Do góry

Desery Przepis na:

Babka Tulipan.

Babka Tulipan.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 668

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 157

Babeczka efektowna z wyglądu i łatwa do zrobienia

Składniki

  • Keksówka 12x30 cm
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 jajek L
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl.oleju
  • 3 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę (u mnie Kasia) ucieramy na puch z cukrem,dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku następnie na przemian wlewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,aż do wykończenia.

  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i wrzucamy do ciasta,

  3. delikatnie mieszamy do połączenia.
    Ciasto dzielimy na 4 równe części,

  4. do pierwszej dodajemy mak,do drugiej kakao,do trzeciej kisiel a czwartą część pozostawiamy taką jaka jest.
    Każdą część dokładnie mieszamy.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno ciasta zaczynamy od białego bez dodatków,rozsmarowujemy równo na dnie,na ciasto jasne wykładamy warstwę z kakao,dalej z kisielem i na końcu warstwa z makiem,następnie bierzemy ostry nóż i przecinamy ciasto po środku wzdłuż formy,(mój nóż niestety nie był zbyt ostry stąd marny tulipan w środku wyszedł),ciasto pieczemy ok.godz.w 180 C.
    Upieczone ciasto po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń