Spis treści:
- Co jeść w Hiszpanii?
- Co kupować na targach w Hiszpanii i co przywieźć?
- Czego nie jeść w Hiszpanii? Smak byczych jąder
- Przepisy na dania kuchni hiszpańskiej
Co jeść w Hiszpanii?
Kuchnia hiszpańska kusi zapachami czosnku i szafranu, które można spotkać w całym kraju. Kto odwiedził tę część Półwyspu Iberyjskiego, na pewno kojarzy też smak oliwy, ryb i owoców. Jednak w momencie, kiedy jesteśmy w tym kraju po raz pierwszy, warto dowiedzieć się, co jeść w Hiszpanii, by przywieźć dobre, kulinarne wspomnienia.
Co jeść w Hiszpanii? Jeżeli podróż zaskoczy wysokimi temperaturami, warto spróbować schłodzone, ostre gazpacho. To nic innego jak zupa pomidorowa z hiszpańskich świeżych pomidorów, zielonej papryki, czosnku, cebuli, ogórków, octu i ziół. Niskokaloryczne danie podawane jest zazwyczaj jako przystawka. W Andaluzji spotkacie się z salmorejo, które nieco różni się od gazpacho. Między innymi tym, że jest podawane z szynką.
Sprawdź także: Co zjeść na Węgrzech? Najlepsze dania tamtejszej kuchni
Paella to kolejna propozycja wśród poleceń tego, co jeść w Hiszpanii. Część osób uważa to za narodowe danie Hiszpanów. Biorąc pod uwagę tę najbardziej tradycyjną wersję, paella składa się z kurczaka lub królika, białej i zielonej fasoli podawanej w towarzystwie owoców morza. Paella to danie na bazie ryżu, który często przybiera czarny kolor. Wszystko przez atrament z kałamarnic, które dodaje się do hiszpańskiej paelli.
Co jeść w Hiszpanii? Podczas podróży warto zaryzykować wyjście z bezpiecznych polskich smaków i spróbować gotowanych ośmiorniczek. To charakterystyczne galicyjskie danie tradycyjnie przygotowywane jest w miedzianych kotłach, które nadają ośmiornicy wyjątkowy smak, który zapewnia połączenie papryki, chrupiącej soli kamiennej i oliwy z oliwek.
Będąc w Hiszpanii, warto również rozsmakować się w regionalnych wędlinach. Koniecznie trzeba spróbować kiełbasy chorizo, którą łatwo rozpoznać po czerwonej papryczce. Nie wyjeżdżajcie z Hiszpanii, jeśli wcześniej nie spróbowaliście delikatnej szynki jamon, cienko pokrojonej z utwardzonych nóg wieprzowych.
Zobacz: Gazpacho z salsą pomidorową i bazylią
Co kupować na targach w Hiszpanii i co przywieźć?
Kulinarna wyprawa na targi powinna obfitować w siatki pełne hiszpańskich serów. A jest z czego wybierać. Warto postawić na cabrales, manchegov i tetillę. Pierwszy to ser z przerostem niebieskiej pleśni, drugi to twardy ser z owczego mleka, a tetilla to dojrzewający około 20 dni ser z krowiego mleka.
Co warto przywieźć z Hiszpanii? Oprócz serów warto zaopatrzyć się w szafran, który jest tutaj znacznie tańszy. Kulinarną pamiątką z Hiszpanii będzie także oliwa, szczególnie ta produkowana w Andaluzji. Warto również poczęstować znajomych charakterystycznym smakołykiem hiszpańskiej kuchni, czyli słodkimi i kruchymi paluszkami churros.
Sprawdź także: Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach
Czego nie jeść w Hiszpanii?
Co jeść w Hiszpanii, by nie żałować? Bogaty pod względem kulinarny kraj ma swoją egzotykę. Jednym z jej przejawów są bycze jądra. Te nie są niczym niezwykłym w kraju, gdzie ma miejsce corrida. Bycze jądra można podawać w panierce. Obok nich mogą się pojawić także smażone uszy wołowe, również przysmak tamtejszej kuchni.
Czego jeszcze nie jeść w Hiszpanii, jeżeli nasze podniebienie nie lubi ekstremalnych smaków? Zdziwić może niektórych również ogon byka. Ten często podawany jest w czerwonym winie, po ponad trzygodzinnym duszeniu. Najlepszy ogon, według części Hiszpanów, to ten ze świeżo zabitego podczas corridy byka.
Zobacz także: Jakich dań spróbować w Egipcie?
Zanim wybierzesz się na wakacje do Hiszpanii i wypróbujesz oryginalne dania kuchni hiszpańskiej, zainspiruj się przepisami użytkowników i zafunduj sobie i bliskim kulinarną podróż:
1. Paella z kurczakiem i owocami morza
Zobacz przepisJak zrobić paellę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tortilla de patatas
Zobacz przepisHiszpański omlet ziemniaczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ośmiorniczki w pomidorach
Zobacz przepisOśmiorniczki w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem
Zobacz przepisJak zrobić churros? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Paella z chorizo i krewetkami
Zobacz przepisPaella z chorizo i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Hiszpania do zjedzenia: hiszpańskie dania według Bartka Kieżuna »
Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »
Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »
Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »