Spis treści:
- Jakie właściwości ma wieprzowina?
- Jak robić kotlety schabowe?
- Jak smażyć kotlety schabowe - przepisy
Przyrządzanie soczystych schabowych z chrupiącą panierką i w towarzystwie zasmażanej kapusty to obowiązkowa umiejętność w polskiej kuchni. To właśnie m.in. po nie najczęściej sięgają też turyści, pragnący poznać nasze narodowe smaki. Jak smażyć kotlety schabowe? Czy wieprzowina jest zdrowa? Na te pytania odpowiadamy w artykule.
Sprawdź też: Jak panierować kotlety?
Jakie właściwości ma wieprzowina?
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku czy golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera dużo białka (podstawowego budulca mięśni) i niezbędne aminokwasy.
Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy. Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry). Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości. Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.
Jak smażyć kotlety schabowe?
Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
- Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
- Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
- Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem - dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
- Panierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
- Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec - pamiętaj tylko, żeby nie dodawać go zbyt dużo.
- Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.
Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Kotlety schabowe w chlebowej panierce
Zobacz przepisKotlety schabowe w chlebowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone
Zobacz przepisDietetyczne kotlety schabowe - pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety schabowe nadziewane
Zobacz przepisKotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Schabowy po burgundzku
Zobacz przepisSchabowy po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Schabowy prosto z patelni
Zobacz przepisSchabowy prosto z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlet schabowy sauté
Zobacz przepisKotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką
Zobacz przepisSchabowy w piwnym płaszczyku z dymką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
Zobacz przepisIdealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety schabowe z pieczarkami
Zobacz przepisKotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 11.01.2022 roku.
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »
Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »