Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Jogurtowe z Truskawkami Pod Kruszonką.

Ciasto Jogurtowe z Truskawkami Pod Kruszonką.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 615

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 471

I zaczął się sezon truskawkowy :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka L
  • 3\4 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl.oleju
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • ok.350 g truskawek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!

    Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do zamrażalnika.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wlewamy olej,jogurt,cukier waniliowy krótko miksujemy tylko do połączenia się składników,następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach,gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół truskawki,

  2. delikatnie je wciskając w ciasto,posypujemy kruszonką

  3. po całości i wstawiamy do piekarnika na 40-45 min.
    Pieczemy w temp.180 C.

  4. Podobne przepisy,które również polecam :

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń