Do góry

Przekąski Przepis na:

Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką.

Calzone z boczkiem, serem, pieczarkami i cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 408

Bardzo smaczne Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, cebulką.

Składniki

  • ciasto na pizze
  • sos pomidorowy
  • pieczarki 2 szt.
  • cebula 1 szt
  • boczek 4 plastry
  • ser mozzarella 4 małe kulki
  • natka pietruszki (drobno pokrojona)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

  2. Wykonanie Calzone:

    Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń