Sprawdzone przepisy na dania z kalafiorem

Kalafior to warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jest niezwykle zdrowy, dostarcza do naszego organizmu cenne składniki odżywcze, a przy tym nie tuczy. Kto powinien po niego sięgać i za co jest szczególnie ceniony?

Fot. 123RF/Picsel

Kalafior jest znany od wieków, zajadano się nim już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce jego uprawą zaczęto się zajmować dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Obecnie można go spotkać w wielu miejscach na świecie. Jest łatwo dostępny, a także niezbyt skomplikowany w uprawie.

Zalety spożywania kalafiora

Oprócz walorów smakowych kalafior jest ceniony za pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Podczas jego jedzenia do naszego organizmu dostarczamy witaminy z grupy B, witaminę C, A i K oraz minerały tj: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i cynk.
Jego spożywanie chroni nas przed zachorowaniem na raka, a to za sprawą sulforanu, który unieszkodliwia substancje rakotwórcze i hamuje powstawanie komórek nowotworowych.

Dzięki izotiocyjanom jest zalecany również osobom zmagającym się z wrzodami oraz borykającymi się ze schorzeniami układu pokarmowego, tj.: zapalenie błony śluzowej żołądka czy zapalenie przełyku.
Po warzywo bez obaw mogą sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie ma on negatywnego wpływu na podniesienie poziomu cukru we krwi.
Kalafior jest także cennym składnikiem diety redukcyjnej. Warzywo to jest bogate w błonnik, przez co na długo utrzymuje poczucie sytości, a do tego zawiera niewielką liczbę kalorii.

Kalafior nie dla każdego!

Mimo licznych zalet nie powinny go jeść w nadmiarze osoby mające problemy z tarczycą. Zawiera on substancje przyczyniające się do zaburzenia wchłaniania jodu z pożywienia.
Co więcej, kalafior należy do produktów ciężkostrawnych, przez co może powodować gromadzenie się gazów w organizmie. Zaleca się zatem jego spożywanie z takimi składnikami jak kminek, koperek czy imbir.

Zastosowanie w kuchni

Kalafiora możemy jeść w postaci surowej, pieczonej lub gotowanej. Najczęściej podajemy go w towarzystwie bułki tartej i masła. Nieco mniej popularnym sposobem, ale równie smacznym, jest wykorzystanie tego warzywa do surówek. Kalafior możemy również potraktować jako składnik zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych. Świetnie komponuje się także z daniami mięsnymi. Jest chętnie wykorzystywany jako główny składnik zupy. Stanowi on ważny element kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Jak przygotować zachwycające danie z udziałem kalafiora nie popadając w kuchenną monotonię? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Poznajcie jedne z najciekawszych propozycji na wyjątkowe dania z kalafiorem w roli głównej.

 

1. Grillowane steki z kolorowego kalafiora

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa krem z liści kalafiora

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorami

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlety z kalafiora

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka z kalafiora delikatesowa - do słoików na zimę

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pizza z kalafiora

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Puree z kalafiora

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pieczony kalafior w sosie curry

Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kalafior z orzeszkami ziemnymi

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kiszony kalafior

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 64

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2