Dania jednogarnkowe

Planujesz w tym roku sylwestrową domówkę? Świetny wybór! Wiadomo, że impreza w domu łączy się z ogromną liczbą pysznych przekąsek i to nie tylko tych słonych. Na pewno zaprosisz też wielu fanów słodkich rarytasów. Przygotuj dla nich pyszne desery na sylwestra - ciasto z alkoholem bez pieczenia i inne słodkości. Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych inspiracji.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pijany Janusz, pijana śliwka, a może pijana kukułka? Nie, wcale nie chodzi tutaj o pijanych gości, a o słodkości z alkoholem, które idealnie sprawdzą się na stole podczas sylwestrowej domówki. Koniecznie sprawdź poniższe przepisy. Zapewniamy cię, że pijana zakonnica (i nie tylko) zrobi wrażenie. Będzie pysznie i... wesoło!

Sprawdź także: Sylwestrowe drinki, które zaskoczą twoich gości. Top 10 najlepszych koktajli

Ciasto z alkoholem bez pieczenia - wybór idealny nie tylko na sylwestra

To ciasto z dodatkiem alkoholu i herbatników nazywane jest tzw. pijakiem (albo Pijanym Kokosem). Określenie może nie jest zbyt eleganckie, ale niech cię nie odstrasza. To naprawdę bardzo prosty do wykonania deser, którego podstawą jest masa kokosowo-makowa. Czy ktoś nie lubi takiego połączenia? Bardzo duże wrażenie robi tu czekoladowe wykończenie. Dzięki temu ciasto robi nie tylko smakowe wrażenie, ale też wizualne. Jak go przygotować? Sprawdź ten wyjątkowy przepis:

Składniki

Składniki na pierwszą masę:

  • Pół litra mleka
  • 1 opakowanie jasnego budyniu
  • 3 łyżki maku
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Połowa kostki masła
  • 1 szklanka drobnych biszkoptów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki alkoholu

Składniki na drugą masę:

  • Pół litra mleka
  • 1 opakowanie jasnego budyniu
  • Pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki amaretto

Składniki na trzecią masę:

  • Pół tabliczki czekolady deserowej
  • Pół szklanki śmietanki kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 130 g herbatników kakaowych
  • 50 herbatników jasnych

 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ugotuj pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Zagotuj resztę, dodaj mak i wiórki. Na koniec dodaj budyń. Zdejmij z ognia, dosyp biszkopty, alkohol i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masę na herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciemnych ciastek.

Ugotuj drugą masę tak samo, jak pierwszą. Wyłóż gotową na drugą warstwę ciastek. Zawiń szczelnie ciasto, odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki na przynajmniej dwie godziny.

W rondlu podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Mascarpone zmiksuj przez minutę i dodaj po łyżce masy czekoladowej. Nie przerywaj miksowania. Gotową masę czekoladową wyłóż na ciasto, tworząc nieregularne wzory. Pijany Kokos to prawdziwa pychotka!

Ciasto Pijany Błazen - przepis

Ciasto Pijany Błazen

 Ciasto Pijany Błazen Zobacz przepis

Ciasto Pijany Błazen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejny pomysł na „pijane ciasto" to popularny deser. Tym razem główną rolę odgrywa kakaowy biszkopt, masa budyniowa z adwokatem i warstwa brzoskwiniowa. Nie brakuje też bitej śmietany.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 80 g cukru
  • 200 g masła

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 450 g dżemu z brzoskwiń

Składniki na warstwę z bitej śmietany:

  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 ml wody

 

Zrób biszkopt. Jajka w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę. Pod koniec tego procesu, wsyp cukier. Miksuj dalej i dodawaj stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do połączenia składników. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij je i przełóż na deskę. Musi całkowicie wystygnąć. Przekrój na dwa równe blaty.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, zostaw do ostudzenia. Zimną zmiksuj z dżemem. Wyłóż ją na spodnią część biszkoptu i włóż do lodówki.

Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wszystko mieszaj, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje. Przykryj budyń folią i zostaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj, dodając stopniowo ajerkoniak i zimny budyń. Cały czas ucieraj mikserem. Masę budyniową wyłóż na warstwę brzoskwiniową i nakryj drugim blatem biszkoptu.

Czas na śmietanę. Czekoladę zetrzyj, żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i zostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij do sztywności. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj połowę startej czekolady oraz zimną, płynną żelatynę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i wyrównaj. Posyp resztą startej czekolady. Włóż ciasto na cztery godziny do lodówki, aby masy zgęstniały. Pijany Błazen gotowy! Ciasto może być także znane pod hasłem Pijany Izydor. Inny, podobny przepis znajdziesz poniżej. Sprawdź je wszystkie!

Ciasto Pijany Franek - spróbuj!

Przed nami kolejne, nasączone alkoholem ciasto. Poznajcie przepis na wypiek o nazwie Pijany Franek.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 i 1/3 kostki masła
  • Pół litra mleka
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • Pół szklanki spirytusu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • Powidła śliwkowe
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

 

Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Dosyp mak, mąkę, wiórki i proszek. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz ok. pół godziny w temp. 180 stopni.

Mąkę, cukier i żółtka rozdrób w mleku. Ugotuj i mieszaj, by zapobiec grudkom. Wystudzony budyń zmiksuj z masłem.

Ciasto makowe posmaruj cienką warstwą kremu z budyniu. Na budyń wyłóż powidła. Biszkopty namocz w wódce lub rozcieńczonym spirytusie i ułóż na cieście. Na biszkoptach rozłóż pozostały krem. Czekoladę rozpuść z mlekiem i polej krem.

Pijany Czarny Las

Pijany Czarny Las

 Pijany Czarny Las Zobacz przepis

Czarny Las z wiśniówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co powiesz na Pijany Czarny Las? Pewnie kojarzysz tort o tej samej nazwie, klasycznie wykonany z czekoladowego kremu, wiśni i ciasta, nasączonego często kawą. Czy miałeś jednak okazję zajadać się tym deserem w alkoholowej wersji z wiśniówką? Polecamy kolejny przepis, który jest prawdziwym hitem.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wiśniówki do nasączenia

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany
  • 250 ml mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 600 g wiśni drylowanych (mogą być z wiśniówki)

Składniki na wierzch:

  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pół tabliczki startej gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij do rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i olej. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj wszystko łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach. Wystudź i przetnij na dwa blaty.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i mascarpone. Wiśnie zblenduj na mus, część zostaw w całości, będą ozdobą ciasta.

Złóż ciasto. Pierwszy blat nasącz wiśniówką i posmaruj musem ze zmiksowanych wiśni. Nałóż część masy z mascarpone i rozsyp pozostałe wiśnie. Przykryj masą i drugim blatem. Wierzch posmaruj ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posyp czekoladą.

Więcej pysznych ponczowanych ciast na sylwestra i nie tylko znajdziesz poniżej:

1. Ciasto Podchmielona Ilona

 Ciasto Podchmielona Ilona Zobacz przepis

Ciasto Podchmielona Ilona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pijana wiśnia

 Pijana wiśnia Zobacz przepis

Ciasto Pijana wiśnia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pijana zakonnica

 Pijana zakonnica Zobacz przepis

Ciasto Pijana zakonnica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pijana Śliwka w czekoladzie

 Pijana Śliwka w czekoladzie Zobacz przepis

Ciasto Pijana Śliwka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto Pijany kapral

 Ciasto Pijany kapral Zobacz przepis

Ciasto Pijany kapral / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto Pijana babka

 Ciasto Pijana babka Zobacz przepis

Ciasto Pijana babka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto Pijana śliwka bez pieczenia

 Ciasto Pijana śliwka bez pieczenia Zobacz przepis

Ciasto Pijana śliwka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

 Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi Zobacz przepis

Pijany murzynek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto pijane

 Ciasto pijane Zobacz przepis

Ciasto pijane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pijany Izydor z delicjami

 Pijany Izydor z delicjami Zobacz przepis

Pijany Izydor z delicjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ciasto Pijany Jerry

 Ciasto Pijany Jerry Zobacz przepis

Ciasto Pijany Jerry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pijane ciasto z owocami

 Pijane ciasto z owocami Zobacz przepis

Pijane ciasto z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pijany chałwowiec

 Pijany chałwowiec Zobacz przepis

Pijany chałwowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Pijany rodzynkowiec

 Pijany rodzynkowiec Zobacz przepis

Pijany rodzynkowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Pijana śliwka

 Pijana śliwka Zobacz przepis

Pijana śliwka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8