Do góry

Newsy

Przyprawy świąteczne i ich cenne właściwości. Tak pachną święta

Podczas intensywnych grudniowych przygotowań przedświątecznych z pewnością sięgniesz po nie nieraz. Mowa o przyprawach, które znajdą się w wigilijnym cieście, bożonarodzeniowych przystawkach lub codziennych, rozgrzewających naparach. Zimową porą szczególnie chętnie sięgamy po korzenne, pięknie pachnące aromaty. Czy oprócz niezwykłego zapachu świąteczne przyprawy kryją w sobie więcej cennych właściwości? Sprawdzamy!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

Reklama

- Jakie właściwości ma cynamon
- Jakie właściwości ma imbir
- Jakie właściwości mają goździki
- Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa
- Jakie właściwości ma kardamon
- Jakie właściwości ma anyż
- Jakie właściwości ma wanilia
- Jak wykorzystać przyprawy świąteczne

 


Czy też lubisz rozgrzewającą herbatę z imbirem lub pyszne babeczki z jabłkiem i cynamonem? A może podczas zimowych, mroźnych dni stawiasz na napój z miodu i goździków? Gdy za oknem panuje chłód lub nawet prószy śnieg, jakoś przyjemniej jest zamknąć się w domu i piec aromatyczne pierniki. Pyszny zapach korzennych przypraw większości Polaków kojarzy się z czasem świąt Bożego Narodzenia. Skoro te nadchodzą wielkimi krokami, to z pewnością warto zastanowić się, jakie właściwości mają świąteczne przyprawy. Czy poprawiają nasze zdrowie i wzmacniają organizm?

Jakie właściwości ma cynamon?

Cynamon, czyli wysuszona kora azjatyckich drzew cynamonowców, to niezwykle uniwersalna przyprawa. Dodajemy go zarówno do zimowych napojów, mięs, jak i słodkich ciast. Swój oryginalny i mocny zapach zawdzięcza olejkowi cynamonowemu, który zawarty jest w tkankach roślin, z których się go wydobywa.

Pamiętaj, że cynamon należy spożywać w odpowiedniej, raczej małej ilości. Nie posiada on higroskopijnych właściwości, czyli nie pochłania wody. Dlatego, jeśli zjemy go za dużo (np. spróbujemy zjeść całą łyżeczkę naraz), zagrażamy swojemu zdrowiu - od razu pojawi się kaszel, podrażnienie lub nawet poparzenie gardła i przewodu oddechowego. Co więcej, w przyprawie znajduje się też kumaryna, która spożywana w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić żołądkowi i wątrobie.

Oczywiście dodawanie cynamonu do potraw ma wiele zalet. Jakie właściwości ma cynamon? Przede wszystkim działa antyseptycznie, bakteriobójczo i grzybobójczo - pomaga więc przy przeziębieniu i infekcjach. Wspomaga metabolizm, obniża poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Co ważne, ma też właściwości antydepresyjne, rozluźniające i rozgrzewające.

Zobacz: Koktajl grejpfrutowy z kardamonem

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir występuje w postaci korzenia lub proszku. W pierwszej formie najchętniej dodajemy go do herbaty, a w drugiej - często wykorzystujemy go przy pieczeniu świątecznych ciast, ale też gotowaniu rozgrzewających zup. W obu występują cenne właściwości, jednak w innych stężeniach.

Imbir świeży ma dobry wpływ na układ immunologiczny - wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Zawiera olejki, którą pobudzają trawienie i pomagają uniknąć problemów żołądkowych. Imbir w korzeniu działa też moczopędnie, łagodzi bóle menstruacyjne i nudności. Ponadto działa przeciwzakrzepowo i poprawa krążenie w organizmie. Ze względu na to, nie powinny go używać osoby stosujące na co dzień leki przeciwzakrzepowe.

Jakie właściwości mają goździki?

Przypomnijcie sobie, jak pięknie pachnie świąteczna pomarańcza nabita goździkami. Przyprawa to nic innego, jak suszone pączki tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego. Goździki występują w całości lub w wersji mielonej.

Przyprawa ma znakomite właściwości bakteriobójcze i odkażające. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu - pomoże zwalczyć kaszel i udrożnić nos. Złagodzi też ból głowy i drapanie w gardle. Goździki działają też znieczulająco (kiedyś stosowano je na ból zębów), rozgrzewająco i korzystnie wpływają na układ krwionośny (obniżają poziom cholesterolu).

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa świąteczna pozyskiwana z nasion muszkatołowca, czyli rośliny pochodzącej z Archipelagu Malajskiego. Najczęściej stosowana w ciastach, napojach, mięsach, owocach morza, ale też dobrze znanym beszamelu.

Gałka muszkatołowa działa antyoksydacyjnie, czyli powstrzymuje proces starzenia się komórek. Jest pomocna przy obniżonym nastroju - działa podobnie jak leki przeciwdepresyjne (jednak nie może ich zastąpić!). Przyprawa stymuluje krążenie krwi i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, więc uznaje się ją za afrodyzjak.

Pamiętaj, żeby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach, ponieważ zawarta w niej mirystycyna (składnik olejku eterycznego) wykazuje działania halucynogenne i obniżające percepcję.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, uznawana za niezwykle zdrowy i silny afrodyzjak. Jakie właściwości wykazuje kardamon? Obniża ciśnienie, pobudza krążenie i łagodzi ból oraz skurcze. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dlatego w tradycyjnej medycynie stosowano go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła.

Olejki eteryczne, które zawiera kardamon, zapobiegają również szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników na ludzki organizm. Sproszkowany kardamon pomaga przy niestrawności i odświeża oddech - naprawdę jest więc skutecznym afrodyzjakiem podczas randki.

Jakie właściwości ma anyż?

Anyż gwieździsty, inaczej nazywany też „ośmiokątnym koprem" to owoc drzewa o nazwie badian i roślina z rodziny selerowatych. W łupinkach przypominających gwiazdki kryją się ziarenka, o intensywnym smaku zbliżonym do lukrecji i kopru włoskiego.

To właśnie w nich zawarte są najcenniejsze właściwości anyżu. Podobnie jak poprzednie przyprawy świąteczne, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Pomaga przy przejściowej utracie głosu (drapiącym gardle, chrypkach), ale też korzystnie wpływa na drogi oddechowe. Można go więc stosować przy suchym kaszlu i podczas infekcji. Przyprawa pobudza i ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność i skurcze - koniecznie wypróbuj ją więc po przejedzeniu.

Pamiętaj jednak, że ziarna anyżu łatwo wietrzeją i wówczas szybko tracą swoje właściwości - pokrusz je tuż przed podaniem.

Jakie właściwości ma wanilia?

Choć w sklepie częściej spotkamy wanilinę niż wanilię, to warto wspomnieć o właściwościach drugiej z nich. Jest to jedna z najdroższych przypraw, ponieważ nie pozyskuje się jej w dużych ilościach.
Sprzedawana jest w formie lasek, które przy gotowaniu należy rozciąć wzdłuż i wydobyć ziarenka ze środka. Wanilia wspiera leczenie anemii, łagodzi stres i pomaga przy bezsenności. Niektórzy wskazują też, że aromat wanilii zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Teraz z pewnością wiesz już, co jesz. To właśnie zapach przypraw unoszących się w domu podczas świąt Bożego Narodzenia wprawia nas w przyjazny nastrój. Poprawa samopoczucia to tylko jedna z cennych właściwości przypraw świątecznych. Jeśli chcesz użyć niemal wszystkich naraz, zdecyduj się na upieczenie pysznego piernika lub przygotowanie rozgrzewającego napoju:

1. Gorąca czekolada z wanilią i chilli

Gorąca czekolada z wanilią i chilli

Jakie właściwości ma wanilia? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

Jakie właściwości ma kardamon? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Ciasteczka kakaowe z kardamonem

Jakie właściwości ma kardamon? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pomarańcze z cynamonem

Pomarańcze z cynamonem

Jakie właściwości ma cynamon? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Piernik biszkoptowy

Piernik biszkoptowy

Przyprawa do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Pierniki zrób właśnie teraz »

Co zrobić, żeby mak nie był gorzki? »

Jak udekorować dom na święta »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń