Do góry

Newsy

Fasolka szparagowa – tylko dla kobiet?

Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu?

Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej obniża ona poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje metabolizm.

Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Tu uwaga - świeże strączki należy gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze, nie stracą wówczas swoich właściwości. A porcja fasolki szparagowej może pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Kwas foliowy, obecny w fasolce, doskonale łączy się z witaminą B. Razem potrafią ukoić nerwy związane zarówno z ciążą, jak i porodem. Ryzyko depresji poporodowej łagodzi zawarta w fasolce witamina B3, która usprawnia funkcjonowanie neuronów oraz łagodzi stany lękowe i pomaga w walce z bezsennością.

Nie tylko młode panie dbające o linię oraz przyszłe mamy powinny sięgnąć po fasolkę szparagową. Okazuje się, że hormony roślinne - które znajdziemy w szparagowej - czyli fitoestrony swoją budową przypominają hormony żeńskie, a ich dostarczanie do organizmu łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym fasolki, może pomóc uporać się z nagłymi uderzeniami gorąca. Wspomniane hormony ograniczają także ryzyko zachorowania na raka piersi i raka szyjki macicy. Co więcej, regularne dostarczanie ich do organizmu zagęszcza tkankę kostną i hamuje potencjalny rozwój osteoporozy.

Fasolka wykorzystywana jest w medycynie dalekiego wschodu. Oprócz wymienionych właściwości zawiera mnóstwo witaminy PP, C, beta karotenu, magnezu, potasu i wapnia. Co ciekawe zielone strączki regulują poziom insuliny we krwi - tym samym są doskonałym uzupełnieniem leczenia cukrzycy.

A jak podawać fasolkę szparagową? Ważne jest - jak już wspomniano - krótkie gotowanie. Zaleca się gotować fasolkę 10 minut, gdyż w ten sposób zabija się fazynę - trującą substancję obecną w surowych strąkach. Najczęściej szparagowa ląduje na talerzach okryta zrumienioną na maśle tartą bułką. To jednak nie jedyny sposób - polecamy przepisy naszych użytkowników.

1. Fasolka szparagowa inaczej


Fot. KORAL na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Fasolka szparagowa ze słodką nutą? Wystarczy dodać odrobinę cukru kokosowego, wiórków i zmielonych pestek dyni. Będzie słodko i chrupiąco.

2. Zapiekana fasolka szparagowa

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zapiekana fasolka to z pewnością obowiązkowy przepis dla wszystkich tych, którzy kochają zapiekanki. Czosnek i parmezan nadają fasolce charakterystyczny smak.

3. Orientalna fasolka szparagowa


Fot. FitSweet na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Podsmażana fasola z orientalnymi przyprawami to idealny pomysł na lunch do pracy lub szybką przystawkę dla głodnych gości.

4. Fasolka szparagowa w pomidorach


Fot. BEATA1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Danie pełne warzyw, a co za tym idzie witamin. Połączenie fasolki, z pomidorami i kukurydzą zawsze się sprawdza.

5. Fasolka szparagowa z krewetkami


Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli lubicie owoce morza, to danie jest właśnie dla Was. Krewetki podsmażane z fasolką z dodatkiem papryczki chili.

6. Fasolka szparagowa po bretońsku


Fot. Rena1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zamiast fasoli typu Jaś, do przygotowania fasolki po bretońsku można użyć szapragówki. Nie czekajcie, wypróbujcie tę propozycję już dzisiaj.

7. Potrawka z fasolki szparagowej


Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Potrawka to sprawdzony przepis na szybki i niedrogi obiad. Można podawać z ryżem lub przyrumienioną kromką pieczywa.

8. Fasolka szparagowa na zimę - bez octu


Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Czas na przetwory. Właśnie trwa sezon na fasolkę szparagową. Nie zapomnijcie przygotować jej zapasów na zimę.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń