Obowiązkowa dla walczących z wysokim poziomem cukru i nie tylko. Kasza gryczana prażona czy biała – która lepsza?

Jest jedną z najpopularniejszych kasz, które lądują na naszych talerzach. Doskonale smakuje wraz z mięsnym gulaszem, można użyć jej do kaszotto lub jako farsz do pierogów. Kasza gryczana jest sycąca oraz ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm. Podpowiemy ci, kto powinien jeść kaszę gryczaną, oraz którą najlepiej wybierać, tę prażoną czy białą.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kasza gryczana produkowana jest z łuskanych nasion gryki, to produkt lekkostrawny, odżywczy, nie zawiera tłuszczu, za to znajdziesz w nim sporo białka. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, spożywanie tej kaszy zalecano dzieciom oraz rekonwalescentom. W kuchni polskiej używana jest od XV wieku, jednak gryka znana była już 2000 lat p.n.e. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować kaszę gryczaną, kto powinien ją jeść, oraz która kasza gryczana jest lepsza, prażona czy biała. 

Sprawdź także: Ta kasza syci na długo i jest lekkostrawna. Wzmacnia wzrok, serce, obowiązkowy punkt w menu chorujących na Hashimoto

Kasza gryczana – właściwości i wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana? Jest źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, a także minerałów, takich jak magnez, żelazom, cynk, jod, wapń czy fosfor. Jedzenie tej kaszy wpływa na zdrowie zębów i kości, a także wspiera układ odpornościowy organizmu. W jej składzie znajdują się także aminokwasy egzogenne, między innymi lizynę, która uczestniczy w budowie białek mięśni i kości, a także wpływa na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu oraz wpływa na poprawę samopoczucia. W kaszy gryczanej znajduje się także rutyna, dzięki czemu spożywanie jej pomoże ci uchronić się przed przeziębieniem i grypą. 

Dostarcza także sporo białka oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu na długo cię nasyci. Dlatego produkt ten jest szczególnie polecany osobom na diecie odchudzającej, pomoże ci uniknąć podjadania między posiłkami, wesprze prawidłowe trawienie, pracę jelit oraz przyspieszy przemianę materii. 100 g ugotowanej kaszy jest jedynie 120 kcal. 

W kaszy gryczanej znajdują się także antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Regularne spożywanie jej może pomóc ci uchronić się przed miażdżycą. Kasza ta ma również korzystny wpływ na układ krwionośny, wzmacnia naczynia krwionośne, a także reguluje ciśnienie krwi. Jest produktem odpowiednim również dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Jedzenie kaszy gryczanej to również sposób na odkwaszenie organizmu.  

Kto powinien jeść kaszę gryczaną?

Jedzenie kaszy gryczanej polecane jest osobom, którym zaleca się jedzenie lekkostrawnych produktów. Kasza ta doskonale wesprze proces odchudzania, dlatego, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, powinieneś znaleźć na nią miejsce w swoim jadłospisie. Produkt ten zawiera również niewielką ilość tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie niskotłuszczowej. Nie zawiera również glutenu, dlatego będzie odpowiedni dla osób z celiakią oraz tych, które nie tolerują glutenu. Kaszę gryczaną poleca się również osobom, u których zdiagnozowano niedobory magnezu. 

Kasza gryczana prażona czy biała –  którą wybrać?

W sklepach możemy znaleźć kaszę gryczaną prażoną, która po ugotowaniu jest sypka, ma charakterystyczny smak i zapach, a także kaszę gryczaną białą, która ma delikatniejszy smak, jest mniej przetworzona oraz zawiera nieco więcej antyoksydantów. Jeżeli masz w planach przygotowywanie dań wytrawnych, intensywnych w smaku, np. z dodatkiem mięsa oraz wyrazistych przypraw, np. pieczonych lub smażonych mięs, gulaszów, warzywnych potrawek, lepszym wyborem będzie kasza gryczana palona. Jeśli jednak masz ochotę na danie na słodko, lepiej wybrać delikatniejszą kaszę gryczaną białą. 

Jak gotować kaszę gryczaną?

Gotowanie kaszy gryczanej nie powinno nastręczać ci wielu trudności. Oczywiście możesz zrobić to zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Jeżeli chcesz, aby była sypka i nie skleiła się podczas gotowania, warto pamiętać o następujących wskazówkach. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Następnie wsyp jedną szklankę kaszy, mieszaj co jakiś czas, tak by nic się nie przypaliło. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Wówczas możesz zmniejszyć grzanie, kasza powinna gotować się kwadrans pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i odstaw ją na 10 minut. Następnie należy zdjąć pokrywkę i poczekać kilka minut, aż odparuje. 

Nie masz pomysłu na danie z kaszą gryczaną? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

 Pierogi  z mięsem i kaszą gryczaną Zobacz przepis

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kasza gryczana z pieczarkami

 Kasza gryczana z pieczarkami Zobacz przepis

Kasza gryczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety z kaszy gryczanej

 Kotlety z kaszy gryczanej Zobacz przepis

Kotlety z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z kaszą gryczaną

 Sałatka z kaszą gryczaną Zobacz przepis

Sałatka z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka z kaszy gryczanej

 Zapiekanka z kaszy gryczanej Zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gołąbki z kaszą gryczaną

 Gołąbki z kaszą gryczaną Zobacz przepis

Gołąbki z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczeń z kaszą gryczaną

 Pieczeń z kaszą gryczaną Zobacz przepis

Pieczeń z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kasza gryczana z grzybami

 Kasza gryczana z grzybami Zobacz przepis

Kasza gryczana z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb z kaszą gryczaną

 Chleb z kaszą gryczaną Zobacz przepis

Chleb z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej

 Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej Zobacz przepis

Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
25
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 190

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3