Spis treści:
- Koperek – wartości odżywcze
- Właściwości prozdrowotne kopru
- Napar z koperku na bolące stawy – jak zrobić i pić?
- Koperek w kuchni zastosowanie
Koperek stosowany był już przez mieszkańców starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu. Prawdopodobnie pochodzi jednak z południowo-zachodniej Azji. Natomiast w Polsce zaczęto go używać w XVII wieku, nie tylko do gotowania, ale i w medycynie ludowej. Co więcej, wierzono, że koperek ma chronić przed złymi mocami. Dziś z chęcią dodajemy go do wielu przepisów, wykorzystuje się go również w celach leczniczych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma koperek oraz jak zrobić prozdrowotny napar z koperku.
Koperek – charakterystyka
Koper ogrodowy to roślina z rodziny selerowatych, która osiąga do 120 cm wysokości. Na długich zielonych łodygach, wyrastają drobne listki układające się w charakterystyczne pióropusze. Koperek ma drobne kwiaty w kolorze żółtym, jego kwitnienie odbywa się od lipca do września. Roślina ma także spłaszczone owoce, które wykorzystuje się do przygotowania marynat i kapusty kiszonej.
Koperek – wartości odżywcze
W zielonych liściach koperku kryje się mnóstwo właściwości odżywczych. Zawiera szereg witamin, między innymi witaminę A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, wapń, żelazo, sód czy mangan. Jest także źródłem olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny zapach oraz świetnie wpływają na organizm. Warto wspomnieć również o tym, że jest to roślina niskokaloryczna, w 100 g świeżego koperku znajduje się jedynie 43 kcal, dlatego można jeść go do woli, również na diecie odchudzającej.
Właściwości prozdrowotne kopru
Koperek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Dzięki zawartości witaminy C będzie korzystnie wpływał na odporność organizmu, witamina A zadba o zdrowie oczu oraz kondycję skóry, witamina K stanowi wsparcie dla układu krążenia, a witamina D odpowiada za mocne kości i zęby. Natomiast witaminy z grupy B dbają o układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy oraz immunologiczny. Warto wspomnieć również o tym, że koperek ma działanie regulujące poziom cukru we krwi, dlatego powinien znaleźć się w diecie cukrzyków.
Koperek ma również działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działając przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Zmniejsza również ryzyko chorób serca czy chorób układu nerwowego, np. Alzheimara. Pozytywnie wpływa także na zdrowie stawów, pomaga łagodzić ból i obrzęki, wszystko za sprawą obecnych w koperku antyoksydantów. Co więcej, chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, zmniejsza również ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Na co pomaga koperek? Warto stosować go, aby zapobiec problemom z układem pokarmowym, np. wzdęciom. Co więcej, może pomóc również w przypadku bólów brzucha. Dzięki obecności olejków eterycznych koperek pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co pomaga regulować trawienie oraz korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo koperek pozytywnie wpływa na zdrowie oczu, działa bakteriobójczo, a także polecany jest jako sposób na niwelowanie brzydkiego zapachu z ust.
Napar z koperku na bolące stawy – jak zrobić i pić?
Przygotowanie naparu z koperku jest bardzo proste. Do zrobienia zielonej mikstury, będziesz potrzebować: 250 ml wody, sporą garść koperku (około pół pęczka), taką samą ilość natki pietruszki, kilka listków świeżej mięty, pół cytryny, limonkę oraz opcjonalnie miód do smaku.
Umyj zioła, a następnie włóż je do wysokiego naczynia, wlej wodę, wciśnij sok z limonki i cytryny, a następnie wszystko zmiksuj. Możesz przecedzić napój przez sitko, a także dosłodzić go łyżeczką miodu. Taką miksturę możesz spożywać na czczo przed śniadaniem lub na pół godziny przed innym posiłkiem.
Koperek w kuchni zastosowanie
Do czego wykorzystać koperek? Roślina ta należy do ziół, które doskonale sprawdzą się zarówno, jako dodatek do sałatek, zup, potrawek, jak i sosów. Świetnie smakuje wraz z jogurtem i ogórkiem w mizerii, doskonale pasuje do smażonego lub pieczonego łososia, jest także niezbędnym składnikiem domowych ogórków kiszonych. Możesz zaserwować go również na śniadanie wraz z twarożkiem i rzodkiewką. Koperek świetnie smakować będzie również w sosie śmietanowym raz z mięsnymi pulpecikami. Nie można zapomnieć także o klasyku, czyli młodych ziemniakach z koperkiem oraz aromatycznym maśle czosnkowym.
Sprawdź, jakie danie z koperkiem w roli głównej wyczarowali nasi użytkownicy.
1. Kotlety jajeczne z koperkiem
Zobacz przepisKotlety jajeczne z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dorsz pieczony w koperku
Zobacz przepisDorsz pieczony w koperku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa kalafiorowa z koperkiem
Zobacz przepisZupa kalafiorowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasta rybna z koperkiem
Zobacz przepisPasta rybna z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Łosoś z cytryną i koperkiem
Zobacz przepisŁosoś z cytryną i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placuszki z cukinii z koperkiem
Zobacz przepisPlacuszki z cukinii z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Spaghetti z ricottą i koperkiem
Zobacz przepisSpaghetti z ricottą i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ziemniaki w śmietanie z koperkiem
Zobacz przepisZiemniaki w śmietanie z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Śledzie w śmietanie z koperkiem
Zobacz przepisŚledzie w śmietanie z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »