Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek Pizza.

Przepis dnia 2019-02-20
Chlebek Pizza.

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 5910

Dodano:

Odsłon: 5820

Prosty i pyszny chlebek z warzywami i serem,można dać do niego swoje ulubione dodatki.Wzorowałam się na przepisie ze strony I love bake.

Składniki

  • Składniki na Ciasto:
  • 3 1\3 szkl.mąki pszennej
  • paczka drożdży instant 7 g (ok.40 g świeżych )
  • 1,5 szkl.ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
  • 100 g tartego sera
  • Dodatkowo:
  • 2,5 szkl.ulubionych dodatków
  • u mnie czerwona papryka,czerwona cebula,kukurydza
  • 100 g tartego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min.
    Przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól i cukier,przyprawę do pizzy,wrzucamy ketchup,całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia,następnie wrzucamy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka,cebula,przeciśnięty czosnek przez praskę,natkę pietruszki oraz bazylię),tarty ser,ponownie całość mieszamy łyżką,tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły,owijamy miskę folią spożywczą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godz.w ciepłe miejsce,po tym czasie odstawiamy miskę na godz.do lodówki.

  2. Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat,matę silikonową,rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1,5 cm,rozsypujemy tarty ser na wierzchu,

  3. następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku,oba końce podwijamy pod spód.
    Chlebek przekładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Pozostawiamy przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min.
    Pieczemy ok.30-35 min.w temp.u mnie 15 min.w temp.200 C,następnie przykryłam chlebek folią aluminiową,żeby się nie spiekł za mocno z wierzchu i podwyższyłam temp.do 220 C.(w oryginale był pieczony w temp.230 C przez cały czas pieczenia).

  5. Uwagi:

    Surowe ciasto dość mocno się klei,dobrze jest je obtaczać w mące a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie,dzięki temu chlebek będzie delikatny,wilgotny i smaczny na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń