Kiełbasa? Nie tylko z grilla!

W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy.

Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia, piekarnik lub grill elektryczny, którego można używać nawet w zamkniętych pomieszczeniach. Warto pamiętać, że w czasie przygotowywania mięsa w ten sposób, na jego powierzchni nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.

Jak kupić dobrą kiełbasę?

Z jednej tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5% to przyprawy, sól i woda.

Producenci, którzy stawiają na ilość, z jednej tony mięsa są w stanie wykonać prawie dwietony wędlin. Jakim cudem?

Na opakowaniach niektórych kiełbas można znaleźć skład wyrobu, który zaczyna się od skrótu "MOM", oznaczającego mięso oddzielone mechanicznie.  Są to zmielone skórki, ścięgna, kostki i innego rodzaju "odpadki mięsne", które w wędlinach stosuje się jako wypełnicz

Niestety, im kiełbasa tańsza, tym mniej w niej mięsa, a więcej ulepszaczy, dodatków, a także wody. To właśnie woda sprawia, że kiełbasa strzela przy smażeniu. W niektórych kiełbasach to woda jest na pierwszym miejscu w składzie, co oznacza, że jest jej więcej niż mięsa i innych składników.

Wędlinę przez kupnem powinniśmy jak najlepiej obejrzeć, powąchać i... nacisnąć. Nie powinna:
- błyszczeć,
- nieprzyjemnie pachnieć,
- być nasączona wodą.
Jeśli tak się dzieje, to jest to znak, że wędlina napompowana jest dużą ilością wody i konserwantów. Bardzo szybko, nawet następnego dnia taka wędlina stanie się lepka, szybko się popsuje i nie będzie się nadawała do spożycia!
Wędliny są konserwowane za pomocą azotynów, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia - dzięki nim zwiększa się ryzyko zachorowania na raka żołądka lub jelita grubego. Gotowanie i grillowanie wędlin nie poprawi ich jakości, wręcz przeciwnie - obróbka termiczna sprzyja uwalnianiu się większej ilości tych związków.

Jak przygotować smaczne danie z kiełbasą?

Kiedy uda ci się kupić dobrej jakości kiełbasę, warto zamienić ją w naprawdę smaczną potrawę. Aby to zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kiełbasa w sosie cygańskim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Kiełbasa w cydrze

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kiełbasa w sosie pomidorowyme

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Kiełbasa w piwie

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Kiełbasa na kapuście kiszonej

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Kiełbasa pieczona z ciecierzycą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Kiełbasa pieczona z warzywami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Kiełbasa w sosie piwno-musztardowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Kiełbasa zapiekana w coca-coli

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2