Do góry

Newsy

Surówka z kapusty nie musi być nudna!

Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach.

W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była nie tylko smaczna i zdrowa, ale także ciekawa?

Kapusta to podstawa!

W większości przepisów na surówki, jako główny składnik figuruje kapusta. Dzieje się tak nie bez powodu, gdyż warzywo to jest tanie, smaczne i ogólnodostępne. Co więcej, specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zaznaczają, że warzywo to jest wyjątkowo zdrowe, dlatego nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie.

Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Nie zapomnij o dodatkach!

Co oczywiste, poza kapustą, dobra surówka powinna zawierać jeszcze kilka dodatków, które nadadzą jej charakteru i wyjątkowego smaku. W tej kwestii macie dużą dowolność, gdyż kapusta doskonale komponuje się z innymi warzywami oraz owocami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie do niej suszonych owoców, takich jak śliwki, żurawina lub rodzynki.

Równie istotnym elementem jest dressing do surówki. Także w tym wypadku możecie wybierać z szeregu opcji. Jednym z najpopularniejszych sosów jest ten przygotowywany na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Wiele osób wykorzystuje również lżejsze dressingi i winegrety na bazie oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. W najprostszej wersji sos możecie zastąpić po prostu sokiem z cytryny.

Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkową surówkę, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Orientalna surówka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczny colesław

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka z kiszonej kapusty

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z koperkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z jabłkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka warzywna

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Chrupiąca surówka z burakami

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń