Dania jednogarnkowe

W głowie masz już pełno pomysłów na świąteczne dania, ale nie wiesz, jak zrobić kulebiaka? Odkryj najciekawsze jego rodzaje i sprawdź, na jakie składniki postawić, aby zaskoczyć gości podczas Bożego Narodzenia. Oto 5 przepisów na kulebiaka na święta.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kulebiak to potrawa, która przywędrowała w nasze strony z Rosji, gdzie oryginalnie przyrządzana była z ciasta drożdżowego i kiszonej kapusty. Innymi tradycyjnymi nadzieniami wykorzystywanymi w kulebiaku były jajka na twardo, kasza gryczana, a nawet ryba. W naszym kraju najlepiej przyjęła się jego podstawowa jarska wersja, czyli taka, która oparta jest na kiszonce. Danie to cieszy się największą popularnością na Lubelszczyźnie.

Sprawdź także: Bez ciasta, z jabłkami lub rolada. Makowiec świąteczny na 4 sposoby

Jak ulepić idealne ciasto na kulebiak? Czy istnieją specjalne techniki zawijania przysmaku? I na jakie produkty postawić, aby przekąska wprost rozpływała się w ustach? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Ciasto na kulebiak

Jeśli zależy ci na tym, aby na wigilijnym stole zagościł w tym roku kulebiak, musisz dowiedzieć się co nieco na temat jego bazy, czyli ciasta. W klasycznej wersji potrawa podawana jest w wariancie drożdżowym, jednak można ją również serwować w cieście francuskim. Oprócz zapoznania się z podstawowymi składnikami na obie opcje warto zaznajomić się z techniką jego zawijania.

Składniki na kulebiak drożdżowy

Kulebiak drożdżowy odznacza się niezwykłą puszystością i miękkością. Aby go wyczarować, potrzebujesz mąki pszennej, mleka, suchych drożdży, masła, jajek, soli i cukru. Osiągnięcie idealnej konsystencji masy zależy od długości wyrabiania ciasta, a także od tego, czy przeznaczysz odpowiednią ilość czasu na odpoczynek dla drożdżowego zaczynu.

Składniki na kulebiak z ciasta francuskiego 

Nie przepadasz za ciastem drożdżowym? W takim razie kulebiak z ciasta francuskiego to alternatywa dla ciebie. Najprostszym rozwiązaniem jest postawienie na produkt kupny. Jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu wypieku od A do Z, będziesz potrzebować zimnej wody, soli, masła w temperaturze pokojowej, krupczatki i mąki pszennej.

Kulebiak: jak zawijać ciasto?

Gdy uporasz się już z ciastem i farszem, pora zabrać się za najtrudniejszy etap przygotowania przysmaku. Nie ma takiej opcji, żeby na twoim wigilijnym stole nie znalazł się kulebiak? Jak zawijać ciasto techniką, której nie powstydziłby się profesjonalny mistrz kuchni?

Perfekcyjne zawinięcie potrawy wydaje się jedynie pozornie skomplikowane. Rozwałkuj ciasto na płasko i równomiernie rozłóż na nim farsz. Możesz wspomóc się papierem do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu (co może skutecznie utrudnić ci pracę). Następnie zawiń je jak roladę. Dobrze wyrobiona masa ładnie się sklei, a kropką nad i będzie glazura wykonana z roztrzepanego jajka.

Jak zrobić kulebiaka na święta?

Kulebiak z łososiem

Uwielbiasz aromat delikatnego wędzonego łososia? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby produkt ten zagrał pierwsze skrzypce w twojej wigilijnej przekąsce. Idealnymi dodatkami, które podkreślą smak ryby, będą szpinak, koperek, pieczarki, suszone grzyby, jajko na twardo, szalotka i długoziarnisty ryż. Kulebiak z łososiem wyśmienicie smakuje zapieczony w cieście francuskim. Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się w tym zestawieniu? Będzie to sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa, papryczka chili i sól.

Kulebiak generałowej Kickiej

Kim była Pani Kicka? Patriotką, kolekcjonerką dzieł sztuki, malarką, a przede wszystkim żoną generała Ludwika Kickiego. Była również autorką przepysznego kulebiaka - kulebiak generałowej Kickiej stał się flagowym przysmakiem gminy Milejów.

Czego potrzebujesz do jego wykonania? Aby przyrządzić ciasto, zaopatrz się w mąkę, drożdże, mleko, jajka, masło klarowane, sól i cukier. Natomiast jeśli chodzi o farsz, będziesz potrzebować mięsa drobiowego, soli i pieprzu, bułki namoczonej w mleku, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, czarnuszki, czosnku, cebuli i jajka.

Kulebiak z pieczarkami

Boże Narodzenie to twój ulubiony czas w roku, ponieważ możesz cieszyć się stołem suto zastawionym grzybowymi daniami? Jeśli należysz do grona zapalonych grzybiarzy lub po prostu lubujesz się w leśnych smakach, możesz śmiało postawić na kulebiak z pieczarkami lub darami lasu.

Już niewielka garść suszonego składnika dodanego do kiszonej kapusty sprawi, że goście będą pytali cię o recepturę! Świetnym uzupełnieniem takiego połączenia jest tarta marchewka oraz takie przyprawy, jak ziele angielskie, sól i cukier, a także świeżo mielony pieprz - siła tkwi w prostocie.

Kulebiak lwowski

Kulebiak lwowski opiera się na wielu tradycyjnych świątecznych produktach. W jego środku znajdziesz nie tylko kiszonkę, ale również suszone grzyby. Czym różni się ta przekąska od klasycznej wersji serwowanej na polskich stołach? Do lwowskiego wariantu należy dodać sowitą porcję maku i kminku, a także nieco sezamu do dekoracji. Obecne w recepturze ciasto drożdżowe powinno odznaczać się wysoką kruchością, a zarazem miękkością. Danie piecze się przez około 45 minut w 175 stopniach.

Zobacz: Krokiety z kapustą i grzybami

Kulebiak z białą kapustą

Z jakiegoś powodu nie możesz jeść kiszonej kapusty? A może twoi goście nie za bardzo przepadają za kiszonymi artykułami? Przepis na to świąteczne danie można bardzo łatwo dopasować do ich preferencji, wykorzystując w nim białą kapustę. Wersja ta pozostawia również wiele swobody w zakresie ciasta, ponieważ zarówno drożdżowe, jak i francuskie wyśmienicie do niego pasują.

Kulebiak z białą kapustą jest o wiele delikatniejszy w smaku niż jego klasyczna odmiana. Do nadzienia wykorzystuje się główkę białej kapusty, cebulę, olej, jajka na twardo, pieczarki oraz tradycyjne przyprawy. Jest to doskonały wybór dla wszystkich fanów tej rośliny krzyżowej, ponieważ receptura zakłada dodanie kapusty w dowolnej ilości.

Kulebiak: jak odgrzewać potrawę po świętach?

Święta już minęły, a tobie został jeszcze apetyczny kulebiak? Jak odgrzewać danie, aby nie straciło swoich walorów smakowych? Niecierpliwi mogą śmiało wykorzystać do tego mikrofalówkę, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie przysmaku do piekarnika. Ciasto z farszem podgrzeje się w 15 minut w 160-180 stopniach. Nawet po kilku dniach frykas świetnie oddaje ducha Bożego Narodzenia swoim smakiem.

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a w twojej książce kucharskiej nadal brakuje kilku przepisów na świąteczne dania? Nie martw się - znajdziesz je wszystkie na smaker.pl. Niezależnie od tego, czy zawsze bronisz tradycyjnych wersji bożonarodzeniowych przekąsek, czy szukasz ich bardziej fantazyjnych alternatyw, z pewnością zainspirujesz się różnorodnością, którą możesz cieszyć się na naszym serwisie. Nie wiesz, jak zabrać się za organizację wigilijnej wieczerzy? U nas znajdziesz szereg cennych rad dotyczących planowania porządków i organizacji czasu przed Bożym Narodzeniem

1. Tradycyjny kulebiak

 Tradycyjny kulebiak Zobacz przepis

Tradycyjny kulebiak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kulebiak

 Kulebiak Zobacz przepis

Kulebiak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kulebiak z kapustą i grzybami

 Kulebiak z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Kulebiak z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kulebiak z dorszem

 Kulebiak z dorszem Zobacz przepis

Kulebiak z dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kulebiak z łososiem i szpinakiem

 Kulebiak z łososiem i szpinakiem Zobacz przepis

Kulebiak z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

 Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami Zobacz przepis

Kulebiak z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kulebiak na święta

 Kulebiak na święta Zobacz przepis

Kulebiak na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kulebiaczki z pieczarkami

 Kulebiaczki z pieczarkami Zobacz przepis

Kulebiaczki z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kulebiak z mięsem

 Kulebiak z mięsem Zobacz przepis

Kulebiak z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 280

15 min
9
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 13103

30 min
28
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10976

15 min
17
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 826

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8