Spis treści:
- Jak zrobić ciasto na kulebiaka?
- Jak zawijać ciasto na kulebiaka?
- Jak zrobić kulebiaka na święta?
- Jak podgrzewać gotowego kulebiaka?
- Przepisy na kulebiaka na święta
Kulebiak to potrawa, która przywędrowała w nasze strony z Rosji, gdzie oryginalnie przyrządzana była z ciasta drożdżowego i kiszonej kapusty. Innymi tradycyjnymi nadzieniami wykorzystywanymi w kulebiaku były jajka na twardo, kasza gryczana, a nawet ryba. W naszym kraju najlepiej przyjęła się jego podstawowa jarska wersja, czyli taka, która oparta jest na kiszonce. Danie to cieszy się największą popularnością na Lubelszczyźnie.
Sprawdź także: Bez ciasta, z jabłkami lub rolada. Makowiec świąteczny na 4 sposoby
Jak ulepić idealne ciasto na kulebiak? Czy istnieją specjalne techniki zawijania przysmaku? I na jakie produkty postawić, aby przekąska wprost rozpływała się w ustach? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Ciasto na kulebiak
Jeśli zależy ci na tym, aby na wigilijnym stole zagościł w tym roku kulebiak, musisz dowiedzieć się co nieco na temat jego bazy, czyli ciasta. W klasycznej wersji potrawa podawana jest w wariancie drożdżowym, jednak można ją również serwować w cieście francuskim. Oprócz zapoznania się z podstawowymi składnikami na obie opcje warto zaznajomić się z techniką jego zawijania.
Składniki na kulebiak drożdżowy
Kulebiak drożdżowy odznacza się niezwykłą puszystością i miękkością. Aby go wyczarować, potrzebujesz mąki pszennej, mleka, suchych drożdży, masła, jajek, soli i cukru. Osiągnięcie idealnej konsystencji masy zależy od długości wyrabiania ciasta, a także od tego, czy przeznaczysz odpowiednią ilość czasu na odpoczynek dla drożdżowego zaczynu.
Składniki na kulebiak z ciasta francuskiego
Nie przepadasz za ciastem drożdżowym? W takim razie kulebiak z ciasta francuskiego to alternatywa dla ciebie. Najprostszym rozwiązaniem jest postawienie na produkt kupny. Jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu wypieku od A do Z, będziesz potrzebować zimnej wody, soli, masła w temperaturze pokojowej, krupczatki i mąki pszennej.
Kulebiak: jak zawijać ciasto?
Gdy uporasz się już z ciastem i farszem, pora zabrać się za najtrudniejszy etap przygotowania przysmaku. Nie ma takiej opcji, żeby na twoim wigilijnym stole nie znalazł się kulebiak? Jak zawijać ciasto techniką, której nie powstydziłby się profesjonalny mistrz kuchni?
Perfekcyjne zawinięcie potrawy wydaje się jedynie pozornie skomplikowane. Rozwałkuj ciasto na płasko i równomiernie rozłóż na nim farsz. Możesz wspomóc się papierem do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu (co może skutecznie utrudnić ci pracę). Następnie zawiń je jak roladę. Dobrze wyrobiona masa ładnie się sklei, a kropką nad i będzie glazura wykonana z roztrzepanego jajka.
Jak zrobić kulebiaka na święta?
Kulebiak z łososiem
Uwielbiasz aromat delikatnego wędzonego łososia? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby produkt ten zagrał pierwsze skrzypce w twojej wigilijnej przekąsce. Idealnymi dodatkami, które podkreślą smak ryby, będą szpinak, koperek, pieczarki, suszone grzyby, jajko na twardo, szalotka i długoziarnisty ryż. Kulebiak z łososiem wyśmienicie smakuje zapieczony w cieście francuskim. Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się w tym zestawieniu? Będzie to sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa, papryczka chili i sól.
Kulebiak generałowej Kickiej
Kim była Pani Kicka? Patriotką, kolekcjonerką dzieł sztuki, malarką, a przede wszystkim żoną generała Ludwika Kickiego. Była również autorką przepysznego kulebiaka - kulebiak generałowej Kickiej stał się flagowym przysmakiem gminy Milejów.
Czego potrzebujesz do jego wykonania? Aby przyrządzić ciasto, zaopatrz się w mąkę, drożdże, mleko, jajka, masło klarowane, sól i cukier. Natomiast jeśli chodzi o farsz, będziesz potrzebować mięsa drobiowego, soli i pieprzu, bułki namoczonej w mleku, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, czarnuszki, czosnku, cebuli i jajka.
Kulebiak z pieczarkami
Boże Narodzenie to twój ulubiony czas w roku, ponieważ możesz cieszyć się stołem suto zastawionym grzybowymi daniami? Jeśli należysz do grona zapalonych grzybiarzy lub po prostu lubujesz się w leśnych smakach, możesz śmiało postawić na kulebiak z pieczarkami lub darami lasu.
Już niewielka garść suszonego składnika dodanego do kiszonej kapusty sprawi, że goście będą pytali cię o recepturę! Świetnym uzupełnieniem takiego połączenia jest tarta marchewka oraz takie przyprawy, jak ziele angielskie, sól i cukier, a także świeżo mielony pieprz - siła tkwi w prostocie.
Kulebiak lwowski
Kulebiak lwowski opiera się na wielu tradycyjnych świątecznych produktach. W jego środku znajdziesz nie tylko kiszonkę, ale również suszone grzyby. Czym różni się ta przekąska od klasycznej wersji serwowanej na polskich stołach? Do lwowskiego wariantu należy dodać sowitą porcję maku i kminku, a także nieco sezamu do dekoracji. Obecne w recepturze ciasto drożdżowe powinno odznaczać się wysoką kruchością, a zarazem miękkością. Danie piecze się przez około 45 minut w 175 stopniach.
Zobacz: Krokiety z kapustą i grzybami
Kulebiak z białą kapustą
Z jakiegoś powodu nie możesz jeść kiszonej kapusty? A może twoi goście nie za bardzo przepadają za kiszonymi artykułami? Przepis na to świąteczne danie można bardzo łatwo dopasować do ich preferencji, wykorzystując w nim białą kapustę. Wersja ta pozostawia również wiele swobody w zakresie ciasta, ponieważ zarówno drożdżowe, jak i francuskie wyśmienicie do niego pasują.
Kulebiak z białą kapustą jest o wiele delikatniejszy w smaku niż jego klasyczna odmiana. Do nadzienia wykorzystuje się główkę białej kapusty, cebulę, olej, jajka na twardo, pieczarki oraz tradycyjne przyprawy. Jest to doskonały wybór dla wszystkich fanów tej rośliny krzyżowej, ponieważ receptura zakłada dodanie kapusty w dowolnej ilości.
Kulebiak: jak odgrzewać potrawę po świętach?
Święta już minęły, a tobie został jeszcze apetyczny kulebiak? Jak odgrzewać danie, aby nie straciło swoich walorów smakowych? Niecierpliwi mogą śmiało wykorzystać do tego mikrofalówkę, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie przysmaku do piekarnika. Ciasto z farszem podgrzeje się w 15 minut w 160-180 stopniach. Nawet po kilku dniach frykas świetnie oddaje ducha Bożego Narodzenia swoim smakiem.
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a w twojej książce kucharskiej nadal brakuje kilku przepisów na świąteczne dania? Nie martw się - znajdziesz je wszystkie na smaker.pl. Niezależnie od tego, czy zawsze bronisz tradycyjnych wersji bożonarodzeniowych przekąsek, czy szukasz ich bardziej fantazyjnych alternatyw, z pewnością zainspirujesz się różnorodnością, którą możesz cieszyć się na naszym serwisie. Nie wiesz, jak zabrać się za organizację wigilijnej wieczerzy? U nas znajdziesz szereg cennych rad dotyczących planowania porządków i organizacji czasu przed Bożym Narodzeniem.
3. Kulebiak z kapustą i grzybami
Zobacz przepisKulebiak z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kulebiak z łososiem i szpinakiem
Zobacz przepisKulebiak z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami
Zobacz przepisKulebiak z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kulebiaczki z pieczarkami
Zobacz przepisKulebiaczki z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »