Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana, kartoflak.

Babka ziemniaczana, kartoflak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 1061

Uwielbiany przez wielu smakoszy potraw z kartofli :) pasztet kartoflany :) czyli, babka kartoflana :) Pyszna potrawa podana z zimnym zsiadłym mlekiem, lub podsmażana, podana z surówką warzywną.

Składniki

  • 7 większych ziemniaków
  • 3 jajka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • pół cebuli
  • kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla
  • 1 kiełbaska śląska
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 garść majeranku
  • pieprz ziołowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę.

  2. Dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy.

  3. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

  4. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka.

  5. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń