Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma burak?
- Właściwości prozdrowotne buraka
- Kto powinien jeść buraki?
- Jak często można jeść buraki?
- Buraki - zastosowanie w kuchni
Burak to bardzo uniwersalne warzywo w kuchni. Występuje dużo jego odmian, jest łatwo dostępny i po prostu przepyszny. Jak często można jeść buraki i jakie mają zastosowanie w kuchni? Dowiedz się o właściwościach prozdrowotnych buraków i sprawdź, kto powinien je regularnie jeść, aby wzmocnić organizm.
Sprawdź także: 9 sałatek bez majonezu. Są idealne na Wielkanoc i nie tylko

Jakie wartości odżywcze ma burak?
Nawet jeśli jesz go regularnie, to pewnie nie wiesz, co dokładnie kryje się w buraku. Wartości odżywcze tego warzywa na pewno zachęcą cię do włączenia buraków do codziennej diety. Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w soku z buraka, natomiast negatywnie na prozdrowotny skład warzywa wpływa obróbka cieplna.
To bogate źródło minerałów, głównie potasu, magnezu i cynku, a także fosforu, cezu, rubidu czy żelaza. Burak zawiera też szereg witamin, w tym A, C, E, K i te z grupy B. Ponadto dostarcza organizmowi antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Burak to warzywo niskokaloryczne (43 kcal w 100 g).
Właściwości prozdrowotne buraka
Ze względu na silne antyoksydanty, błonnik czy witaminy, właściwości prozdrowotnych buraka jest naprawdę wiele. Na co pomaga burak? Jego główne działanie to:
- wzmacnianie układu krwionośnego - każdy kojarzy, że buraki sprzyjają procesowi krwiotwórczemu. Składniki odżywcze warzywa zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i zapobiegają anemii oraz innym chorobom układu krążenia (np. miażdżycy). Buraki regulują poziom cholesterolu i ciśnienia oraz poprawiają kondycję naczyń krwionośnych,
- właściwości przeciwnowotworowe - w burakach znajduje się dużo silnych przeciwutleniaczy. Dzięki jednemu z nich, betaninie, warzywo ma tak piękny kolor. Antyoksydanty chronią przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, powodującym m.in. starzenie się organizmu. Co więcej, sok z buraków powinni pić wszyscy, który chorują na niedokrwistość, np. wskutek przyjmowanej chemioterapii,
- walka z infekcjami - dzięki zawartości witamin, w tym witaminy C, buraki wzmacniają odporność i pomagają walczyć z wirusami. Warzywa mogą też złagodzić kaszel, ze względu na właściwości wykrztuśne,
- wsparcie w diecie odchudzającej - buraki są niskokaloryczne, za to dostarczają dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm oraz wspiera pracę układu trawiennego. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64 - nie powinni go jeść cukrzycy!), co należy uwzględnić przy komponowaniu zbilansowanego jadłospisu,
- regulowanie pracy układu pokarmowego - buraki wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego przywracają zaburzoną równowagę w żołądku (warto je jeść np. po spożyciu alkoholu),
- łagodzenie objawów menopauzy - warzywo zmniejsza intensywność uderzeń gorąca, przeciwdziała migrenom i osteoporozie. Wpływa także na prawidłową pracę serca i obniża ciśnienie.
Kto powinien jeść buraki?
Ze względu na zawartość kwasu foliowego oraz krwiotwórcze działanie buraków, zdecydowanie powinny je jeść kobiety w ciąży. Regularne zajadanie warzyw w okresie połogu, wesprze prawidłowy rozwój płodu. Buraki powinny też trafić do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży, które w okresie dorastania są narażone na anemię.
Kto jeszcze powinien jeść buraki? Zaleca się to osobom z nadciśnieniem i chorobami serca, ze względu na zbawienne działanie zawartego w burakach potasu oraz magnezu. Składniki te utrzymują naczynia krwionośne w dobrej kondycji, minimalizując szansę na ich zwapnienie, a dzięki temu chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie i regulują pracę serca.
Do grona osób spożywających buraki powinny też dołączyć kobiety w okresie menopauzy (burak złagodzi niekomfortowe dolegliwości), pacjenci onkologiczni (wsparcie w przypadku niedokrwistości) oraz chorujący na przeziębienie (pomoc w walce z infekcją).
Jak często można jeść buraki?
Zastanawiasz się, czy istnieje jakiś limit, po którym pojawią się niepożądane objawy? Właściwie, to jak często można jeść buraki? W okresie jesienno-zimowym, kiedy organizmowi brakuje składników odżywczych, powinieneś je jeść nawet codziennie. Buraki należą do najzdrowszych warzyw, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, dlatego nie bój się ich dodać do jadłospisu. Nie przesadzaj tylko z ich dzienną porcją, ale zajadaj jak najczęściej.
Buraki - zastosowanie w kuchni
Surowe, pieczone, gotowane buraki - zastosowanie w kuchni może być naprawdę szerokie. Już wiesz, że najzdrowszy jest sok z buraków, ale na uwagę zasługuje też zdecydowanie zakwas buraczany czy barszcz z buraków. Warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki albo baza wegetariańskiego carpaccio z serem feta. Może postawić na zapiekankę warzywną z burakami, buraki kiszone czy ćwikłę.
Wypróbuj sprawdzone i najpopularniejsze przepisy z buraka w serwisie Smaker.pl:
2. Buraczki z jabłkiem do słoików

Buraczki z jabłkiem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Odmładzający zakwas z buraków

Odmładzający zakwas z buraków Anny Popek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej

Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tarta z burakami i fetą

Tarta z burakami i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka młodości z buraków

Sałatka młodości z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zakwas z buraków siostry Anastazji

Zakwas z buraków siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Buraczki na zimę siostry Anieli

Buraczki na zimę siostry Anieli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem - rób tylko w ten sposób / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najbardziej kapryśny lek. Nie pij po nim kawy ani nic nie jedz, bo nie zadziała »
Tak „odchudzisz” popularne danie. Perfekcyjne jajka sadzone bez kropli tłuszczu »
Alternatywa dla ziemniaka. Doskonale wpływa na układ trawienny »