Grill - temat specjalny

Wzmacnia kości, poprawia wzrok i chroni przed wirusami. Kto powinien jeść groszek zielony?

Groszek zielony to niewątpliwie jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Wiele osób na myśl o tym składniku ma przed oczami sałatkę jarzynową lub mięsną galaretę. Tymczasem okazuje się, że jest on bardziej uniwersalny, a do tego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Kto powinien jeść groszek zielony i dlaczego?

Dlaczego warto jeść groszek zielony? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Groszek zielony to produkt, który większość osób ma w swojej lodówce. Najczęściej sięga się po niego w okolicach świąt, gdy nadchodzi czas na przygotowanie sałatki jarzynowej. Niektórzy chętnie jedzą go także w połączeniu z gotowaną marchewką, a także dodają go do zup lub mięsnej galarety. Przez wielu traktowany jest on jako ozdoba dania i mało znaczący składnik, a tymczasem okazuje się, że drzemie w nim niemała prozdrowotna moc. Jakimi właściwościami może poszczycić się ten popularny strączek? Kto powinien jeść groszek zielony i jak wykorzystać go w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

 Sprawdź także: Takiego jeszcze nie jedliście. Trzy genialne sposoby na kalafiora

Groszek zielony – odmiany  

W przypadku groszku zielonego odmiany cukrowe cieszą się największą popularnością wśród konsumentów. Ich strąk pozbawiony jest pergaminowej wyściółki, dzięki czemu ich młodą odmianę można jeść w całości. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje co najmniej kilka odmian powyższego warzywa. Spośród tych najbardziej powszechnych wymienia się:  

  • Premium – bardzo wczesna odmiana, zbierana po ok. dwóch miesiącach od wysiewu. Doskonale nadaje się zarówno do konserwowania, jak i spożywania na świeżo; 
  • Iłówiecki – charakteryzuje się słodkim smakiem nasion oraz strąków i drobnymi strąkami. Świetnie sprawdza się w wersji mrożonej; 
  • Oregon Sugar Pod – posiada strąki o lekko słodkim smaku. Można spożywać go na surowo i po ugotowaniu; 
  • Bajka – wyróżnia się słodkim i delikatnym smakiem. Jego charakterystycznym elementem są bardzo dorodne strąki. Nadaje się do jedzenia w całości;  
  • Hrabia – polska odmiana groszku cukrowego o słodkim smaku. Wykazuje się dużą uniwersalnością – można dodawać go do dań, mrożonek, a także spożywać na surowo.  

Groszek zielony – wartości odżywcze 

Ile kalorii posiada i jakie substancje kryje w sobie groszek zielony? Wartości odżywcze w 100 g tego warzywa kształtują się następująco: 

  • Wartość energetyczna: 80 kcal; 
  • Białko: 5 g; 
  • Tłuszcz: 0,4 g; 
  • Węglowodany: 14 g; 
  • Błonnik: 4,5 g; 
  • Witamina A: 103 µg; 
  • Witamina C: 18 mg; 
  • Witamina E: 0,02 mg; 
  • Witamina K: 28 mg; 
  • Witamina B1: 0,25 mg; 
  • Witamina B2: 0,10 mg; 
  • Witamina B3: 1,70 mg; 
  • Witamina B5: 0,55 mg; 
  • Witamina B6: 0,08 mg; 
  • Witamina B9: 53 µg; 
  • Żelazo: 1,53 mg; 
  • Fosfor: 82 mg; 
  • Magnez: 26 mg; 
  • Wapń: 22 mg; 
  • Potas 153 mg.  

Groszek zielony – właściwości zdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazuje groszek zielony? Właściwości zdrowotne tego składnika są naprawdę liczne! Jego regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając m.in. poziom „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej, za sprawą wysokiej zawartości witaminy K warzywo to dobrze wpływa na nasze kości i zapobiega osteoporozie, a dzięki obecności antyoksydantów chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.

Nie sposób nie wspomnieć również o luteinie działającej ochronnie na narząd wzroku oraz o błonniku, który reguluje perystaltykę jelit. Dlaczego jeszcze warto sięgać po zielony groszek? Chociażby ze względu na jego korzystny wpływ na układ nerwowy, mięśnie oraz układ odpornościowy, a także działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Warto dodać, że groszek to idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ w większych ilościach zapewnia długotrwałe uczucie sytości i usprawnia procesy trawienne.  

Groszek zielony – przeciwwskazania 

Kto powinien wykluczyć ze swojego jadłospisu produkt, jakim jest groszek zielony? Przeciwwskazania do jego stosowania nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę, jeśli planujesz uwzględnić ten składnik w swoim menu. Nie jest on przede wszystkim wskazany dla osób, które źle tolerują strączki – wskutek jego spożycia może pojawić się u nich ból brzucha, nudności, wzdęcia oraz uczucie ciężkości. Ostrożność powinny zachować również osoby zmagające się z ciężkimi chorobami układu pokarmowego. 

Co zrobić z groszku zielonego 

Zastanawiasz się, co zrobić z groszku zielonego? Możliwości jest naprawdę wiele! Możesz wzbogacać nim rozmaite dania, włączając w to sałatki, kanapki oraz makarony. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować z niego pyszną pastę do pieczywa lub pożywną i sycącą zupę krem. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów z jego zastosowaniem i koniecznie zrealizuj je w zaciszu własnej kuchni! 

Zupa brokułowo-groszkowa 

Jesteś fanem groszku oraz brokułów i nie wiesz, z którego składnika przyrządzić zupę krem? Zatem użyj ich obydwu! Wbrew pozorom tworzą one bardzo zgrany duet, który z pewnością przypadnie ci do gustu i rozpieści twoje podniebienie. Poza dwoma głównymi komponentami do przygotowania dania w tej wersji potrzebujesz oliwy z oliwek, masła, czosnku, cebuli, sera gorgonzola, bulionu oraz mleka. Realizację przepisu rozpocznij od zeszklenia cebuli i czosnku na maśle i oliwie. Dorzuć do nich różyczki brokuła i przez chwilę podsmażaj. W kolejnym kroku zalej całość bulionem i zagotuj. Po kilkuminutowej obróbce termicznej dodaj do garnka groszek i ponownie zagotuj jego zawartość. Po dwóch minutach zmiksuj zupę z serem gorgonzola na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać do niej pół szklanki mleka. Na koniec dopraw potrawę pieprzem. 

Groszek po florencku  

Groszek po florencku to danie, które możesz wyczarować w momencie, gdy nie będziesz miał czasu na długie gotowanie lub po prostu zabraknie ci pomysłu na obiad bądź podwieczorek. Specjał ten powstaje z zielonego groszku, wędzonego boczku, oliwy z oliwek, czosnku oraz soli i pieprzu. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i zeszklij na niej czosnek. Po chwili dodaj pokrojony boczek i smaż go do momentu, aż się zarumieni, a tłuszcz się stopi. Dorzuć na patelnię groszek, oprósz go solą oraz pieprzem i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka kolejnych minut. Zalej całość taką ilością wody, żeby groszek był w niej całkowicie zanurzony. Gotuj potrawę bez przykrycia do momentu, aż wyparuje z niej cały płyn – powinno to nastąpić po ok. 10 minutach.  

Pesto z zielonego groszku 

Co zrobić z zielonego groszku, jeśli nie zupę lub przysmak z boczkiem? Na przykład pesto! Aby je wyczarować, poza głównym komponentem musisz zaopatrzyć się w listki bazylii, czosnek, sok z cytryny, masło oraz sól i pieprz. Jeśli dysponujesz mrożonym groszkiem, przepłucz go pod gorącą wodą. Wrzuć go do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. pięć minut. Na kolejnym etapie odcedź groszek i włóż go z powrotem do garnka. Dodaj do niego starty czosnek oraz bazylię, po czym dopraw solą i pieprzem. Dorzuć masło oraz sok z cytryny, a następnie zblenduj wszystkie składniki. Gotowe! 

 Sprawdź, jakie dania z zielonego groszku przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

 Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym Zobacz przepis

Krem z zielonego groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Risotto z groszkiem

 Risotto z groszkiem Zobacz przepis

Risotto z groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ziemniaki z zielonym groszkiem

 Ziemniaki z zielonym groszkiem Zobacz przepis

Ziemniaki z zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marchewka z groszkiem cukrowym

 Marchewka z groszkiem cukrowym Zobacz przepis

Marchewka z groszkiem cukrowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Terrina z groszkiem i bobem

 Terrina z groszkiem i bobem Zobacz przepis

Terrina z groszkiem i bobem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pierś duszona z groszkiem

 Pierś duszona z groszkiem Zobacz przepis

Pierś duszona z groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kukurydzą i groszkiem

 Sałatka z kukurydzą i groszkiem Zobacz przepis

Sałatka z kukurydzą i groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pasta z zielonego groszku

 Pasta z zielonego groszku Zobacz przepis

Pasta z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gulasz z groszkiem

 Gulasz z groszkiem Zobacz przepis

Gulasz z groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Omlet z groszkiem i fetą

 Omlet z groszkiem i fetą Zobacz przepis

Omlet z groszkiem i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2013

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2