Do góry

Newsy

Najpyszniejsza od wieków. Sprawdzamy, skąd się wzięła musztarda i jej dziesiątki rodzajów

Wspomaga trawienie, jest uważana za afrodyzjak, a dla starożytnych Rzymian była lekiem na reumatyzm. Dziś to nie tylko przyprawa, ale także składnik sosów i marynat. Mowa oczywiście o musztardzie.

Musztarda przez wieki była nie tylko przyprawą, ale także lekarstwem/123rf/picsel

Skąd wzięła się nazwa „musztarda"?

Jako źródłosłów często wskazuje się łacińskie „mustum ardens" oznaczające młode, niefermentowane wino. To zaś łączone było przez mnichów z Francji z kruszonymi ziarnami gorczycy. Jednak sam proces rozgniatania ziaren i robienia z nich przyprawy znany był już dużo wcześniej.

Musztarda - skąd pochodzi?

Właściwości ziaren gorczycy są znane od wielu wieków. W starożytnych Chinach roślina ta uznawana była za przyprawę o piekącym smaku, z kolei Egipcjanie używali jej jako dodatek do mięsa. Zamiast jednak rozcierać ziarna na proszek, przeżuwali przyprawę wraz z potrawą. Z kolei starożytni Rzymianie uznawali ziarna gorczycy za doskonały lek. To także oni wpadli na pomysł rozcierania nasion z octem. Po kilkuset latach, dodając do mieszanki olej i miód, złamali jej gorycz, uzyskując krem najbliższy dzisiejszemu rozumieniu musztardy.
Z biegiem lat znaczenie tej niezwykłej przyprawy coraz bardziej rosło. XII wiek to czas, w którym w Europie pojawili się musztardnicy. W kolejnym stuleciu zawód ten wkroczył na salony - papież Jan XXII powołał urząd papieskiego musztardnika. XIV wiek to także rygorystyczne prawo regulujące produkcję musztardy.

Ile jest rodzajów musztardy?

Od czasów, gdy pod pojęciem musztardy rozumiano roztarte ziarna gorczycy, upłynęło wiele lat. Dziś na sklepowych półkach możemy spotkać wiele rodzajów tego sosu. Różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale także sposobem produkcji, konsystencją i kolorem.

 

Na polskich stołach popularnością cieszy się musztarda sarepska, bez której nasi rodacy nie wyobrażają sobie kiełbaski z ogniska czy wędlin. Odmiana ta wytwarzana jest z wywodzącej się z Rosji odmiany gorczycy sarepskiej. Z kolei francuska musztarda Dijon, znana ze swojej pikantności, jako jedyna ma w składzie białe wino, którego używa się w jej produkcji zamiast octu.Ciężko wyobrazić sobie amerykańskiego hot doga bez musztardy/materiały prasowe

Ciężko wyobrazić sobie amerykańskiego hot doga bez musztardy/materiały prasowe


Do dań określanych mianem street foodu, czyli m.in. burgerów i hot-dogów, lecz także klasycznych dań z grilla, doskonale pasuje musztarda amerykańska, np. Yellow Mustard Heinz. Oryginalna butelka z zakrętką od dołu pozwala na dozowanie produktu bez potrzeby używania łyżeczki, jak w przypadku klasycznych słoiczków. Dzięki łagodnemu, kremowemu smakowi, określanemu jako lekko słodkawy, a zarazem cierpki, musztarda Heinz uzupełnia danie, a nie je dominuje. W polskich sklepach, oprócz klasycznej wersji, znajdziemy również słodszą wersję miodową.


Słodkawy smak to także charakterystyczna cecha musztardy bawarskiej, a wyjątkowa ostrość uzyskana przez ziarna czarnej gorczycy to znak rozpoznawczy musztardy rosyjskiej. Do znanych musztard należy zaliczyć także francuską. Ta jako jedyna posiada niezmielone ziarna - jest więc rozpoznawalna na pierwszy rzut oka.

Musztarda - proces powstawania

Niezależnie od tego jaki rodzaj musztardy wybierasz, jej podstawowym surowcem są ziarna gorczycy. Większość światowych upraw położona jest na terenie Stanów Zjednoczonych. Do produkcji używa się trzech gatunków: białej (nasiona żółte/jasnobeżowe), czarnej (nasiona brązowe lub czarne) oraz sarepskiej. Zebrane ziarna są czyszczone, pozbawiane łusek, a później poddane suszeniu. Po tym procesie są mielone, następnie do proszku dodaje się przyprawy odpowiednie do rodzaju. Obowiązkowe jest dodanie octu i/lub wina, rzadziej uzupełnia się mieszankę wodą. Ważnym elementem całego procesu jest leżakowanie, któremu poddaje się gotowy krem.

Musztarda to nie tylko przyprawa

Przez całe stulecia produkcji musztarda oraz same ziarna gorczycy nabrały niezwykłego znaczenia. Ciekawostką może być fakt, że w 1991 roku ustanowiono Światowy Dzień Musztardy, obchodzony w 6 sierpnia. Żółty krem jest już nie tylko przyprawą, którą bezrefleksyjnie dodajemy do kanapki czy mięsa. Współcześni kucharze uważają ją za kluczowy dodatek w wielu marynatach. Musztarda dobrej jakości, bez konserwantów i sztucznych barwników, jak na przykład wcześniej wspomniana Yellow Mustard Heinz, podkreśli smak dania zamiast go przyćmiewać. Z tego powodu doskonale sprawdzi się nie tylko w klasycznym mięsnym burgerze, ale także jako dodatek do marynat i sosów.


Musztardę do swojej diety chętnie włączają sportowcy. Właściwości ziaren gorczycy są bowiem niezwykłe. Mogą pomóc spalać tłuszcz, wspomagają także pracę wątroby. Niepozorne nasionka mają także znaczenie dla układu immunologicznego - mogą pomagać w ochronie organizmu przed bakteriami i grzybami.

Artykuł powstał we współpracy z marką Heinz

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń