Zupy krem – wartości odżywcze i najciekawsze przepisy

Zupy krem to domena sezonu jesienno-zimowego – doskonale rozgrzewają, a do tego są po brzegi wypełnione witaminami i minerałami. Jakie warzywa na zupy krem wybrać? I na jakie przyprawy postawić, aby zaskoczyć domowników wyjątkowym smakiem i aromatem?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień to pora roku, podczas której szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające dania. Idealną propozycją są zupy krem – gęste i pożywne wywary, które można przygotować z rozmaitych warzyw. Są one bogate w wartości odżywcze, a dodatkowo – można je zaserwować na obiad lub potraktować jako szybką przekąskę. Jakie warzywa na zupy krem sprawdzają się najlepiej? Czym je doprawić? I na jakie przepisy postawić, aby zaskoczyć domowników? 

Sprawdź także: Jaki jeść chleb, by schudnąć z brzucha? Możesz go zrobić w domu

Dlaczego warto jeść zupy krem? 

Zupy są bez wątpienia jedną z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Bazują na warzywach, zatem stanowią doskonały sposób na wzbogacenie diety w cenne minerały i witaminy. To, co je wyróżnia to gęsta, treściwa konsystencja – miska takiej zupy, zwłaszcza z dodatkiem pestek dyni czy słonecznika, zapewnia sytość na kilka godzin. Można je wykonać przy użyciu różnych składników. Do ich podania niekiedy wykorzystuje się połączenie świeżych i mrożonych składników oraz to, co pozostało po innych potrawach. Wówczas wystarczy po prostu ugotować zupę i zblendować ją, wzbogacając jej smak o ulubione przyprawy. Za co jeszcze kochamy zupy krem? Można je zjeść wszędzie, zabierając ze sobą w termosie. 

Jakie warzywa na zupy krem warto wykorzystać? 

Zupa krem to danie – marzenie. Można je bowiem wykonać na rozmaite sposoby, trafiając w każde, nawet najbardziej wyrafinowane, gusta smakowe. Do ich zaserwowania, możesz wykorzystać praktycznie każde warzywo, które masz pod ręką. Nie ma konieczności ograniczania się do jednego rodzaju składnika czy użycia sztywno określonej kompozycji. Jakie warzywa na zupy krem można użyć? 

Jeżeli zdecydujesz się na realizację przepisu na zupę krem, ogranicza cię jedynie wyobraźnia i aktualna zawartość lodówki. Doskonale sprawdzają się białe warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy pietruszka. Rozważ postawienie także na:  

  • cukinię, 
  • marchewkę, 
  • dynię, 
  • pomidory, 
  • paprykę w dowolnym kolorze, 
  • buraki, 
  • topinambur, 
  • brokuł, 
  • kalafior, 
  • rzepę, 
  • bataty, 
  • zielony groszek, 
  • szpinak. 

Ponadto pamiętaj, że w sklepach dostępne są gotowe mieszanki warzyw mrożonych, przeznaczone do wykonania powyższej zupy. Zazwyczaj są to kompozycje warzyw w określonym kolorze – białym, czerwonym lub zielonym. 

Zupy krem – wartości odżywcze 

Zupa przygotowana na bazie składników roślinnych jak żadne inne danie pozwala wzbogacić dietę o cenne składniki pokarmowe. Jest ich tym więcej, im więcej różnorodnych komponentów i dodatków użyjesz podczas przygotowywania zupy krem. Wartości odżywcze każdej z nich bazują przede wszystkim na ogromnej ilość witamin, składników mineralnych i błonnika. 

Bez względu na to, jakie warzywa zostaną wykorzystane do przyrządzenia zupy, będzie ona stanowić istną bombę prozdrowotnych związków chemicznych. W większości przypadków zawiera ona całkiem sporo witamin C, A i E oraz tych z grupy B. Przekąska tego typu dostarczy ci również potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Ponadto warto pamiętać, że warzywa to źródło antyoksydantów, chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. 

Aby jeszcze bardziej zwiększyć walory odżywcze zupy krem, warto uwzględnić w niej rozmaite komponenty. Śmietanka 30%, serek topiony czy mleczko kokosowe sprawią, że będzie bardziej kremowa, zagęszczą i uatrakcyjnią jej smak. Świetnym jej uzupełnieniem są także nasiona i pestki – słonecznika lub dyni – oraz płatki migdałowe. Możesz także dorzucić groszek ptysiowy, grzanki domowej roboty, orzechy włoskie lub czarnuszkę. 

Jakie przyprawy do zupy krem sprawdzą się najlepiej? 

Żadna zupa nie obejdzie się bez przypraw, nie inaczej jest w przypadku gęstych kremów. Poza tymi podstawowymi, takimi jak sól i pieprz, można sięgnąć po oryginalniejsze i wyrazistsze dodatki smakowe. Jakie przyprawy do zupy krem warto wybrać? 

Na pewno smak zupy urozmaicą takie komponenty jak liść laurowy, majeranek, kolendra, imbir, czosnek czy ziele angielskie. Interesującą opcją jest także słodka, ostra lub wędzona papryka, anyż, gałka muszkatołowa, kmin rzymski czy rozmaryn. Dla poprawy walorów smakowych oraz wizualnych zupy krem można ozdobić świeżymi listkami tymianku czy bazylii. 

Zupy krem – przepisy pełne inspiracji 

Zupa krem oferuje szereg zalet, dzięki czemu skuszą się na nią nawet osoby, które nie przepadają za tą formą potraw. Gęsta, aksamitna konsystencja i bogactwo aromatu sprawiają, że danie to ma szerokie grono zwolenników. Aby je wyczarować, możesz po prostu umieścić w garnku dowolne składniki, a na końcu zblendować je i zagęścić śmietanką. My proponujemy skorzystać z jednego z naszych pomysłów na zupy krem przepisy te zasmakują nawet największym niejadkom. 

Zupa krem z batatów

Jedną z najciekawszych propozycji jest zupa krem z batatów, podawana z ricottą. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Należy zeszklić czosnek i cebulę, dołożyć pokrojonego w kostkę batata, chwilę podsmażyć i doprawić kolendrą, solą oraz ostrą papryką. Tak przygotowane komponenty podlewane są następnie bulionem i gotowane, a na końcu – blendowane. Gotową zupę podaje się z kleksem ricotty i startą skórką limonki. 

Krem z buraka

Zupa krem z buraka przygotowywana jest z tytułowych składników, ziemniaków i marchwi. Po wstępnym podgotowaniu w bulionie należy je zblendować z tymiankiem, kolendrą oraz solą. Idealnym zwieńczeniem będzie w tym przypadku gęste mleczko kokosowe. 

Dyniowa zupa krem

Największą popularnością cieszy się bez wątpienia zupa z dyni. Nic w tym dziwnego, bowiem trudno o lepszą jesienną inspirację. Bazą dla tej zupy jest oczywiście dynia, a także bulion. Aby wzmocnić jej smak, warto postawić na wyraziste dodatki. Idealnie sprawdzi się do tego świeży korzeń imbiru, który podsmażysz i ugotujesz razem z pozostałymi elementami receptury w bulionie. Po ugotowaniu zupę można zabielić śmietanką, a na wierzchu posypać prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi. 

Zupa krem ze szparagów

Warzywem, które doskonale nadaje się do przygotowania gęstej zupy krem, są szparagi – zarówno białe, jak i zielone. Ich biały wariant można skomponować z cebulą i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z kolei ten zielony polubi się z cukinią i szpinakiem.  

Krem z kukurydzy 

Zupa krem z kukurydzy to bardzo ciekawe danie, zwłaszcza gdy udekorujemy talerz prażoną kukurydzą! Wykonasz je na bazie warzywa z kolb, czosnku, cebuli oraz przypraw (soli, pieprzu, kminu rzymskiego). Ostatnim szlifem będzie dolanie mleczka kokosowego i skropienie go sokiem z limonki. Zupę posyp popcornem. 

Grzybowa zupa krem

Kolejna jesienna inspiracja to zupa krem z grzybami w roli głównej. Do jej przyrządzenia można wykorzystać świeże lub suszone grzyby. Poza nimi potrzebna jest cebula, ziemniaki i marchew, które po podsmażeniu należy zalać bulionem i ugotować do miękkości. Podczas blendowania dodaj do nich śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Jakie przyprawy wybrać, aby podkreślić wyjątkowy charakter potrawy? My polecamy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. 

Szukasz pomysłów na pyszne zupy krem? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Zupa krem z kalafiora

 Zupa krem z kalafiora Zobacz przepis

Zupa krem z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa-krem z kukurydzy

 Zupa-krem z kukurydzy Zobacz przepis

Zupa-krem z kukurydzy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Malinowa zupa krem

 Malinowa zupa krem Zobacz przepis

Malinowa zupa krem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa krem z brokuła

 Zupa krem z brokuła Zobacz przepis

Zupa krem z brokuła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa krem z pieczarek

 Zupa krem z pieczarek Zobacz przepis

Zupa krem z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa krem z dyni

 Zupa krem z dyni Zobacz przepis

Zupa krem z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa-krem z cukinii

 Zupa-krem z cukinii Zobacz przepis

Zupa-krem z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa - krem z koperku

 Zupa - krem z koperku Zobacz przepis

Zupa - krem z koperku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa krem z kalarepki

 Zupa krem z kalarepki Zobacz przepis

Zupa krem z kalarepki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa krem miętowa

 Zupa krem miętowa Zobacz przepis

Zupa krem miętowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa krem z buraków

 Zupa krem z buraków Zobacz przepis

Zupa krem z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »

Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka »

6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »

Aromatyczny napar z imbiru - pij go, gdy zdrowie szwankuje

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0