Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką.

Przepis dnia 2019-08-16
Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 8267

Dodano:

Odsłon: 2907

Czekoladowe ciacho z wiśniową żelką i kremem budyniowo-śmietanowym,stosunkowo szybkie do zrobienia,dość efektowne i bardzo,bardzo dobre :-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.kwaśnej śmietany
  • 3\4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.oleju
  • Wiśniowa Żelka:
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej+50 ml wody
  • 15 g żelatyny+80 ml wody
  • Krem Budyniowo-Śmietanowy:
  • 20 g żelatyny+80 ml wody
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka L
  • 140 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • Polewa:
  • 1\4 kostki masła
  • 1\4 szkl.cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • czekolada biała do potarcia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.

  2. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
    Bliżej końca pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia,gdyby góra zaczęła się za mocno przypiekać.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto dzielimy na 2 równe krążki.
    Pierwszy wykładamy na talerzu,nakładamy rant od tortownicy,który owijamy papierem do pieczenia parę cm nad tortownicę.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

    Wiśnie umyć i wydrylować,zasypać cukrem,wlać 50 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,

  3. zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,

  4. wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia,następnie wylać na przygotowane ciasto w tortownicy i wstawić do lodówki,żeby żelka ściągnęła.

  5. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    350 ml mleka zagotować z cukrem,jajka wymieszać z cukrem waniliowym,wsypać obie mąki i wlać resztę mleka,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.

  6. Zagotowane mleko wlać powoli do masy jajecznej cały czas mieszając trzepaczką rózgową,przelać z powrotem do garnka i zagotować cały czas mieszając.
    Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać,odstawić do przestygnięcia do temp.pokojowej(garnek wstawiłam do zimnej wody,co jakiś czas mieszałam łyżką).

    Ubić schłodzoną śmietankę,porcjami wrzucać budyń w temp.pokojowej,mieszać do połączenia.
    Do kremu starłam 2 paski ulubionej czekolady-można pominąć.


  7. Gotowy krem wylać na warstwę wiśniową,przyłożyć ciasto czekoladowe,docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godz.
    Na schłodzone ciasto przygotowałam polewę,żelatynę zalać wodą,odstawić na chwilkę,do rondelka wrzucić masło i roztopić na małym ogniu,przesiać cukier puder,podgrzewać do roztopienia,zdjąć z ognia wrzucić kakao i żelatynę,dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na ciasto,równomiernie rozsmarować,potrzeć białą czekoladą na wierzchu i wstawić do lodówki.

  8. Ciasto najlepiej smakuje na 2,3 dzień o ile dotrwa,szybko znika :-)




  9. Polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń