Spis treści:
Cętkowane przepiórcze jajka są czterokrotnie mniejsze niż te kurze, które bez trudu znajdziemy na sklepowych półkach w każdym supermarkecie. Okazuje się, że te niepozorne jajeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Niestety dosyć rzadko goszczą na naszych stołach, pojawiając się najczęściej przy okazji przygotowywania przekąsek na imprezy lub jako ozdoba do niektórych sałatek. Dziś postaramy się przybliżyć ci wartości odżywcze jajek przepiórki, oraz sprawdzimy, jak jeść jajka przepiórcze.
Jajka przepiórcze – odżywcza bomba witaminowa
Jakie wartości mają jajka przepiórcze? Obecna jest tu witamina A, która wspiera prawidłowe widzenie i chroni oczy przed chorobami; witaminy z grupy B, które między innymi dobrze wpływają na układ nerwowy; witamina D, odpowiedzialna za mocne kości i zęby, oraz odporność; witamina E, wspierająca kondycję włosów, skóry i paznokci, która wykazuje także działanie antyoksydacyjne. W jajach przepiórczych są także substancje mineralne, takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i selen. Fosfor i wapń, korzystnie wpływają na układ kostny; żelazo pomaga zapobiegać anemii; cynk i selen dbają o odporność; potas pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez jest niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego i układu krążenia.
Spożywanie przepiórczych jaj pomoże wesprzeć metabolizm, a także stabilizują poziom cukru we krwi. Jajkom przepiórczym przypisuje się także działanie przeciwdepresyjne. Regularne jedzenie przepiórczych jaj może także zmniejszać ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Co ciekawe, w 100 g jajek przepiórczych, czyli ok. 10 sztukach, jest jedynie 158 kcal, dlatego można stwierdzić, że są one produktem raczej niskokalorycznym. Warto jednak wspomnieć, że jajka przepiórcze mają duży udział żółtka w stosunku do białka, zawierają także stosunkowo sporo cholesterolu. Okazuje się jednak, że jednocześnie przyczyniają się do zwiększenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
Jak jeść jajka przepiórcze?
Jedzenie jajek przepiórczych dla wielu osób może wydawać się po prostu nieopłacalne, w końcu są znacznie mniejsze od jaj kurzych. Oba rodzaje jaj mają podobny smak. Warto jednak pamiętać, że jajka kurze bez problemu możesz zastąpić tymi przepiórczymi, będziesz musiał dodać ich po prostu więcej. Ze względu na niewielki rozmiar jaj przepiórek, faktycznie nie będą idealnych wyborem do jajecznicy, omleta, czy wypieków. Świetnie jednak sprawdzą się w imprezowych przekąskach i koreczkach, lub sałatkach. Zastanawiasz się, ile jajek przepiórczych można zjeść w ciągu dnia? Zazwyczaj mówi się o pięciu lub sześciu sztukach na dobę.
Jak gotować jajka przepiórcze? Tak samo jak kurze, skróci się jedynie czas gotowania, jajka na miękko będą potrzebować ok. półtorej minuty od zagotowania, natomiast te na twardo jedynie trzech.
Sprawdź, jakie przepisy z jajkami przygotowali nasi użytkownicy.
5. Babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki
Zobacz przepisBabka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z jajkami przepiórczymi
Zobacz przepisSałatka z jajkami przepiórczymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Żurkowa tarta z białą kiełbasą i jajkami przepiórki
Zobacz przepisŻurkowa tarta z białą kiełbasą i jajkami przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Babeczki warzywno-drobiowe z jajkiem przepiórki
Zobacz przepisBabeczki warzywno-drobiowe z jajkiem przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Koreczki z jajek przepiórczych
Zobacz przepisKoreczki z jajek przepiórczych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: /dietetycy.org.pl, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »