak i takich, w których nie stosowano na niej oprysków. Do przygotowania nalewki z nawłoci będą ci potrzebne wysuszone kwiaty, które zbierzesz na początku kwitnienia. Najlepiej uciąć górne części rośliny nożyczkami lub sekatorem, nie musisz pozbywać się jej liści.
Po przyniesieniu nawłoci do domu należy ją dobrze wysuszyć. W tym celu rozłóż rośliny w chłodnym i suchym miejscu, na ręcznikach papierowych, dobrze sprawdzi się również papier do pieczenia. Można wysuszyć ją również na siatkach lub wieszając w pęczkach w przewiewnym miejscu. Kiedy kwiaty dobrze się ususzą, przełóż je do szczelnie zamykanych pojemników lub słoików. Tak przygotowane kwiaty, przechowuj w nienasłonecznionym, chłodnym miejscu, np. w spiżarce lub piwnicy.
Przepis na nalewkę z nawłoci
Przygotowanie nalewki z nawłoci jest bardzo proste. Będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: około pięciu łyżek suszonych kwiatów nawłoci, trzy czwarte litra wrzącej wody oraz pół litra spirytusu.
Susz z nawłoci zalej wrzącą wodą, przykryj naczynie, a następnie odczekaj pół godziny. Kiedy wywar się zaparzy, ostrożnie go odcedź i pozostaw do wystudzenia. Następnie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną nalewkę możesz przefiltrować, a następnie przelać do ciemnej butelki.
Chcesz zrobić domową nalewkę? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
5. Nalewka na rabarbarze

Nalewka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Nalewka na winogronach

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »