Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3846

Dodano:

Odsłon: 2421

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to pyszne ciasto na świąteczny deser. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem.

Składniki

  • (na formę do babki o średnicy 20 cm u góry)
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Masło 100 g
  • Żółtka 4 szt.
  • Drożdże świeże 50 g
  • Cukier waniliowy 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Rodzynki 3/4 szklanki
  • (szklanka miała pojemność 250 ml, łyżka 15 ml)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość.

    Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa nie będzie już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta.

  2. Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podrosło.

    Po wyrośnięciu przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia.

    Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę.

    Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Babka pyszna, ale strasz brak kawałek, bo ten zajączek taki groźny xD Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń