Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cytrynowiec.

Ciasto Cytrynowiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 4543

Dodano:

Odsłon: 1620

Bardzo orzeźwiające ciasto,z masą budyniową i delikatną pianką,przykrytą cytrynowymi herbatnikami.Ciasto nie jest za słodkie,jest kwaskowate i bardzo dobre.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3\4 szkl.mąki pszennej
  • 1\4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szkl.cukru
  • pół szkl.soku z cytryny(2 duże cytryny)
  • 1,5 szkl.wody
  • kostka masła lub margaryny 250 g
  • Poncz:
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół szkl.wody
  • Pianka:
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • 20 szt.herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Do garnka wlewamy sok z cytryny,szklankę wody i wsypujemy cukier,wstawiamy na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki wody,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu cytrynowego i miksujemy do połączenia.

  3. Biszkopt ponczujemy,mieszamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i nakrapiamy biszkopt,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.

  4. Śmietanę wkładamy na pół godz.do zamrażalnika dzięki temu szybciej nam się ubije,do ubitej śmietany wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową cytrynową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki,wkładamy do lodówki,po godz.przesiewamy cukier puder do miseczki,wyciskamy sok z cytryny tyle aby powstał lukier,smarujemy herbatniki

  5. i wkładamy ciasto na noc do lodówki,najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 09 czerwca Świetne.
Niedawno zrobiłam podobne, nie zdążyłam wstawić a tu patrze Twoje ciacho, teraz muszę ze swoim odczekać :))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 czerwca Dwadzieścia idealnie się u nas dzieli ;)
Super ciacho i choc to nie sernik, to nie mozna sié oprzec xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń