Dania jednogarnkowe

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfera to kwintesencja letnich wieczorów. Oprócz klasycznych kiełbasek, czy ziemniaków z ogniska, warto skusić się na zrobienie pieczonek. Jak je przygotować, aby smakowały najlepiej? Podpowiadamy.

Jak zrobić pieczonki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczonki, czy też duszonki lub prażonki, to danie jednogarnkowe przygotowywane w specjalnym żeliwnym kociołku stawianym nad ogniskiem. To, jakie składniki do nich dodasz zależy od twoich preferencji smakowych, przepisy różnią się także w zależności od tego, z jakiego regionu Polski pochodzą. Potrawa będzie świetną opcją, gdy zaprosisz sporą liczbę gości, ponieważ jest także banalnie prosta w przygotowaniu. W poniższym artykule zgromadziliśmy najlepsze przepisy na duszonki. 

Sprawdź także: Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Jakie składniki są w pieczonkach?

Oczywiście podstawą pieczonek są ziemniaki, najczęściej dodaje się także marchew, cebulę, a także kiełbasę lub boczek. Wystarczy wszystkie składniki pokroić w mniejsze części, a następnie warstwowo umieścić je w kociołku. Świetnie sprawdzą się także inne warzywa korzeniowe, na przykład pietruszka lub buraki, a zamiast ziemniaków może wykorzystać bataty. Jeżeli chcesz przyrządzić mięsny kociołek, możesz wykorzystać kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Jeśli nie jesz czerwonego mięsa, postaw na pierś z kurczaka lub indyka. Świetnie pasować będzie tu także papryka oraz pomidory, wówczas danie nabierze charakteru gulaszu węgierskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać także cukinię, pieczarki, czy bakłażana. Należy jednak pamiętać, że warzywa te przygotowuje się stosunkowo szybko. 

Aby danie miało mnóstwo smaku, dodaj do niego ulubione przyprawy, to jakich użyjesz zależy od twoich preferencji. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, pasować będzie tu także słodka i ostra papryka, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, czy lubczyk. Niektórzy dodają także kilka łyżek smalcu, warto jednak pamiętać, że kiełbasa i boczek same w sobie są tłuste. 

Nie można zapomnieć także o kapuście, w większości przepisów zalecane jest wyłożenie dna kociołka słoniną oraz kilkoma liśćmi kapusty, warto także przykryć nimi wierzch dania, przed zamknięciem naczynia. Powstanie wówczas warstwa, która zapobiegnie przypaleniu się prażonek. Samą kapustę, białą, lub czerwoną, możesz także dodać pomiędy warstwami. 

Jak zrobić idealne pieczonki?

Żeby pieczonki wyszły idealnie, należy rozpalić ognisko i nieco odczekać, aż ogień się zmiejszy. Danie powinno spędzić w kociołku nad żarem około dwóch do trzech godzin. Zazwyczaj naczynie wyposażone jest w nóżki, jeżeli nie masz możliwości zrobienia ogniska, możesz je odkręcić i ustawić kociołek na grillu. Co ciekawe, niektórzy przygotowują duszonki również w domu, wykorzystując do tego piekarnik oraz naczynie żaroodporne. 

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na prażonki i duszonki w wykonaniu naszych użytkowników. 

1. Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości

 Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości Zobacz przepis

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Duszonki prażone

 Duszonki prażone Zobacz przepis

Duszonki prażone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Duszonki

 Duszonki Zobacz przepis

Duszonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczonka drobiowa

 Pieczonka drobiowa Zobacz przepis

Pieczonka drobiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczonka po myśliwsku

 Pieczonka po myśliwsku Zobacz przepis

Pieczonka po myśliwsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sierpniowe pieczonki

 Sierpniowe pieczonki Zobacz przepis

Sierpniowe pieczonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczonki w kociołku

 Pieczonki w kociołku Zobacz przepis

Pieczonki w kociołku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczonka dziadka

 Pieczonka dziadka Zobacz przepis

Pieczonka dziadka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczonki (prażonki) z piekarnika

 Pieczonki (prażonki) z piekarnika Zobacz przepis

Pieczonki (prażonki) z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem

 Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem Zobacz przepis

Duszonki, prażone z żeberkami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 58

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18