Do góry

Newsy

Ser kozi - jak go wykorzystać?

Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona.

Fot. 123RF/Picsel

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Pobierz aplikację smaker

Sery a odchudzanie

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Dublinie zaskoczyły niemal wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W eksperymencie sprawdzającym wpływ spożywania nabiału na zdrowie uczestniczyło ponad 1500 osób w wieku od 18 do 90 lat.

Naukowcom udało się ustalić, iż osoby spożywające znaczne ilości nabiału (masło, jogurty, mleko, różnego rodzaju sery oraz śmietanę) są szczuplejsze, mają niższe BMI oraz rzadziej borykają się nadciśnieniem.

Co ciekawe, badania wykazały, że osoby spożywające nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, znacznie częściej miały problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Takich zmian nie odnotowano w przypadku osób decydujących się na wyroby pełnotłuste. Naukowcy są zdania, iż za sprawą specyficznego sposobu przygotowania oraz wyjątkowego zestawu składników odżywczych, tradycyjne sery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym nie powinniśmy wiązać ich spożywania z występowaniem np. chorób serca.

Dla kogo ser kozi?

Często można usłyszeć, iż osoby starsze lub dzieci nie powinny spożywać pewnych rodzajów sera. W przypadku sera koziego zasada ta nie sprawdza się. Ten rodzaj nabiału zawiera mniej laktozy i kazeiny niż produkty przygotowywane na bazie mleka krowiego. Z tego względu są zdecydowanie łatwiej przyswajalne i zdecydowanie rzadziej uczulają.

Naukowcom udało się udowodnić, iż dzieci spożywające mleko kozie rzadziej chorują, mają mocniejszy układ kostny oraz odporność.  Ponadto, dowiedziono, że przetwory kozie pozytywnie wpływają na nas w przypadku anemii, schorzeń wątroby i nieżytów żołądka. Właśnie z tego względu możemy cieszyć się ich smakiem niemal w każdym wieku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jak wykorzystać sery kozie?

Charakterystyczny aromat sera koziego wymaga odpowiednich dodatków, aby przygotowane przez nas danie było zrównoważone i najzwyczajniej w świecie smaczne. Możecie wykorzystać go go stworzenia eleganckiej deski serów. Idealnie sprawdzi się również, jako składnik sałatek i lekkich przekąsek na ciepło. Będzie również ciekawym dodatkiem do zup i sosów.

Jeśli nie macie pomysłu na to, w jaki sposób można włączyć ser kozi do codziennego jadłospisu, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

 

1. Pasta śniadaniowa z koziego sera

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Gruszki zapiekane z kozim serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Terrina z kozim serem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Pieczone figi z kozim serem

Fot. AvaGardner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Sałatka z kozim serem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Omlet francuski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Risotto z kozim serem i gruszką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Smażone pieczarki z kozim serem

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Carpaccio z buraków

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Mini pizze z ciasta francuskiego

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Pierogi z kozim serem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Praliny z koziego sera

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 11 września Wszystkie sery zawierają mało laktozy, gdyż w trakcie dojrzewania bakterie kwasu mlekowego ją rozkładają na glukozę i galatozę. Podobnie jest w napojach fermentowanych tj. jogurtach i kefirach. Mleko kozie i sery nie zawierają mniej kazeiny niż krowie tylko ta kazeina jest inna (m.i.nie uczula). Więcej na temat mleka koziego - zapraszam do mojej porady "Nie tylko krowie, czyli jakie mleka są dostępne na rynku i dla kogo.". Nieskromnie - mlekiem i przetworami zajmuję się zawodowo i naukowo ponad 12 lat.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń