Ewa_Gotuje

Kupujesz jajka "0" ekologiczne? Znany dietetyk wyjaśnia, czy warto za nie więcej płacić

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów jaj, które oznaczone są różnymi cyframi, w zależności od tego, czy pochodzą z chowu ściółkowego, klatkowego, z wolnego wybiegu, lub ekologicznej hodowli. Może pojawiać się pytanie, czym, oprócz ceny oraz sposobu hodowli różnią się od siebie. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule, sprawdzimy także, czy jajka są zdrowie, oraz czy warto kupować jajka 0 ekologiczne.

Jajka 0, czy warto je kupować? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Według dietetyków jajka to produkt, który wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, dlatego warto jak najczęściej przemycać je do codziennych przepisów. Dodatkowo są one niezwykle uniwersalne, można wykorzystać je zarówno w daniach śniadaniowych, jak i podać je na obiad lub kolację. Na sklepowych półkach znajdziemy jajka oznaczone cyframi 0, 1, 2 i 3, czy wiesz jednak, co one oznaczają i które najlepiej wybierać? 

Sprawdź także: Zdrowe śniadania z jajek. Po takiej dawce białka nie ma mowy o podjadaniu

Czy jajka są zdrowe?

Jeszcze do niedawna powszechnie panowało przeświadczenie, że z ilością jajek w diecie należy uważać. Wiele osób obawiało się, że mogą podwyższać poziom "złego" cholesterolu we krwi. Obecnie wiemy już, że kompozycja składników zawartych w jajkach pomaga obniżyć jego za wysoki poziom, dlatego w rozsądnej ilości jajka mogą być jedzone nawet przez osoby zmagające się z problemami z układem sercowo-naczyniowym.

Żółtko jaj to skarbnica substancji odżywczych, między innymi znajdują się tu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają układ krążenia, a także chronią serce przed chorobami, oraz kwasy DHA, które są substancją budulcową mózgu, wspierają prawidłową pracę układu nerwowego oraz mają korzystny wpływ na siatkówkę oka.

W jajkach nie brakuje także witaminy A, która odpowiada między innymi za zdrowie oczu; witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, prawidłową pracę mózgu, oraz wspierają odporność; witaminy D, która wraz z wapniem i fosforem wzmacniają kości i zęby; witaminy E, która ma działanie antyoksydacyjne oraz wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz witaminy K, która dba o układ krążenia i układ nerwowy, a także pomaga zapobiegać anemii. Dodatkowo potas pomaga regulować ciśnienie krwi; cynk i selen wspierają układ immunologiczny; jod, korzystnie działa na tarczycę. W żółtku jaj znajduje się także luteina, która korzystnie wpływa na wzrok, zmniejsza ryzyko chorób oczu. 

Nie można zapomnieć również o tym, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, w jego składzie znajdziemy wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy. Proteiny są substancją budulcową organizmu, wpływają na prawidłową pracę mięśni oraz pomagają zwiększyć sytość posiłku. Pomimo ogromu cennych substancji, jajka należą do produktów niskokalorycznych, w jednej średniej sztuce jest ok. 75 kcal. Polecane są osobom, które chcą zredukować masę ciała.

Ile jajek można zjeść dziennie?

Przeważnie można spotkać się z informacjami, w których zaleca się spożywanie jednego do dwóch jajek dziennie. Natomiast według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno się spożywać więcej niż 10 jajek w ciągu tygodnia. Warto jednak zaznaczyć, że odpowiednia ilość będzie uzależniona od masy ciała, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej, którą dana osoba ma w ciągu dnia. 

Czy warto kupować jajka 0 ekologiczne?

W sklepach znajdziemy cztery kategorie jaj, które oznaczają sposób ich hodowli. Cyfrą "0" oznaczone są jajka ekologiczne, "1" należy do jaj z wolnego wybiegu, "2" oznacza się jajka z chowu ściółkowego, natomiast "3" te z chowu klatkowego. Czy to, w jakich warunkach przebywają kury ma wpływ na jakość jajek oraz ilość obecnych w nich składników odżywczych? Nie jest tajemnicą, że najlepsze jajka to te od własnych kur, które mają możliwość dużo czasu spędzać na świeżym powietrzu.

W sklepach do najdroższych jajek należą zerówki i jedynki, podczas gdy te z chowu ściółkowego lub klatkowego potrafią być nawet kilka razy tańsze. Doktor dietetyki Bartek Kulczyński w jednym ze swoich materiałów na platformie YouTube, przywołał badanie "Comparison of fatty acid (...)", w którym porównano skład jajek "1" oraz "3", okazało się, że różnice substancji prozdrowotnych w nich zawartych są marginalne.

Dietetyk przyjrzał się również jajkom ekologicznym, które na tle jajek z chowu konwencjonalnego faktycznie wyróżniały się nieco lepszym składem. Wykazały to badanie przeprowadzone w 2017 roku przez polskich naukowców z Lublina i Krakowa. Natomiast inne badanie wykazało, że jajka z wolnego wybiegu mają znacznie więcej luteiny, aż o 82 proc., niż te z chowu klatkowego. Ekspert podkreśla, że pod względem zdrowotnym nie ma więc większego znaczenia, na które jajka zdecydujecie się podczas wizyty w sklepie. Warto pamiętać jednak, że kury z chowu ściółkowego i klatkowego często przetrzymywane są w nieodpowiednich warunkach. Dlatego, jeżeli na uwadze mamy dobro zwierząt oraz kwestie etyczne, zdecydowanie lepszym wyborem będą jajka ekologiczne, lub te z wolnego wybiegu. Dodatkowo "jedynki" i "zerówki" są smaczniejszy oraz mają "ładniejszy" zapach, niż "trójki" i "czwórki", są to jednak kwestie indywidualne i nie wszyscy muszą się z tą opinią zgadzać. 

Nie wiesz, jakie dania z jajami zjeść dziś na kolację, lub jutrzejsze śniadanie? Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów. 

1. Omlet po egipsku

 Omlet po egipsku Zobacz przepis

Omlet po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet wiedeński

 Omlet wiedeński Zobacz przepis

Omlet wiedeński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Frittata z makaronem

 Frittata z makaronem Zobacz przepis

Frittata z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem

 Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem Zobacz przepis

Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajecznica z truflami

 Jajecznica z truflami Zobacz przepis

Jajecznica z truflami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami

 Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami Zobacz przepis

Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szakszuka

 Szakszuka Zobacz przepis

Szakszuka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane

 Jajka faszerowane Zobacz przepis

Jajka faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety jajeczne

 Kotlety jajeczne Zobacz przepis

Kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka z piekarnika

 Jajka z piekarnika Zobacz przepis

Jajka z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: youtube.com/@drbartekpl, farmio.com, Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 102

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 929

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1