Do góry

Newsy

Sernik na zimno - bez pieczenia i bez stresu

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno.

Fot. 123RF/Picsel

Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku.

Historia sernika

Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz Katon Starszy, znajdziemy przepis na libium (rodzaj sernika związany z rytuałami religijnymi). Jeden z pierwszych przepisów na ciasto spisał zaś jego prawnuk, Marek Porcjusz Katon. Do przygotowania smakołyku potrzebne były 2 kilogramy dobrze pokruszonego w moździerzu sera, 1 funt chleba z mąki pszennej i 1 jajko. Wszystkie składniki należało wymieszać, a następnie uformować z nich placek i piec na gorącym kamieniu.

Równie intrygująco brzmi przepis na smakołyk, którym zajadał się Henryk VIII Tudor. XVI-wieczny władca Anglii lubował się w moczonym w mleku przez 3 godziny serze pociętym na niewielkie kawałki, do którego dodawano mąkę, jajka i cukier.

W jaki sposób sernik trafił na polskie stoły?

Najprawdopodobniej jego obecność na stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili charakterystyczną kraciastą polewą, tworząc tym samym kolejną jego odmianę. Tradycyjny przepis natomiast zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej oraz pieczenie go bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Co powinien zawierać dobry sernik?

Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz nie tylko przenosi smak, ale również pozwala uzyskać „mokry" sernik, a takie są najlepsze.

Poza twarogiem, podstawowymi składnikami serników są: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach.

Ile jest rodzajów sernika?

Biorąc pod uwagę popularność tego przysmaku szacuje się, że jego odmian jest około 1000. Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany.

Miłośnicy tego ciasta z pewnością nie raz delektowali się śląskim kołaczem serowym, dekadenckim sernikiem nowojorskim lub jego wykwintną wersją wprost z Wiednia. W okresie Bożego Narodzenia delektujemy się klasycznym sernikiem krakowskim, seromakowcem lub strudlem serowym. Przy okazji Wielkanocy na naszych stołach pojawia się pascha, czyli deser na bazie twarogu, który również możemy zaliczyć do ogromnej rodziny serników.

A jakie ciasta wybieramy latem? Kiedy temperatury zaczynają oscylować w okolicy 30 stopni, mało kto ma ochotę rozgrzewać piekarnik, aby delektować się ulubionym wypiekiem. Nic więc dziwnego, że znacznie częściej wybieramy ciasta bez pieczenia. Zasada ta dotyczy także serników. Jak przygotować pyszny sernik na zimno? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji na lekkie i orzeźwiające ciasta.

1. Sernik na zimno z truskawkami i czekoladą

Fot. DanutaMagda-Slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik na zimno z awokado

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik z owocowym musem

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik kryształek

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sernik na zimno z pomarańczami

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik tiramisu

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Malinowy sernik na biszkoptach

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sernik jeżynowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik "Chatka Baby Jagi"

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Czekoladowy sernik na zimno

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sernik zebra

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sernik z borówkami

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń