Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy szerbet z mascarpone

Cytrynowy szerbet z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8945

Dodano:

Odsłon: 3301

Cytrynowy szerbet z mascarpone

Składniki

  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 200 ml soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżka mascarpone
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Naczynie, w którym będzie się mroził szerbet wstawiamy do zamrażalnika. W garnku gotujemy wodę z cukrem, około 5 min. Odstawiamy syrop do ostygnięcia. Po około 15 minutach dodajemy sok i skórkę z cytryny, mascarpone, bardzo dokładnie mieszamy. Spróbujcie czy jest dla Was wystarczająco kwaśny i wystarczająco słodki. Jeżeli wszystko pasi, przelewamy płyn do naczynia w zamrażalniku i mrozimy około 5 godzin. Pamiętajcie żeby co godzinę zaglądać do niego i mieszać go widelcem. Szerbet przechowujemy w zamrażalniku maksymalnie 2 dni, po tym czasie pojawią się na nim kryształki lodu, które psują smak.
    Przepis z książki Jamiego Olivera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń