Do góry

Dodatki Przepis na:

Baleron parzony.

Baleron parzony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 1322

Bardzo smaczny baleron, parzony, nie wędzony.

Składniki

  • karczek 1,2 kg
  • osłonka poliamidowa 120 mm
  • składniki do zalewy:
  • peklosól 56 gram
  • cukier 10 gram
  • listek laurowy 4 sztuki (połamać)
  • ziele angielskie 6 ziarenek (rozgnieść)
  • czosnek 4 ząbki (pokroić)
  • Woda 1 litr
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W zimnej wodzie rozpuszczamy peklosól. Ostudzone, zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu mięso będzie się peklować. Codziennie mięso przekładamy w pojemniku.

  2. Po okresie peklowania mięso płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Umieszczamy karczek w osłonce poliamidowej. Zawiązujemy mocno z obu stron batonu. Osznurowujemy jak szynkę.

  3. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 120 minut do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.

  4. Studzimy powieszonego na kiju i jak ostygnie to wkładamy do lodówki.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń