Spis treści:
- Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?
- Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?
- Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
- Do jakich potraw używać oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek to niezbędny składnik kuchni śródziemnomorskiej, gdzie znajduje się niemal, w każdym posiłku. Grecy wykorzystują ją do polania tzatzików, Włosi skrapiają nią pizzę oraz dodają ją do makaronów. Używa się jej zamiast masła do pieczywa, doskonale smakuje w sałatkach, pasuje do ryb, owoców morza i wszelkich mięs. Co więcej, jest bardzo zdrowa, mieszkańcy słonecznej Italii, Grecji czy Hiszpanii należą do najdłużej żyjących narodów, ogromny wpływ ma na to ich sposób odżywiania. Dlatego warto brać z nich przykład i w codziennym jadłospisie uwzględnić ten dobroczynny olej. W poniższym artykule opowiemy ci, jakie właściwości ma oliwa z oliwek, jak powstaje oraz jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek.

Sprawdź także: Masło do chleba nie będzie potrzebne. Jak zrobić pastę z siemienia lnianego?
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Co to jest oliwa z oliwek? To olej roślinny pozyskiwany z owoców drzewa oliwnego. Na smak oliwy wpływa wiele czynników, takich jak warunki atmosferyczne, czas i sposób zbioru, a także metoda przechowywania. Często możemy spotkać się z nazwą oliwa z oliwek virgin, oznacza to, że jest ona tzw. pierwszego tłoczenia, oliwki są miażdżone, a następnie odbywa się tłoczenie na zimno bez dodatkowych substancji. Obecnie najczęściej proces ten przeprowadzany jest dzięki specjalnym maszynom, następnie oliwa jest filtrowana, gdzie usuwa się zanieczyszczenia, aby produkt był jak najlepszej jakości, zapobiega to również psuciu. W sklepach możemy spotkać się również z oliwą extra virgin, czyli wyprodukowaną z najlepszych owoców. Tłoczona jest na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 27 stopni. Ważna jest również kwasowość oliwy, powinna wynosić od 0,2 proc. do 0,8 proc.
Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
W składzie oliwy z oliwek znajduje się witamina A, te z grupy B, C, D, E i K. Taka kompozycja witamin wpływa na kondycję skóry, zapewnia zdrowe i mocne włosy i paznokcie, wspiera układ kostny, zdrowie oczu oraz prawidłowe działanie mięśni. Jest także źródłem minerałów, wapnia, który jest składnikiem tkanki kostnej i wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz potasu jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także reguluje działanie gospodarki kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej.
Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze oraz fitosterole. Pomimo tego, że jest dosyć kaloryczna, dietetyce polecają, aby stosować ją nawet na diecie odchudzającej, w 10 g, czyli mniej więcej łyżce, znajduje się ok. 88 kcal. Warto wspomnieć również, że wspiera ona proces odchudzania, wpływa na prawidłowe trawienie, sprawia, że po posiłku jesteśmy bardziej syci, a także pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu, często wymieniana jest jako jedno z najbardziej wartościowych źródeł tłuszczów, które możemy włączyć do jadłospisu. Znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwzapalne, wpływają na prawidłowy wzrost organizmu, korzystnie działają na kondycję skóry, układ nerwowy (działają przeciwdepresyjnie), a także wpływają na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek doskonale wpływa na układ krwionośny, pomaga dbać o serce, chroniąc je przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Ponadto włączenie oliwy do diety, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Uważa się, że ma ona także korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Dzięki związkom fenolowym wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki, przeciwdziała przedwczesnym procesom starzenia, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Co ciekawe, oliwie z oliwek przypisuje się także właściwości opóźniające występowanie choroby Alzheimera. Dodatkowo ma ona działanie bakteriobójcze oraz antywirusowe, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?
Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna być klarowna, lekko zielonkawa, a także charakteryzować się przyjemnym zapachem. Warto zwrócić również uwagę na datę przydatności do spożycia, powinna zostać spożyta maksymalnie do dwóch lat od momentu tłoczenia. Najlepiej wybierać oliwę w ciemnej, szklanej butelce, jeśli chcesz kupić dobrą oliwę, tę w plastiku omijaj szerokim łukiem.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, pod warunkiem że użyjemy oliwy rafinowanej. Ma ona dosyć wysoką temperaturę dymienia, 210 stopni. Będzie dobrą alternatywą dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, na przykład masła. Jeżeli jednak w kuchni masz jedynie oliwę z oliwek extra virgin, lepiej wykorzystaj ją do sałatki.
Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie
Do jakich potraw używać oliwy z oliwek?
Do smażenia, potraw na zimno, pieczenia, grillowania, czy gotowania. Oliwa z oliwek sprawdzi się w wielu przepisach, przygotowuje się na niej większość potraw kuchni włoskiej, greckiej czy hiszpańskiej. Świetnie smakuje wraz z rybami, owocami morza, warto zrobić z niej marynatę do kurczaka czy wieprzowiny. Oczywiście oliwa z oliwek jest również doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju sosów i dressingów, które dodajmy do sałatek. Świetnie sprawdzi się również do pieczonych warzyw. W krajach śródziemnomorskich popularnym sposobem jedzenia oliwy z oliwek jest łączenie ją z octem balsamicznym, a następnie moczenie w niej kawałków pieczywa.
Sprawdź, do jakich przepisów nasi użytkownicy wykorzystują oliwę z oliwek.
1. Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Spaghetti z oliwą i czosnkiem

Spaghetti z oliwą i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Krewetki w oliwie truflowej

Krewetki w oliwie truflowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mozzarella marynowana w oliwie

Mozzarella marynowana w oliwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidory na zimę z czosnkiem i oliwą

Pomidory na zimę z czosnkiem i oliwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rożki śledziowe z oliwą

Rożki śledziowe z oliwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pieczone pomidory z tymiankiem, czosnkiem i oliwą

Pieczone pomidory z tymiankiem, czosnkiem i oliwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio olio)

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio olio) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »