Do góry

Newsy

Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków.

Fot. 123RF/Picsel

Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu.

Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Do wykonania zakwasu potrzebny będzie 1 kilogram buraków pokrojonych w plasterki, 1,5 litra wody, pół główki czosnku przekrojonej w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie, a także jedna lub dwie łyżeczki soli.
Te wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.
Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.
Nie powinniśmy trzymać zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na pleśń.

Burak dobry na wszystko!

Burak ma wyjątkowe właściwości, dlatego powinien być obecny w naszej diecie nie tylko od święta. Regularne jedzenie buraków pomoże nam uchronić się przed anemią. Zdecydowanie pozytywnie wpłynie też na nasz układ krwionośny, a dzięki bogactwu kwasu, foliowego pomoże unormować poziom cholesterolu.
Przez wysoką zawartość azotanów w soku z buraków są one rekomendowane nadciśnieniowcom. Działanie tego soku zostało potwierdzone medycznie.
Dodatkowo, zawarta w tym warzywie betanina jest doskonałym antyutleniaczem, który chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Oznacza to, że burak najskuteczniej spośród wszystkich warzyw wspomaga walkę z rakiem oraz wspiera organizm przy chemioterapii.
Wachlarz właściwości zdrowotnych sprawia, że jedna szklanka soku z buraka powinna znaleźć się w diecie każdego, a jak wiadomo najlepszy sok to ten domowy.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na domowy zakwas naszych czytelników:

1. Zakwas z buraków czerwonych

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Zakwas z buraków według Magdy Gessler

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Zakwas z buraków do picia

Fot. Fonka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Zakwas z buraków

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Barszcz czerwony na zakwasie

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 07 grudnia 2018 W mojej rodzinie, od zawsze - czyli nie wiem dokładnie od kiedy, zupą wigilijną była grzybowa z uszkami lub łazankami, ale moje "przodkinie" robiły barszczyk czerwony "do popicia" plus paszteciki. Może czas wypróbować inne przepisy na zakwas z buraków ?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń