Najlepsze przepisy na ogórki

Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfera to kwintesencja letnich wieczorów. Oprócz klasycznych kiełbasek, czy ziemniaków z ogniska, warto skusić się na zrobienie pieczonek. Jak je przygotować, aby smakowały najlepiej? Podpowiadamy.

Jak zrobić pieczonki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczonki, czy też duszonki lub prażonki, to danie jednogarnkowe przygotowywane w specjalnym żeliwnym kociołku stawianym nad ogniskiem. To, jakie składniki do nich dodasz zależy od twoich preferencji smakowych, przepisy różnią się także w zależności od tego, z jakiego regionu Polski pochodzą. Potrawa będzie świetną opcją, gdy zaprosisz sporą liczbę gości, ponieważ jest także banalnie prosta w przygotowaniu. W poniższym artykule zgromadziliśmy najlepsze przepisy na duszonki. 

Sprawdź także: Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Jakie składniki są w pieczonkach?

Oczywiście podstawą pieczonek są ziemniaki, najczęściej dodaje się także marchew, cebulę, a także kiełbasę lub boczek. Wystarczy wszystkie składniki pokroić w mniejsze części, a następnie warstwowo umieścić je w kociołku. Świetnie sprawdzą się także inne warzywa korzeniowe, na przykład pietruszka lub buraki, a zamiast ziemniaków może wykorzystać bataty. Jeżeli chcesz przyrządzić mięsny kociołek, możesz wykorzystać kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Jeśli nie jesz czerwonego mięsa, postaw na pierś z kurczaka lub indyka. Świetnie pasować będzie tu także papryka oraz pomidory, wówczas danie nabierze charakteru gulaszu węgierskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać także cukinię, pieczarki, czy bakłażana. Należy jednak pamiętać, że warzywa te przygotowuje się stosunkowo szybko. 

Aby danie miało mnóstwo smaku, dodaj do niego ulubione przyprawy, to jakich użyjesz zależy od twoich preferencji. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, pasować będzie tu także słodka i ostra papryka, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, czy lubczyk. Niektórzy dodają także kilka łyżek smalcu, warto jednak pamiętać, że kiełbasa i boczek same w sobie są tłuste. 

Nie można zapomnieć także o kapuście, w większości przepisów zalecane jest wyłożenie dna kociołka słoniną oraz kilkoma liśćmi kapusty, warto także przykryć nimi wierzch dania, przed zamknięciem naczynia. Powstanie wówczas warstwa, która zapobiegnie przypaleniu się prażonek. Samą kapustę, białą, lub czerwoną, możesz także dodać pomiędy warstwami. 

Jak zrobić idealne pieczonki?

Żeby pieczonki wyszły idealnie, należy rozpalić ognisko i nieco odczekać, aż ogień się zmiejszy. Danie powinno spędzić w kociołku nad żarem około dwóch do trzech godzin. Zazwyczaj naczynie wyposażone jest w nóżki, jeżeli nie masz możliwości zrobienia ogniska, możesz je odkręcić i ustawić kociołek na grillu. Co ciekawe, niektórzy przygotowują duszonki również w domu, wykorzystując do tego piekarnik oraz naczynie żaroodporne. 

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na prażonki i duszonki w wykonaniu naszych użytkowników. 

1. Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości

 Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości Zobacz przepis

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Duszonki prażone

 Duszonki prażone Zobacz przepis

Duszonki prażone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Duszonki

 Duszonki Zobacz przepis

Duszonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczonka drobiowa

 Pieczonka drobiowa Zobacz przepis

Pieczonka drobiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczonka po myśliwsku

 Pieczonka po myśliwsku Zobacz przepis

Pieczonka po myśliwsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sierpniowe pieczonki

 Sierpniowe pieczonki Zobacz przepis

Sierpniowe pieczonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczonki w kociołku

 Pieczonki w kociołku Zobacz przepis

Pieczonki w kociołku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczonka dziadka

 Pieczonka dziadka Zobacz przepis

Pieczonka dziadka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczonki (prażonki) z piekarnika

 Pieczonki (prażonki) z piekarnika Zobacz przepis

Pieczonki (prażonki) z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem

 Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem Zobacz przepis

Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka z jarmużu

Lato to czas, gdy chętniej wybieramy lżejsze potrawy. Jedną z takich propozyc...

Odsłon: 1221

30 min
1
30 min
2
Przetwory Sałatka diabelska do słoików

Sałatka diabelska do słoików jest ostra. Można powiedzieć, że jest nawet bard...

Odsłon: 1367

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

0
Informacje Kanapki na drogę i nie tylko. Idealne na piknik i wakacyjne wycieczki

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Świetnie sprawdzają się także podczas wszelkich wycieczek, biwaków i pikników, jako...

18
Informacje Jak zrobić domową konserwę turystyczną? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku

Domowe konserwy mięsne to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią wiedzieć, co jedzą. Do ich przygotowania możesz użyć dobrego gatunku mięsa oraz u...

41
Informacje Letnie sałatki z pomidorami. Dla łasuchów i tych, którzy są na diecie

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przy ich pomocy możesz wyczarować całe mnóstwo przepysznych przeką...

6