Spis treści:
- Kasza gryczana – właściwości i wartości odżywcze
- Kto powinien jeść kaszę gryczaną?
- Kasza gryczana prażona czy biała – którą wybrać?
- Jak gotować kaszę gryczaną?
Kasza gryczana produkowana jest z łuskanych nasion gryki, to produkt lekkostrawny, odżywczy, nie zawiera tłuszczu, za to znajdziesz w nim sporo białka. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, spożywanie tej kaszy zalecano dzieciom oraz rekonwalescentom. W kuchni polskiej używana jest od XV wieku, jednak gryka znana była już 2000 lat p.n.e. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować kaszę gryczaną, kto powinien ją jeść, oraz która kasza gryczana jest lepsza, prażona czy biała.

Kasza gryczana – właściwości i wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana? Jest źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, a także minerałów, takich jak magnez, żelazom, cynk, jod, wapń czy fosfor. Jedzenie tej kaszy wpływa na zdrowie zębów i kości, a także wspiera układ odpornościowy organizmu. W jej składzie znajdują się także aminokwasy egzogenne, między innymi lizynę, która uczestniczy w budowie białek mięśni i kości, a także wpływa na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu oraz wpływa na poprawę samopoczucia. W kaszy gryczanej znajduje się także rutyna, dzięki czemu spożywanie jej pomoże ci uchronić się przed przeziębieniem i grypą.
Dostarcza także sporo białka oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu na długo cię nasyci. Dlatego produkt ten jest szczególnie polecany osobom na diecie odchudzającej, pomoże ci uniknąć podjadania między posiłkami, wesprze prawidłowe trawienie, pracę jelit oraz przyspieszy przemianę materii. 100 g ugotowanej kaszy jest jedynie 120 kcal.
W kaszy gryczanej znajdują się także antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Regularne spożywanie jej może pomóc ci uchronić się przed miażdżycą. Kasza ta ma również korzystny wpływ na układ krwionośny, wzmacnia naczynia krwionośne, a także reguluje ciśnienie krwi. Jest produktem odpowiednim również dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Jedzenie kaszy gryczanej to również sposób na odkwaszenie organizmu.
Kto powinien jeść kaszę gryczaną?
Jedzenie kaszy gryczanej polecane jest osobom, którym zaleca się jedzenie lekkostrawnych produktów. Kasza ta doskonale wesprze proces odchudzania, dlatego, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, powinieneś znaleźć na nią miejsce w swoim jadłospisie. Produkt ten zawiera również niewielką ilość tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie niskotłuszczowej. Nie zawiera również glutenu, dlatego będzie odpowiedni dla osób z celiakią oraz tych, które nie tolerują glutenu. Kaszę gryczaną poleca się również osobom, u których zdiagnozowano niedobory magnezu.
Kasza gryczana prażona czy biała – którą wybrać?
W sklepach możemy znaleźć kaszę gryczaną prażoną, która po ugotowaniu jest sypka, ma charakterystyczny smak i zapach, a także kaszę gryczaną białą, która ma delikatniejszy smak, jest mniej przetworzona oraz zawiera nieco więcej antyoksydantów. Jeżeli masz w planach przygotowywanie dań wytrawnych, intensywnych w smaku, np. z dodatkiem mięsa oraz wyrazistych przypraw, np. pieczonych lub smażonych mięs, gulaszów, warzywnych potrawek, lepszym wyborem będzie kasza gryczana palona. Jeśli jednak masz ochotę na danie na słodko, lepiej wybrać delikatniejszą kaszę gryczaną białą.
Jak gotować kaszę gryczaną?
Gotowanie kaszy gryczanej nie powinno nastręczać ci wielu trudności. Oczywiście możesz zrobić to zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Jeżeli chcesz, aby była sypka i nie skleiła się podczas gotowania, warto pamiętać o następujących wskazówkach. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Następnie wsyp jedną szklankę kaszy, mieszaj co jakiś czas, tak by nic się nie przypaliło. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Wówczas możesz zmniejszyć grzanie, kasza powinna gotować się kwadrans pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i odstaw ją na 10 minut. Następnie należy zdjąć pokrywkę i poczekać kilka minut, aż odparuje.
Nie masz pomysłu na danie z kaszą gryczaną? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pieczeń z kaszą gryczaną

Pieczeń z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Chleb z kaszą gryczaną

Chleb z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej

Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »