Spis treści:
Według dietetyków jajka to produkt, który wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, dlatego warto jak najczęściej przemycać je do codziennych przepisów. Dodatkowo są one niezwykle uniwersalne, można wykorzystać je zarówno w daniach śniadaniowych, jak i podać je na obiad lub kolację. Na sklepowych półkach znajdziemy jajka oznaczone cyframi 0, 1, 2 i 3, czy wiesz jednak, co one oznaczają i które najlepiej wybierać?
Sprawdź także: Zdrowe śniadania z jajek. Po takiej dawce białka nie ma mowy o podjadaniu
Czy jajka są zdrowe?
Jeszcze do niedawna powszechnie panowało przeświadczenie, że z ilością jajek w diecie należy uważać. Wiele osób obawiało się, że mogą podwyższać poziom "złego" cholesterolu we krwi. Obecnie wiemy już, że kompozycja składników zawartych w jajkach pomaga obniżyć jego za wysoki poziom, dlatego w rozsądnej ilości jajka mogą być jedzone nawet przez osoby zmagające się z problemami z układem sercowo-naczyniowym.
Żółtko jaj to skarbnica substancji odżywczych, między innymi znajdują się tu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają układ krążenia, a także chronią serce przed chorobami, oraz kwasy DHA, które są substancją budulcową mózgu, wspierają prawidłową pracę układu nerwowego oraz mają korzystny wpływ na siatkówkę oka.
W jajkach nie brakuje także witaminy A, która odpowiada między innymi za zdrowie oczu; witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, prawidłową pracę mózgu, oraz wspierają odporność; witaminy D, która wraz z wapniem i fosforem wzmacniają kości i zęby; witaminy E, która ma działanie antyoksydacyjne oraz wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz witaminy K, która dba o układ krążenia i układ nerwowy, a także pomaga zapobiegać anemii. Dodatkowo potas pomaga regulować ciśnienie krwi; cynk i selen wspierają układ immunologiczny; jod, korzystnie działa na tarczycę. W żółtku jaj znajduje się także luteina, która korzystnie wpływa na wzrok, zmniejsza ryzyko chorób oczu.
Nie można zapomnieć również o tym, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, w jego składzie znajdziemy wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy. Proteiny są substancją budulcową organizmu, wpływają na prawidłową pracę mięśni oraz pomagają zwiększyć sytość posiłku. Pomimo ogromu cennych substancji, jajka należą do produktów niskokalorycznych, w jednej średniej sztuce jest ok. 75 kcal. Polecane są osobom, które chcą zredukować masę ciała.
Ile jajek można zjeść dziennie?
Przeważnie można spotkać się z informacjami, w których zaleca się spożywanie jednego do dwóch jajek dziennie. Natomiast według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno się spożywać więcej niż 10 jajek w ciągu tygodnia. Warto jednak zaznaczyć, że odpowiednia ilość będzie uzależniona od masy ciała, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej, którą dana osoba ma w ciągu dnia.
Czy warto kupować jajka 0 ekologiczne?
W sklepach znajdziemy cztery kategorie jaj, które oznaczają sposób ich hodowli. Cyfrą "0" oznaczone są jajka ekologiczne, "1" należy do jaj z wolnego wybiegu, "2" oznacza się jajka z chowu ściółkowego, natomiast "3" te z chowu klatkowego. Czy to, w jakich warunkach przebywają kury ma wpływ na jakość jajek oraz ilość obecnych w nich składników odżywczych? Nie jest tajemnicą, że najlepsze jajka to te od własnych kur, które mają możliwość dużo czasu spędzać na świeżym powietrzu.
W sklepach do najdroższych jajek należą zerówki i jedynki, podczas gdy te z chowu ściółkowego lub klatkowego potrafią być nawet kilka razy tańsze. Doktor dietetyki Bartek Kulczyński w jednym ze swoich materiałów na platformie YouTube, przywołał badanie "Comparison of fatty acid (...)", w którym porównano skład jajek "1" oraz "3", okazało się, że różnice substancji prozdrowotnych w nich zawartych są marginalne.
Dietetyk przyjrzał się również jajkom ekologicznym, które na tle jajek z chowu konwencjonalnego faktycznie wyróżniały się nieco lepszym składem. Wykazały to badanie przeprowadzone w 2017 roku przez polskich naukowców z Lublina i Krakowa. Natomiast inne badanie wykazało, że jajka z wolnego wybiegu mają znacznie więcej luteiny, aż o 82 proc., niż te z chowu klatkowego. Ekspert podkreśla, że pod względem zdrowotnym nie ma więc większego znaczenia, na które jajka zdecydujecie się podczas wizyty w sklepie. Warto pamiętać jednak, że kury z chowu ściółkowego i klatkowego często przetrzymywane są w nieodpowiednich warunkach. Dlatego, jeżeli na uwadze mamy dobro zwierząt oraz kwestie etyczne, zdecydowanie lepszym wyborem będą jajka ekologiczne, lub te z wolnego wybiegu. Dodatkowo "jedynki" i "zerówki" są smaczniejszy oraz mają "ładniejszy" zapach, niż "trójki" i "czwórki", są to jednak kwestie indywidualne i nie wszyscy muszą się z tą opinią zgadzać.
Nie wiesz, jakie dania z jajami zjeść dziś na kolację, lub jutrzejsze śniadanie? Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów.
3. Frittata z makaronem
Zobacz przepisFrittata z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem
Zobacz przepisMuffiny jajeczne z cebulą i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jajecznica z truflami
Zobacz przepisJajecznica z truflami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Zobacz przepisTortilla z jajkiem sadzonym i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: youtube.com/@drbartekpl, farmio.com, Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »