Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku.

Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 5953

Kawałki boczku, uwędzone sposobem domowym, w garnku.

Składniki

  • Surowiec:
  • boczek wieprzowy surowy 1,7 kg
  • Przyprawy:
  • czosnek 4 ząbki
  • liść laurowy 4-5 szt.
  • ziele angielskie 10-15 szt
  • sól peklowa 32 g
  • Solanka:
  • woda 0,5 l
  • przyprawy - wszystkie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone,zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował. Codziennie boczki przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania kawałki boczku płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędlina przygotowywana do uwędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.

  2. Wędzenie:

    Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  3. Studzenie:

    Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu, boczki wkładamy do lodówki.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń