Do góry

Wydarzenia

Kursy Kulinarne Original Flavors

W dniach 21 - 23 marca 2012 w Poznaniu i Warszawie odbędą się kursy kulinarne, stanowiące kolejny etap kampanii promującej hiszpańskie dziedzictwo kulinarne "ORIGINAL FLAVORS. THE MEDITERANEAN ESSENCE".

Akcja współfinansowana jest przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W ramach programu swoje produkty promują organizacje Chronionych Nazw Pochodzenia Beana, Ribera del Duero i Fundacja Szynki Serrano.

Kursy prowadzone będą pod okiem specjalistów z Hiszpanii i poza prelekcjami obejmą:

- degustację oliwy z oliwek Baena
- degustację win Ribera del Duerro
- pokazy krojenia i degustację szynki Serrano


Gościem specjalnym spotkań będzie znany szef kuchni Fernando del Cerro z hiszpańskiej restauracji Casa José utytułowanej gwiazdką Michelin.
Harmonogram spotkań:


21 marca godz. 11:00 - kurs w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
22 marca godz. 10:00 - kurs w Wyższej Szkole Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie
22 marca godz. 16:00 - seminarium w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
23 marca 2012 godz. 12:00 - pokaz dla dziennikarzy w Wydawnictwie Edipresse

Kursy dedykowane są studentom szkół hotelerskich, profesjonalistom z branży restauracyjnej i przedstawicielom mediów.

Kampania ma na celu pokazanie, że promowane produkty o chronionej nazwie pochodzenia posiadają atrybuty lub szczególne cechy jakościowe, które odróżniają je od pozostałych produktów tego samego gatunku. Ponadto, są one gwarancją jeśli chodzi o metody produkcji i przetwarzania oraz kontrolę jakości.

Źródło: Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń