Do góry

Dania główne Przepis na:

bób z koperkowo-czosnowym sosem

bób z koperkowo-czosnowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 96

Baqala qatoq - bób z koperkowo-czosnowym sosem i duszonymi w tym sosie jajkami - to specjalność kuchni północnego Iranu.

Składniki

  • 30-50 dag podwójnie łuskanego bobu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Masło (dobrych kilka łyżek)
  • 20 dag suszonego kopru
  • 2-3 jajka (conajmniej po jednym na osobę)
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pokrojony drobno czosnek (może być i rozdrobniony w wyciskaczu)

    Gdy czosnek lekko się zarumieni dodajemy bób i podsmażamy 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu

  2. Następnie dodajemy suszony koper i dalej podsmażamy. Gdy zachodzi potrzeba, na tym etapie można dodać ciut więcej masła.


    Na koniec zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem; dusimy pod przykryciem około 15 minut


    Danie im dłużej postoi i przesiąknie smakiem, tym będzie smaczniejsze. Dlatego zaleca się w tej fazie odstawić na 2-3

  3. Ostatnim krokiem jest ugotowanie jajek w tym sosie.

    Sos doprowadzamy do wrzenia, wbijamy ostrożnie jajka, tak by żółtka się nie rozlały i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Jajka w tym czasie ugotują się nam na twardo.

  4. Podajemy z ryżem basmati.
    (przepis dostępny na moim blogu
    https://znutkaorientu.blogspot.com/2018/06/gotujemy-ryz.html )

    Jako dodatek originalnie jada się do tego suszoną rybę (Mahi Dudi)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń