Dania jednogarnkowe

Aromatyczny koperek ma szerokie zastosowanie w kuchni, możesz dorzucić go do sałatek, dodać do kiszonych ogórków, doskonale smakuje również w mizerii. Nie każdy jednak wie, że ma on wiele cennych właściwości, korzystnie wpływających na zdrowie. Sprawdź, jak zrobić napar z koperku na bolące stawy i nie tylko!

Na co pomaga koperek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Koperek stosowany był już przez mieszkańców starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu. Prawdopodobnie pochodzi jednak z południowo-zachodniej Azji. Natomiast w Polsce zaczęto go używać w XVII wieku, nie tylko do gotowania, ale i w medycynie ludowej. Co więcej, wierzono, że koperek ma chronić przed złymi mocami. Dziś z chęcią dodajemy go do wielu przepisów, wykorzystuje się go również w celach leczniczych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma koperek oraz jak zrobić prozdrowotny napar z koperku. 

Sprawdź także: Żadna inna herbata nie daje tyle zdrowia i energii. Sekret to małe, pomarańczowo-żółte owoce

Koperek – charakterystyka

Koper ogrodowy to roślina z rodziny selerowatych, która osiąga do 120 cm wysokości. Na długich zielonych łodygach, wyrastają drobne listki układające się w charakterystyczne pióropusze. Koperek ma drobne kwiaty w kolorze żółtym, jego kwitnienie odbywa się od lipca do września. Roślina ma także spłaszczone owoce, które wykorzystuje się do przygotowania marynat i kapusty kiszonej. 

Koperek – wartości odżywcze

W zielonych liściach koperku kryje się mnóstwo właściwości odżywczych. Zawiera szereg witamin, między innymi witaminę A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, wapń, żelazo, sód czy mangan. Jest także źródłem olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny zapach oraz świetnie wpływają na organizm. Warto wspomnieć również o tym, że jest to roślina niskokaloryczna, w 100 g świeżego koperku znajduje się jedynie 43 kcal, dlatego można jeść go do woli, również na diecie odchudzającej. 

Właściwości prozdrowotne kopru

Koperek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Dzięki zawartości witaminy C będzie korzystnie wpływał na odporność organizmu, witamina A zadba o zdrowie oczu oraz kondycję skóry, witamina K stanowi wsparcie dla układu krążenia, a witamina D odpowiada za mocne kości i zęby. Natomiast witaminy z grupy B dbają o układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy oraz immunologiczny. Warto wspomnieć również o tym, że koperek ma działanie regulujące poziom cukru we krwi, dlatego powinien znaleźć się w diecie cukrzyków. 

Koperek ma również działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działając przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Zmniejsza również ryzyko chorób serca czy chorób układu nerwowego, np. Alzheimara. Pozytywnie wpływa także na zdrowie stawów, pomaga łagodzić ból i obrzęki, wszystko za sprawą obecnych w koperku antyoksydantów. Co więcej, chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, zmniejsza również ryzyko zachorowania na osteoporozę. 

Na co pomaga koperek? Warto stosować go, aby zapobiec problemom z układem pokarmowym, np. wzdęciom. Co więcej, może pomóc również w przypadku bólów brzucha. Dzięki obecności olejków eterycznych koperek pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co pomaga regulować trawienie oraz korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo koperek pozytywnie wpływa na zdrowie oczu, działa bakteriobójczo, a także polecany jest jako sposób na niwelowanie brzydkiego zapachu z ust. 

Napar z koperku na bolące stawy – jak zrobić i pić?

Przygotowanie naparu z koperku jest bardzo proste. Do zrobienia zielonej mikstury, będziesz potrzebować: 250 ml wody, sporą garść koperku (około pół pęczka), taką samą ilość natki pietruszki, kilka listków świeżej mięty, pół cytryny, limonkę oraz opcjonalnie miód do smaku

Umyj zioła, a następnie włóż je do wysokiego naczynia, wlej wodę, wciśnij sok z limonki i cytryny, a następnie wszystko zmiksuj. Możesz przecedzić napój przez sitko, a także dosłodzić go łyżeczką miodu. Taką miksturę możesz spożywać na czczo przed śniadaniem lub na pół godziny przed innym posiłkiem.

Koperek w kuchni zastosowanie

Do czego wykorzystać koperek? Roślina ta należy do ziół, które doskonale sprawdzą się zarówno, jako dodatek do sałatek, zup, potrawek, jak i sosów. Świetnie smakuje wraz z jogurtem i ogórkiem w mizerii, doskonale pasuje do smażonego lub pieczonego łososia, jest także niezbędnym składnikiem domowych ogórków kiszonych. Możesz zaserwować go również na śniadanie wraz z twarożkiem i rzodkiewką. Koperek świetnie smakować będzie również w sosie śmietanowym raz z mięsnymi pulpecikami. Nie można zapomnieć także o klasyku, czyli młodych ziemniakach z koperkiem oraz aromatycznym maśle czosnkowym. 

Sprawdź, jakie danie z koperkiem w roli głównej wyczarowali nasi użytkownicy. 

1. Kotlety jajeczne z koperkiem

 Kotlety jajeczne z koperkiem Zobacz przepis

Kotlety jajeczne z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kopytka z koperkiem

 Kopytka z koperkiem Zobacz przepis

Kopytka z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dorsz pieczony w koperku

 Dorsz pieczony w koperku Zobacz przepis

Dorsz pieczony w koperku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa kalafiorowa z koperkiem

 Zupa kalafiorowa z koperkiem Zobacz przepis

Zupa kalafiorowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta rybna z koperkiem

 Pasta rybna z koperkiem Zobacz przepis

Pasta rybna z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Łosoś z cytryną i koperkiem

 Łosoś z cytryną i koperkiem Zobacz przepis

Łosoś z cytryną i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki z cukinii z koperkiem

 Placuszki z cukinii z koperkiem Zobacz przepis

Placuszki z cukinii z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Spaghetti z ricottą i koperkiem

 Spaghetti z ricottą i koperkiem Zobacz przepis

Spaghetti z ricottą i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ziemniaki w śmietanie z koperkiem

 Ziemniaki w śmietanie z koperkiem Zobacz przepis

Ziemniaki w śmietanie z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śledzie w śmietanie z koperkiem

 Śledzie w śmietanie z koperkiem Zobacz przepis

Śledzie w śmietanie z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1586

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8