Spis treści:
- Jarmuż - wartości odżywcze
- Jarmuż - właściwości
- Na co pomaga jarmuż?
- Kto powinien jeść jarmuż?
- Jarmuż - przeciwwskazania
- Z czym nie łączyć jarmużu?
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, po jakie możesz sięgnąć. Moda na jarmuż trwa nieprzerwanie od kilku lat i ma się naprawdę dobrze. A wszystko dzięki składnikom odżywczym i właściwościom, które trudno przecenić. Dlaczego warto zajadać się jarmużem i kto powinien to robić? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania tego warzywa?
Sprawdź także: Pożywna patelnia obiadowa. Kolorowa i bardzo energetyczna, rodzina będzie zachwycona
Jarmuż - charakterystyka
Czym w ogóle jest jarmuż? Charakterystyka tego warzywa może zadziwić niektórych z was. Jarmuż wygląda jak sałata - to warzywo liściaste, które posiada listki o lekko pofalowanej strukturze. Są one dość twarde i posiadają łykowate końcówki. Chociaż jarmuż może wyglądać jak sałata, jednak jest odmianą kapusty. Gdy pierwszy raz posmakujecie jarmużu, to przestanie was dziwić.
Rzeczywiście w smaku mocno przypomina to znane polskie warzywo. Jarmuż w sklepach dostępny jest właściwie przez cały rok, w formie paczkowanej. Można uprawiać go również w ogrodzie, co z pewnością wyda się interesujące dla osób lubiących sadzić i zbierać własne warzywa. Jarmuż nie jest wymagający i potrafi przystosować się do każdych warunków, dlatego warto przemyśleć możliwość zasadzenia go w ogródku lub na balkonie.
Jarmuż - wartości odżywcze
Co kryje w sobie jarmuż? Wartości odżywcze tego warzywa nie powinny przejść niezauważone. W 100 gramach jarmużu znajdziecie 3,8 grama błonnika i niewiele mniejszą ilość białka, bo 3,3 grama. Oprócz tego znajdziecie w nim 6,1 grama węglowodanów. Nie za dużo, nie za mało. To także zaledwie 28,4 kcal, dlatego jarmuż stanowi bardzo zdrową i niskokaloryczną przekąskę.
Przygotowuje się z niego na przykład chipsy, co jest doskonale zrozumiałe, gdyż są mniej kaloryczne od tych z ziemniaków czy batatów. Wartości odżywcze jarmużu nie są ogromne - nie można się nim najeść w bardzo prosty sposób. Jednak jako dodatek sprawdzi się idealnie. Może stanowić również bazę do sałatki.
Jarmuż - właściwości
Co jeszcze dobrego może zaoferować jarmuż? Właściwości tego warzywa są głównym powodem ogromnej mody jarmużu - nie tylko wśród osób odżywiających się zdrowo, ale także tych, którzy chcą wspomóc swój organizm. Przede wszystkim w jarmużu znaleźć można błonnik, o którym już wspomnieliśmy. Jest on doskonałym wsparciem dla jelit, które dzięki tej substancji pracują prawidłowo. Błonnik to oczywiście nie wszystko.
Jarmuż bogaty jest też w witaminę C oraz K. Ta pierwsza zapewnia mu właściwości przeciwutleniające, druga natomiast bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Co istotne, jest ona dość rzadko występującą w innych warzywach witaminą, dlatego warto zwrócić na nią uwagę właśnie w jarmużu. Oprócz uczestniczenia w procesach krwiotwórczych jest też wsparciem w profilaktyce chorób nowotworowych.
A skoro o nowotworach mowa, należy wskazać, iż jarmuż posiada inny, bardzo cenny przeciwutleniacz w swoim składzie, czyli sulforafan. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Znajdziemy go właśnie głównie w warzywach kapustnych, a zatem w jarmużu, ale też w brokułach. Jarmuż jest też bogaty w magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas oraz wapń. Zwłaszcza na ten ostatni warto zwrócić uwagę. Jarmuż, jako warzywo zielone, jest bowiem doskonałym źródłem wapnia dla osób na diecie wegańskiej.
Na co pomaga jarmuż?
Skupmy się jeszcze na najważniejszej kwestii, czyli tym, na co pomaga jarmuż. Dzięki właściwościom antynowotworowym, które zawdzięczamy silnym antyoksydantom, jarmuż jest oczywiście polecany osobom zagrożonym lub chorującym na nowotwory. Profilaktyka przeciwnowotworowa jest jedną z najczęściej wskazywanych zalet jarmużu.
Dzięki witaminom i minerałom jarmuż jest także wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. Tu warto podkreślić obecność potasu, który udrażnia naczynia krwionośne, ale także wapnia, który pozwala na prawidłowe pompowanie krwi do tkanek. Oba pierwiastki umożliwiają regulowanie ciśnienia krwi, co chroni przed nadciśnieniem, prowadzącym do wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jarmuż może pomóc również oczom. Zawiera duże ilości beta-karotenu, który pozwala organizmowi na wytworzenie witaminy A. Ta z kolei pomaga w zapobieganiu kurzej ślepocie. W jarmużu znajduje się też luteina i zeaksantyna, które znajdują się w pigmencie plamki żółtej.
Kto powinien jeść jarmuż?
Z pewnością seniorzy, którzy borykają się z nadciśnieniem oraz osoby już chorujące, które chcą pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy. Kto jeszcze powinien jeść jarmuż? Poleca się go też kobietom w ciąży - głównie ze względu na duże ilości witamin i minerałów. Oczywiście nie należy z nim przesadzać, gdyż ma on właściwości wzdymające, tak samo, jak kapusta. Warto jednak ugotować go lub poddać innej obróbce termicznej - wtedy jest łatwiejszy do przyswojenia. Oczywiście jarmuż jest również warzywem, które polecane jest osobom chorującym na nowotwory bądź należącym do grup ryzyka. To także doskonały składnik diety dla wegetarian i wegan.
Jarmuż - przeciwwskazania
Jednak nie wszyscy powinni jeść jarmuż. Przeciwwskazania warto z pewnością wziąć do serca. Kto powinien zrezygnować z tego warzywa bądź ograniczyć jego spożycie? Nie zaleca się go przede wszystkim osobom z chorobami tarczycy, zwłaszcza przy nadczynności tarczycy. Jest to spowodowane obecnością goitrogenów w jarmużu, które są substancjami wolotwórczymi. Mogą wpływać na gorsze metabolizowanie jodu. Jednak tu należy podkreślić, iż goitrogeny ulatniają się podczas obróbki termicznej. Dlatego jarmuż gotowany na parze jest już bezpieczny dla osób z chorą tarczycą. Nie zaleca się go jednak, w każdej formie, osobom z kamicą nerkową i innymi chorobami układu moczowego. Wszystko przez obecność szczawianów, które mogą przyczynić się do rozwoju kamicy szczawianowej.
Z czym łączyć jarmuż?
Z czym łączyć jarmuż? To warzywo doskonale sprawdzi się w towarzystwie ogórka, selera naciowego czy natki pietruszki. W koktajlach jednak można podawać go także z owocami, na przykład jabłkiem, kiwi czy ananasem lub cytryną. W takim zestawieniu będzie smakować doskonale.
Z czym nie łączyć jarmużu?
A z czym nie łączyć jarmużu dla własnego zdrowia? Na przykład z burakami, szpinakiem czy rabarbarem, bo te warzywa również są bogate w szczawiany. Substancje te mogą odkładać się w nerkach i pęcherzu, powodując kamicę nerkową. W związku z tym mogą też poważnie zaszkodzić zdrowiu osób już chorujących na kamicę lub zagrożonych tą chorobą.
Co więcej, dodanie jarmużu do innych warzyw kapustnych, np. brukselki, zwiększa ryzyko wzdęć i dolegliwości gastrycznych. Lepiej ich ze sobą nie łączyć, aby danie stało się bardziej lekkostrawne i nie obciążało układu trawiennego.
Jarmuż w kuchni, czyli do czego stosować jarmuż?
Jarmuż w kuchni może okazać się prawdziwą gratką dla osób, które kochają warzywne dodatki i eksperymentowanie z nimi. Do czego stosować jarmuż, by było to naprawdę smaczne? Jak już wspomnieliśmy, można robić z niego koktajle - to jedno z najczęstszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poza tym często robi się z niego chipsy i dodaje do sałatek - zamiast sałaty lub w jej towarzystwie. Gotowany na parze jarmuż z dodatkiem czosnku i przypraw to także świetny dodatek do ziemniaków. Poza tym jarmuż można dodać do zup, by wzbogacić ich smak.
Jarmuż z pewnością jest warzywem, które warto zajadać często. Dla własnego zdrowia, ale też właściwości smakowych. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy z jarmużem w roli głównej:
2. Smoothie owocowe z jarmużem
Zobacz przepisSmoothie owocowe z jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Koktajl z kokosem i jarmużem
Zobacz przepisKoktajl z kokosem i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Filet z kurczaka faszerowany jarmużem
Zobacz przepisFilet z kurczaka faszerowany jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Foccacia z ricottą i jarmużem
Zobacz przepisFoccacia z ricottą i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety z jarmużem i serem feta
Zobacz przepisKotlety z jarmużem i serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »
Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »
Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »