Te jaja są znacznie zdrowsze od zwykłych. Odżywcza bomba witaminowa

Jaja kurze to świetne źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Jednak, czy takie same wartości odżywcze znajdziemy w dużo mniejszych jajkach przepiórczych? W poniższym artykule sprawdzimy, jakie mają właściwości, ile można zjeść ich w ciągu dnia, oraz co zrobić z jajek przepiórczych.

Dlaczego warto jeść przepiórcze jaja? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cętkowane przepiórcze jajka są czterokrotnie mniejsze niż te kurze, które bez trudu znajdziemy na sklepowych półkach w każdym supermarkecie. Okazuje się, że te niepozorne jajeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Niestety dosyć rzadko goszczą na naszych stołach, pojawiając się najczęściej przy okazji przygotowywania przekąsek na imprezy lub jako ozdoba do niektórych sałatek. Dziś postaramy się przybliżyć ci wartości odżywcze jajek przepiórki, oraz sprawdzimy, jak jeść jajka przepiórcze.

Sprawdź także: Kupujesz jajka "0" ekologiczne? Znany dietetyk wyjaśnia, czy warto za nie więcej płacić

Jajka przepiórcze – odżywcza bomba witaminowa

Jakie wartości mają jajka przepiórcze? Obecna jest tu witamina A, która wspiera prawidłowe widzenie i chroni oczy przed chorobami; witaminy z grupy B, które między innymi dobrze wpływają na układ nerwowy; witamina D, odpowiedzialna za mocne kości i zęby, oraz odporność; witamina E, wspierająca kondycję włosów, skóry i paznokci, która wykazuje także działanie antyoksydacyjne. W jajach przepiórczych są także substancje mineralne, takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i selen. Fosfor i wapń, korzystnie wpływają na układ kostny; żelazo pomaga zapobiegać anemii; cynk i selen dbają o odporność; potas pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez jest niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego i układu krążenia.

Spożywanie przepiórczych jaj pomoże wesprzeć metabolizm, a także stabilizują poziom cukru we krwi. Jajkom przepiórczym przypisuje się także działanie przeciwdepresyjne. Regularne jedzenie przepiórczych jaj może także zmniejszać ryzyko zachorowania na osteoporozę. 

Co ciekawe, w 100 g jajek przepiórczych, czyli ok. 10 sztukach, jest jedynie 158 kcal, dlatego można stwierdzić, że są one produktem raczej niskokalorycznym. Warto jednak wspomnieć, że jajka przepiórcze mają duży udział żółtka w stosunku do białka, zawierają także stosunkowo sporo cholesterolu. Okazuje się jednak, że jednocześnie przyczyniają się do zwiększenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. 

Jak jeść jajka przepiórcze?

Jedzenie jajek przepiórczych dla wielu osób może wydawać się po prostu nieopłacalne, w końcu są znacznie mniejsze od jaj kurzych. Oba rodzaje jaj mają podobny smak. Warto jednak pamiętać, że jajka kurze bez problemu możesz zastąpić tymi przepiórczymi, będziesz musiał dodać ich po prostu więcej. Ze względu na niewielki rozmiar jaj przepiórek, faktycznie nie będą idealnych wyborem do jajecznicy, omleta, czy wypieków. Świetnie jednak sprawdzą się w imprezowych przekąskach i koreczkach, lub sałatkach. Zastanawiasz się, ile jajek przepiórczych można zjeść w ciągu dnia? Zazwyczaj mówi się o pięciu lub sześciu sztukach na dobę. 

Jak gotować jajka przepiórcze? Tak samo jak kurze, skróci się jedynie czas gotowania, jajka na miękko będą potrzebować ok. półtorej minuty od zagotowania, natomiast te na twardo jedynie trzech. 

Sprawdź, jakie przepisy z jajkami przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Jajka z rzeżuchą

 Jajka z rzeżuchą Zobacz przepis

Jajka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Borowiki z jajek

 Borowiki z jajek Zobacz przepis

Borowiki z jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka wielkanocne

 Jajka wielkanocne Zobacz przepis

Jajka wielkanocne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka z marchewką

 Jajka z marchewką Zobacz przepis

Jajka z marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki

 Babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki Zobacz przepis

Babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z jajkami przepiórczymi

 Sałatka z jajkami przepiórczymi Zobacz przepis

Sałatka z jajkami przepiórczymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka w kaszance

 Jajka w kaszance Zobacz przepis

Jajka w kaszance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Żurkowa tarta z białą kiełbasą i jajkami przepiórki

 Żurkowa tarta z białą kiełbasą i jajkami przepiórki Zobacz przepis

Żurkowa tarta z białą kiełbasą i jajkami przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babeczki warzywno-drobiowe z jajkiem przepiórki

 Babeczki warzywno-drobiowe z jajkiem przepiórki Zobacz przepis

Babeczki warzywno-drobiowe z jajkiem przepiórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Koreczki z jajek przepiórczych

 Koreczki z jajek przepiórczych Zobacz przepis

Koreczki z jajek przepiórczych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: /dietetycy.org.pl, smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 35

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1982

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0