Do góry

Newsy

Kasza gryczana dobra na wszystko

Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny Jagiellonki, która ją uwielbiała, kaszę gryczaną przywieziono z Krakowa na Mazowsze. Stąd w Polsce jest określana jako: kasza krakowska.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Różne wersje tej samej kaszy

Na sklepowych półkach zobaczymy kaszę gryczaną niepaloną, czyli nieprażoną, która jest zdrowsza od kaszy palonej. Mimo to kasza prażona często zdaje się być dużo częściej wybierana przez kucharzy, ponieważ ma bardziej aromatyczny smak niż niepalona. Natomiast niepalona jest delikatniejsza w smaku i ma jasną barwę.

Kaszę gryczaną możemy również podzielić ze względu na rozdrobnienie ziaren. Jeśli nasza kasza prażona będzie biało-brązowa, mamy do czynienia z kaszą łamaną. Drugi rodzaj to kasza prażona gruba, której kolor występuje w różnych barwach brązu. Najbardziej rozdrobnionym rodzajem kaszy jest tzw. kasza krakowska, która często jest podawana, zgodnie ze staropolską recepturą, z rodzynkami. Taki deser jest znany od stuleci pod nazwą: kasza królewska.

Jak ją przyrządzić?

Prawdziwi koneserzy gotują kaszę w tradycyjny sposób w płaskim rondelku o grubym dnie. Objętość naczynia powinna być dwa razy większa niż mikstura kaszy i wody. Proporcja, którą należy zachować, to 2 szklanki wody na 250 ml kaszy.

Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć, rondelek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu. Kasza będzie gotowa, jeśli ziarna wchłoną wodę. Zabierz naczynie do ciepłego miejsca, aby kasza doszła. Łatwiej będzie jednak wrzucić torebkę z kaszą do wrzątku i gotować 15 - 20 minut.

Wyjątkowe pomysły na kaszę gryczaną

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do dań, coraz częściej przygotowywana jest jako danie główne. Docenili ją również użytkownicy Smakera. Poznaj ich wyjątkowe pomysły na pyszną kaszę gryczaną.

1. Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sałatka to zdrowie trzy w jednym. Nic dziwnego, kasza gryczana, feta i orzechy to źródło wielu witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

2. Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Koniec z nudnymi zapiekankami. Nadszedł czas na zdrową zapiekankę w trochę innej wersji. Zobaczcie sami.

3. Hreczniaki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Te kotleciki gryczane to przysmak pochodzący z Kresów Wschodnich. Tutaj możecie poznać pomysł na ich tradycyjne przyrządzenie.

4. Paluchy gryczane ze szparagami

Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Znakomita propozycja na paluchy, tym razem w wersji z kaszą gryczaną i szparagami. Aby nie było zbyt delikatnie, przepis został wzbogacony o dodatki mięsne. Jakie? Sprawdźcie sami.

5. Naleśniki z kaszą gryczaną i fetą

Fot. Homer na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Braki w lodówce to nic strasznego. Jeśli masz kaszę, cebulę, ser i pomidora, to możesz przygotować takie pyszne naleśniki.

6. Placki gryczane

Fot. goramarcina1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To wyśmienity pomysł na przekąskę lub danie główne. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

7. Bliny gryczane z kawiorem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyka kuchni rosyjskiej w smacznym wykonaniu. Jak przygotować to danie, podpowie wam przepis.

8. Naleśniki

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wystarczy rzucić okiem na zdjęcie, żeby zachwycić się tym daniem. Naleśniki są praktycznie jednoskładnikowe, a przy tym miękkie i pożywne.

9. Mielone mięsno-gryczane

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpetów. W tym daniu mięso łączy się z kaszą oraz apetycznymi warzywami. Fantastyczna propozycja dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym smakiem kaszy gryczanej.

10. Tartaletki z masłem orzechowym i bananem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Słodkie tartaletki dla miłośników przekąsek, które nie tuczą. Jak przygotować takie słodkości, podpowie wam ten wyjątkowy przepis.

11. Kasza gryczana z białą kiełbasą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wyśmienite i oryginalne danie obiadowe. Zobaczcie, jak łatwo je przyrządzić.

12. Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Fot. victoria na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Inna nazwa tego dania to krupniak. Zaprezentowany przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia tradycyjna" z 1950 roku. Zobaczcie, co przyrządzano pół wieku temu.

Te i wiele innych wspaniałych przepisów, to pyszne rozwiązania, kiedy brak nam pomysłu na obiad albo po prostu chcemy przyrządzić coś smacznego, a przy tym zdrowego. Aż chce się jeść, patrząc na te smakowite zdjęcia.

Smacznego!

Pobierz aplikację smaker

Katarzyna Augustyniak/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń