Do góry

Newsy

Schabowe smaż tylko w ten sposób. Wyjdą idealne

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć.

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości ma wieprzowina?

- Jak robić kotlety schabowe?

- Jak smażyć kotlety schabowe? (przepisy)

 

Przyrządzanie soczystych schabowych z chrupiącą panierką i w towarzystwie zasmażanej kapusty to obowiązkowa umiejętność w polskiej kuchni. To właśnie m.in. po nie najczęściej sięgają też turyści, pragnący poznać nasze narodowe smaki. Jak smażyć kotlety schabowe? Czy wieprzowina jest zdrowa? Na te pytania odpowiadamy w artykule!

 

Sprawdź też: Jak panierować kotlety?

Jakie właściwości ma wieprzowina?

Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera dużo białka (podstawowego budulca mięśni) i niezbędne aminokwasy.

Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy. Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry). Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości. Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
  • Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
  • Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
  • Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem - dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
  • Panierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
  • Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
  • Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
  • Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.

 

Sprawdź też: Kotlety jajeczne - jak zrobić przysmak z dawnych czasów?

 

Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Kotlet schabowy według Magdy Gessler

Kotlet schabowy według Magdy Gessler

Kotlet schabowy według Magdy Gessler  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Schabowy w piwnym płaszczyku

Schabowy w piwnym płaszczyku

Schabowy w piwnym płaszczyku  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kotlet schabowy sauté

 Kotlet schabowy sauté

Kotlet schabowy sauté  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Schabowy z kapustą

Schabowy z kapustą

Schabowy z kapustą  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tradycyjne schabowe

Tradycyjne schabowe

Tradycyjne schabowe  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dietetyczne kotlety schabowe

 Dietetyczne kotlety schabowe

Dietetyczne kotlety schabowe  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Schab z gruszką i serem pleśniowym

 Schab z gruszką i serem pleśniowym

Schab z gruszką i serem pleśniowym  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Schabowy po burgundzku

 Schabowy po burgundzku

Schabowy po burgundzku  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kotlety schabowe nadziewane

Kotlety schabowe nadziewane

Kotlety schabowe nadziewane  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

12 rzeczy, których nie wiedziałeś o ziemniakach »

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem? »

Babcine potrawy to trend 2022. Zobacz, jak zrobić je w lżejszej wersji »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń