Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka.

Botwinka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 703

Pierwsza botwinka w tym roku,wyjątkowo nam smakowała :-)Uwielbiam takie letnie jedzenie.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 l bulionu (drobiowego,warzywnego lub mięsnego)
  • sól i pieprz do smaku
  • sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok.300 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki + 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • jajka
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę,pietruszkę i seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy i kroimy drobno razem z łodygami,buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości przez kilka minut,doprawić solą i pieprzem.
    Mąkę wymieszać z wodą,wlać do śmietany,wlać kilka łyżek ciepłego wywaru,dokładnie wymieszać i wlać do zupy gotując na średnim ogniu do zagotowania,wrzucić masło.
    Wlać sok z cytryny,ja zawsze daje jeszcze trochę cukru i gotowe.
    Podajemy z jajkiem i dużą ilością zielonego,z tłuczonymi ziemniakami,lub jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń