Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Pieczarki.

Ciasteczka Pieczarki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 310 Ocena: 4155

Dodano:

Odsłon: 11554

Robiąc je wspólnie z Waszymi pociechami spędzicie fajnie czas,mina dzieci bezcenna przy wyciąganiu gotowych ciasteczek z piekarnika.

Składniki

  • 23 szt.
  • 1 jajko L
  • 2 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 150 g miękkiej Kasi
  • 3\4 łyżeczki sody
  • odrobina ulubionego aromatu
  • Dodatkowo:
  • Kakao oraz gwint od butelki po wodzie mineralnej lub innym napoju.
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę z cukrem ucieramy na gładką masę ,wbijamy jajko,wlewamy aromat,cały czas miksując stopniowo dodajemy przesiane przez sitko mąki z sodą,

  2. dodajemy stopniowo,tak by ciasto było elastyczne i nie pękało nam podczas pieczenia.

  3. Formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, (gdyby ciasto mocno się kleiło można maczać palce w wodzie ) i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,kuleczki układamy w odstępach gdyż nasze pieczarki jeszcze urosną.

  4. Gwint suchej,pustej butelki wkładamy do paczki z kakao i wbijamy w środek ciasteczka,

  5. czynność powtarzamy aż do nadziania wszystkich ciasteczek,pieczarki mają już zarys nóżki,więc teraz wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.15 min.do zrumienienia.
    Gotowe kapelusze pieczarek możemy maczać w roztopionej czekoladzie na parze.
    Te maczane znikły u nas w locie ;-)

    Przepis z Grup Kulinarnych,trochę zmodyfikowałam ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MojeWypiekiINieTylko 18 czerwca Robię trochę inaczej - na maśle, z dodatkiem soku z cytryny i esencji migdałowej.
https://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/ciasteczka-pieczarki/#more-7533

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń