Fot. 123RF/Picsel
Z pewnością znasz ciasto francuskie. To rodzaj ciasta charakteryzującego się warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Specyfika ta wynika z dużej zawartości tłuszczu. To jeden z powodów, dla którego ciasto to smakuje niemal wszystkim. Dowiedz się więcej o tym sprawdzonym składniku pysznych przekąsek i dań oraz złap kilka świetnych przepisów.
Jak przyrządzić ciasto francuskie?
Mogłoby się wydawać, że mało kto przygotowuje ciasto francuskie samodzielnie w domu. Bo i po co, skoro gotowy produkt można kupić niemal w każdym supermarkecie. Rzeczywiście sklepowy produkt jest bardzo wygodny w użyciu. Wystarczy nałożyć na niego ulubiony farsz, zwinąć i upiec. Mimo to zachęcamy do przyrządzenia domowego ciasta francuskiego. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ale wcale takie nie jest. Warto pamiętać, że ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. To podstawowe, czyli tzw. "grunt", przygotowuje się z jajek, soli, octu oraz mąki pszennej. Druga warstwa to ciasto maślane, które jak nietrudno się domyślić, składa się przede wszystkim z masła i niewielkiej ilości mąki.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Ciasto maślane powinno zostać ułożone na cieście podstawowym. Całość powinna przypominać kopertę. Wszystko trzeba rozwałkować na grubość około dwóch centymetrów. Kolejny krok to złożenie na cztery warstwy i odłożenie do lodówki. Proces rozwałkowywania oraz składania musi być regularnie powtarzany (co najmniej cztery razy, choć niektórzy mówią nawet o sześciu razach). Musisz pamiętać, że kluczowe jest naprzemienne wałkowanie i schładzanie. Jeżeli pominiesz tę drugą czynność, to nie spodziewaj się, że dojdzie do zestalenia tłuszczu w cieście. Francuskie ciasto pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Sprawdź przepis na domowe ciasto francuskie - jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne!
Historia ciasta francuskiego
Skąd w ogóle wzięło się ciasto francuskie? Jak się okazuje swoją "karierę" rozpoczęło już... w starożytności. W Grecji i Rzymie produkowano bardzo podobne ciasto, ale nie na maśle, a na oliwie. Jest wielce prawdopodobne, że pierwsze prawdziwe ciasto francuskie powstawało już w średniowiecznej Francji. Pierwsze zapiski na temat tego kulinarnego rarytasu znajdziemy dopiero w połowie siedemnastego wieku.
A kiedy francuskie ciasto trafiło do Polski? Mogło to mieć miejsce już w osiemnastym wieku. Napisał o nim Jędrzej Kitowicz w książce "Opinie obyczajów panowania Augusta III". Na Kaszubach z pokolenia na pokolenie opowiada się ciekawą legendę, o której nie możemy tutaj nie wspomnieć. Mianowicie mówi się o tzw. listkowym cieście, które zaprezentowali Francuzi odwiedzający Gdańsk pod przywództwem Napoleona Bonaparte początkiem dziewiętnastego wieku. Ile w tym prawdy? Nie wiemy, ale opowieść wydaje się ciekawa i na pewno jest możliwe, że mogła się wydarzyć.
Ile kalorii ma francuskie ciasto?
Wspomnieliśmy już, że to specyficzne, francuskie ciasto ma w składzie spore ilości tłuszczu. Nietrudno się zatem domyślić, że jest bardzo kaloryczne. W jednym kawałku ważącym 100 g znajduje się prawie 600 kalorii! Taka porcja zawiera aż 62% tłuszczu, 33% węglowodanów i zaledwie 5% białka. Warto wiedzieć, że mówimy tutaj tylko o podstawie - do ciasta francuskiego dodaje się przecież mnóstwo przepysznych dodatków, takich jak farsze, kremy czy posypki. Bez tego nie smakowałoby tak dobrze, prawda?
Nie oznacza to jednak, że musisz odmawiać sobie ciasta francuskiego, nawet na diecie. Jeżeli dbasz o linię, po prostu wrzuć (od czasu do czasu) kawałek tego przysmaku do swojego bilansu kalorycznego. Warto wiedzieć, że ciasto francuskie nie jest przeznaczonego dla każdego. Po ten rarytas mogą sięgać tylko osoby zdrowe. Jeżeli zmagasz się z takimi dolegliwościami jak choroby wątroby, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego czy trzustki - nie sięgaj po ciasto francuskie. Chwila przyjemności może pogorszyć twoje dolegliwości. Przysmak ten nie służy również osobom z zaburzeniami gospodarki lipidowej czy tych z nadwagą lub otyłością.
Zobacz: Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką
Najlepsza przekąska z ciasta francuskiego to...
Jak wybrać tę jedną, jedyną przekąskę z ciasta francuskiego? Rzeczywiście wybór nie jest prosty. A możemy sięgać przecież po sporą ilość przysmaków. Oto kilka z nich:
- parówki w cieście francuskim - to świetna przekąska na imprezę. Szczególnie dla tych, którzy... nie przepadają za kucharzeniem. Wystarczy pokroić rozwinięte gotowe ciasto francuskie na prostokąty i w każdym z nich zawinąć parówkę. Warto dodać do środka trochę sera - np. mozzarelli albo gorgonzoli. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pamiętaj, że ta przekąska nie jest zarezerwowana tylko dla mięsożerców. Wegetariańskie parówki w cieście francuskim to prawdziwy kulinarny hit!
- Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem - kolejny pomysł na imprezową przekąskę albo przysmak dla całej rodzinny podczas niedzielnego seansu filmowego. Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj je jajkiem. Zamrożony szpinak rozmroź na patelni (by wyparowało z niego jak najwięcej wody) i rozłóż ostudzony na cieście. Posyp serem mozzarella i fetą (oryginalną!). Ciasto delikatnie zwiń w rulon i pokrój tak, aby uzyskać ślimaczki. Z ciasta francuskiego możesz przygotować prawdziwe cuda, a ten przysmak na pewno jest jednym z nich! Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach.
- Rogaliki z ciasta francuskiego z kremem orzechowo-czekoladowym - masz za chwilę gości? Nie martw się. Ten przysmak przygotujesz zaledwie w kwadrans. Z ciasta francuskiego wytnij kółko. Podziel je na trójkąty. Na każdy z nich nałóż po łyżeczce kremu (gotowy kupisz w osiedlowym sklepie). Od końca zawijaj trójkąt do uzyskania rogalika. Każdy z nich posmaruj z wierzchu jajkiem i piecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladowym kremem znikają w momencie - uważaj, by się nie poparzyć!
Ciasto francuskie - przepisy od najlepszych
Uwielbiasz ciasto francuskie? Przepisy ze Smaker.pl na pewno przypadną ci do gustu. Na naszej platformie znajdziesz receptury na samo ciasto, ale też podstawę z dodatkami. Sprawdź koniecznie!
Przepisy na przyszności z ciasta francuskiego od Smaker.pl
Już wiesz, co zrobić z ciasta francuskiego? Od czego zaczniesz? Na słodko czy na słono? Może ciasto francuskie ze szpinakiem albo truskawkowym kremem? Opcji jest mnóstwo! Zainspiruj się przepisami od Smaker.pl. Miłego kucharzenia!
1. Sakiewki z farszem pieczarkowym
Fot. Anna_82 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słono
2. Ciasto francuskie z boczkiem
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słono
3. Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słono
4. Ciasto francuskie z mozzarellą i pomidorami
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słono
Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słono
6. Ciasto truskawkowo-limonkowe
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słodko
Fot. Anetaa26 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słodko
Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto francuskie na słodko