Do góry

Newsy

Zaskocz wszystkich! Klasyczne dania w nowej odsłonie

Menu na wigilijną kolację nie stanowi większego problemu. Obowiązkowe, tradycyjne dwanaście potraw zwalnia nas z wymyślania specjalnych dań na ten dzień. Inaczej jest jednak z posiłkami, które chcemy zaserwować podczas pierwszego i drugiego dnia świąt.

Świąteczny obiad nie musi być nudny!/123rf/PICSEL

Dwudniowe świętowanie Bożego Narodzenia często wiąże się z wizytą rodziny. Na myśl o przygotowywaniu schabowych z kapustą dostajesz drgawek? Podoba reakcje wzbudza u ciebie myśl o tradycyjnych kotletach de volaille? Z drugiej strony wiesz, że teść nieufnie podejdzie do nowoczesnej kuchni, a babcia będzie wolała chleb z masłem od twoich eksperymentalnej deski serów podanej na kolację. Zaskocz wszystkich i podaj klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie!

Zestaw klasyczny: zupa i sztuka mięsa

Dwudaniowy obiad podawany w świąteczne dni kojarzy nam się z obowiązkowym rosołem i kotletem. W święta możesz zamienić jednak rosół na barszcz lub zupę grzybową. Jak sprawić by to klasyczne danie nie było nudne? Coraz częściej na stołach goszczą zupy-kremy. Zamiast przygotowywać klasyczny barszcz czerwony poczęstuj rodzinę kremem buraczanym z dodatkiem malin. Jego przygotowanie jest bardzo proste: kilogram buraków pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oliwie z cebulką. Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj garść mrożonych malin i zblenduj wszystko na gładki krem. Tak przygotowaną zupę możesz podać z tradycyjnymi uszkami, ale równie dobrze sprawdzą się grzanki lub dodatek koziego sera.

Drugie danie? Postaw na klasykę, czyli wołowinę. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczej. Zamiast podawać najbliższym zestaw rodem z baru mlecznego: mięso, ziemniaki i szpinak na ciepło, możesz poddać takie danie liftingowi. Zrazowa górna to część udźca, która idealnie nadaje się do przygotowywania tak klasycznego dania jak rolady. Aby je urozmaicić, do środka rozbitego mięsa włóż farsz z posiekanej szalotki, żurawiny, natki pietruszki. Możesz dołożyć kawałek słoniny, aby smak mięsa był jeszcze bogatszy. Taką roladę podaj w towarzystwie piernikowego sosu. Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu pokruszonych pierników w niewielkiej ilości masła. Można także dodać cukier, przyprawę do piernika, jak również pokrojone w kostkę suszone śliwki. Uzupełnieniem dania będzie gładkie puree ziemniaczane.

Sekret dobrego dania tkwi oczywiście w mięsie wysokiej jakości. Warto więc postawić na wołowinę Uczta Qulinarna z Sokołowa. Producent oferuje wołowinę sezonowaną, czyli taką która dojrzewa od około 10 dni do nawet 6 tygodni. To wpływa na jej kruchość, soczystość i smakowitość. To właśnie takie mięso znajdziemy w ekskluzywnych restauracjach i... na naszych stołach.

Rolady świetnie sprawdzą się na świątecznym, rodzinnym obiedzie/ 123RF/Picsel

Kolacja: szynka i chleb?

Zamiast na obiad rodzina postanawia przyjść jednak na kolację? Przed oczyma staje ci klasyczny rodzinny stół, zestaw obowiązkowy na takie okazje: sałatka warzywna, salceson i galaretka z nóżek. A gdyby zaserwować nieco unowocześnioną zimną płytę?

Wydaje się, że tradycyjna galareta serwowana na stołach nie może przejść żadnej przemiany. Jednak to nieprawda. Zaskocz rodzinę serwując ruloniki z szynki w galarecie. Ich przyrządzenie jest proste. Sklarowany bulion wymieszaj z żelatyną, część wylej do prostokątnej formy (na wysokość około jednego centymetra) i pozostaw do zastygnięcia. Przygotuj roladki z szynki: na każdym plastrze połóż klasyczne dodatki: gotowaną marchewkę pokrojoną w słupki, paprykę konserwową i ciasno zawiń. Tak przygotowane układaj na zastygniętej galaretce, następnie zalej resztą bulionu z żelatyną.

Dla młodszych gości przygotuj z kolei roladki z szynki z warzywami. Plaster wędliny posmaruj serkiem kanapkowym, a do środka włóż plasterki ogórka i papryki. Zawiń całość w ciasne roladki i ułóż na desce.

Na jakie wędliny warto postawić przygotowując kolację? Na pewno na takie o jak najkrótszej etykiecie. Dobrym przykładem są produkty z linii Naturrino Sokołów oznaczone zielonym listkiem. Można je znaleźć w marketach. Na szczególną uwagę zasługuje szynka i schab Naturrino w formie plastrów. Nie zawierają konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Właśnie dlatego można z nich przygotować posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.. Aby zadowolić bardziej przywiązanych do tradycji gości zaserwuj na stole klasyki w rodzaju sałatki i jarzynowej i pasztetu. Ten z linii Naturrino ma wyrazisty, lekko pieprzny smak, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu.

Pozycja obowiązkowa: coś słodkiego

Po obiedzie pora na kawę i deser. Także i tutaj możesz pobawić się z tradycyjnymi smakami. Masz dość nudnego zawijanego makowca? Zaserwuj najbliższym lasagne z masą makową!

Aby przygotować tę nietypową wersję makowca, na początek przygotuj sos ze śmietany kremówki, mleka oraz jajek. Następnie w naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: makaron, sos, masa makowa. Powtarzaj do momentu, w którym nie skończą ci się wszystkie składniki. Danie zapiekaj w piekarniku, podawaj dopiero wystudzone i po schłodzeniu w lodówce. Najbliżsi z pewnością będą zaskoczeni tak wyjątkową wersją ciasta z makiem.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń